Georgië is erg dicht bij de invoering van de omstreden ‘Russische wet’. Ook in de derde en laatste stemronde bleek maandag een meerderheid van het Georgische parlement, zoals verwacht, voorstander van de wet. Die houdt in dat Georgische organisaties met zeker 20 procent aan buitenlandse inkomsten zich moeten registreren als ‘buitenlands agent’. Wekenlange protesten in de hoofdstad Tbilisi brachten de regering niet op andere gedachten.
Een van de aanjagers van het controversiële wetsvoorstel is zakenman en politicus Bidzina Ivanisjvili. Achter de schermen leidt hij de pro-Russische regeringspartij Georgische Droom, die het doel heeft om Georgië verder in Russische invloedssferen te krijgen.
In de praktijk zou een aantal mediabedrijven en ngo’s – meerdere daarvan hebben grote inkomsten uit het buitenland – ook ‘buitenlandse agenten’ worden. Ze komen dan onder toezicht van Justitie. Tegenstanders van de huidige regering vrezen dan ook met de wet monddood te worden gemaakt. Dat gebeurde in Rusland in 2012, met de invoering van een soortgelijke wet.
Lees ook
Wie is de rijke zakenman die de woede van Georgiërs opwekt?
Zinloos vetorecht
Het parlement moet de wet dinsdag nog bekrachtigen in de plenaire vergadering, waarna deze naar president Salome Zoerabisjvili gaat. Weliswaar zal zij als tegenstander van de wet haar vetorecht gebruiken, maar Georgische Droom kan dit veto verwerpen. Afgelopen jaar behandelde de regering de wet ook, maar toen werd die na twee dagen massale protesten ingetrokken.
De plannen voor de invoering van de wet zorgden ook de afgelopen weken voor grootschalige protesten in Tbilisi. Zaterdag zouden er zo’n vijftigduizend tegenstanders van de wet op de been zijn geweest in de Georgische hoofdstad, schrijft persbureau Reuters.
Veel demonstranten die zondag protesteerden tegen de wet, bleven de hele nacht bij het parlementsgebouw staan. De politie begon maandagochtend met de ontruiming van het plein voor het gebouw. Twintig personen werden opgepakt, onder wie twee Amerikanen en een Rus.