Israël brengt weer exodus op gang ‘Geen enkele plaats is veilig in Gaza’

Zo’n 300.000 Gazanen zijn dit weekeinde de zuidelijke grensplaats Rafah ontvlucht nadat het Israëlische leger hen via pamfletten had gemaand naar een noordelijker gelegen ‘humanitaire zone’ te gaan waar het veiliger zou zijn.

Volgens hulpverleners is er in dit gebied echter veel te weinig voedselhulp en water beschikbaar om de ontheemden op te vangen. Ook betwistte Philippe Lazzarini, topman van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA, dat het om een veilig gebied gaat. „De bewering over ‘veilige zones’ is onjuist en misleidend. Geen enkele plaats is veilig in Gaza”, aldus Lazzarini in een bericht op X.

Medische zorg onmogelijk

Israël voerde vervolgens bombardementen uit op doelen in Rafah, het laatste grote bolwerk van Hamas. Daarbij vielen ten minste achttien doden. Artsen zonder Grenzen stelde dat medische hulpverlening onder deze omstandigheden niet langer mogelijk is en trof voorbereidingen voor de evacuatie van 22 patiënten.

Premier Netanyahu betoogt al maanden dat een offensief in Rafah, waar ruim een miljoen ontheemde Gazaanse burgers verblijven, nodig is om Hamas te verslaan. De Amerikaanse president Joe Biden en het overgrote deel van de internationale gemeenschap wijzen zo’n offensief echter af omdat er grote aantallen burgers bij dreigen om te komen.


Lees ook
‘Het internationaal recht biedt aanknopingspunten voor vervolging Israël om uithongering van Gaza’

Palestijnse kinderen in de rij voor voedsel van de World Central Kitchen, op 1 mei in Centraal-Gaza.

Biden verklaarde eind vorige week dat hij geen zware wapens meer zal leveren aan Israël als het een grootschalig offensief tegen Rafah inzet. „Burgers zijn in Gaza gedood als gevolg van die bommen en andere manieren waarop ze (Israël, red) bevolkingscentra aanpakken”, zei Biden bij televisiezender CNN. Maar hij verzekerde Israël dat het wel kan blijven rekenen op militaire hulp die nodig is om zichzelf te verdedigen.

Wapens VS

Intussen laaiden dit weekeinde ook in de buurt van Gaza-Stad in het noorden van de Gazastrook de gevechten weer op in Jabaliya, oorspronkelijk een vluchtelingenkamp. Er vielen tientallen doden. Maanden geleden al stelden de Israëlische strijdkrachten na hevige gevechten in Jabaliya dat ze het gebied onder controle hadden. Desondanks heeft Hamas zich daar de laatste weken weten te hergroeperen.

Hamas slaagde er eveneens in om weer raketten af te vuren op de Israëlische stad Ashkelon, iets ten noorden van de Gazastrook. Daarbij raakten drie burgers licht gewond. Ook bestookte Hamas de grensovergang Kerem Shalom met een paar raketten, die echter door de luchtverdediging onschadelijk werden gemaakt.

De regering-Biden, die al maanden danig in haar maag zit met de Gaza-oorlog, liet vrijdagavond weten dat uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken was gebleken dat er een „redelijke” kans was dat Israël het internationaal humanitair recht had geschonden bij de inzet van door de VS geleverde wapens bij luchtaanvallen. Maar in de huidige oorlogsomstandigheden hadden de onderzoekers daarover geen zekerheid kunnen verkrijgen. Het dodental in Gaza steeg dit weekeinde tot boven de 35.000.

Vorige week nam Israël ook de controle over de grensovergang bij Rafah met Egypte over. Daarmee sloten ze een cruciale aanvoerroute voor hulpgoederen af. Egypte liet dit weekend weten te weigeren om het vervoer van hulpgoederen naar Rafah af te stemmen met Israël. Egypte beschouwt Israëls actie als een „onaanvaardbare escalatie”. Al sinds 1979 was de afspraak tussen beide landen dat ze slechts een beperkt aantal militairen aan elkaars grens posteren.