Opslagverhuurder Boxx op punt van omvallen, aangifte tegen bestuurder van oplichting

Verhuurder van opslagruimtes Boxx staat op het punt van omvallen. De rechtbank Amsterdam buigt zich dinsdag over een faillissementsaanvraag voor meerdere dochtervennootschappen, nadat vorige maand al dochteronderneming Boxx Diemen failliet werd verklaard. Tegen oprichter en directeur Erwin Fleer is door een geldschieter aangifte gedaan wegens oplichting, verduistering en witwassen.

Dat bevestigen betrokkenen, nadat Het Financieele Dagblad maandag als eerste over de problemen bij Boxx berichtte. Ruim achthonderd particuliere beleggers hebben in ruil voor aandelen en obligaties ongeveer 34 miljoen euro aan Boxx verstrekt. Deze beleggers vrezen voor hun inleg, schrijft het FD. De faillissementsaanvraag waarover de rechtbank zich dinsdag buigt, is ingediend door een groep beleggers en een oud-werknemer.

Volgens de eigen website beschikt Boxx over 22 opslaglocaties, voornamelijk in het westen van Nederland. Om de groei van het bedrijf te financieren, gaf Boxx obligaties uit waarbij het beleggers een jaarlijks rendement van rond de 9 procent belooft. De investering was volgens Boxx aantrekkelijk omdat de markt voor tijdelijke opslagruimte groeit, onder meer doordat veel mensen kleiner gaan wonen.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) uitte twee jaar geleden in NRC al kritiek, omdat de investering voor particuliere beleggers veel te riskant zou zijn. Ook zou Boxx aan beleggers „bitter weinig informatie” verstrekken, bijvoorbeeld over hoeveel schulden het bedrijf had.

Boxx moest al meermaals rentebetalingen aan beleggers uitstellen. Afgelopen november bevestigde directeur Fleer aan het FD dat het bedrijf niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. Eerder dit jaar probeerde Boxx nieuw kapitaal op te halen bij bestaande beleggers: in ruil voor 15 procent extra inleg zouden ze een aandeel in het moederconcern krijgen. De gehoopte 3,5 miljoen euro extra financiering haalde het bedrijf hier niet mee op.

Ruud Evers, die de belangen van verschillende groepen beleggers behartigt, omschrijft de situatie bij Boxx als „wanprestatie van de bestuurder”. Evers: „Hij kan geen bedrijf besturen. Hij heeft het profiel van een salesmanager, maar dat maakt je nog niet geschikt om als algemeen directeur een bedrijf te leiden.”

Een van de gedupeerde beleggers is NSC-Kamerlid Folkert Idsinga, die in de Kamer eerder jarenlang financieel woordvoerder was namens de VVD. Volgens het openbare register van nevenfuncties van de Tweede Kamer heeft hij via zijn financiële holding minderheidsbelangen in een viertal Boxx-vestigingen.

Beleggers zijn ook gefrustreerd over het feit dat Boxx de afgelopen jaren weigerde jaarcijfers bij de Kamer van Koophandel te deponeren, iets wat wettelijk verplicht is. Het laatste jaarverslag van het moederbedrijf dateert uit 2019. De website PropertyNL berichtte eerder deze maand dat de helft van de 22 opslaglocaties die Boxx zegt te hebben, in werkelijkheid niet zou bestaan.

Boxx-directeur Fleer reageerde maandag niet op een verzoek van NRC om commentaar.