Oekraïne in het defensief rond Charkiv

Rusland heeft Oekraïne zwaar in het defensief gedrukt langs het nieuw geopende front ten noorden van de Oekraïense stad Charkiv. De Russische strijdkrachten wisten naar eigen zeggen de afgelopen dagen vijf dorpen in te nemen in een grondoperatie ondersteund met drones, artillerievuur, raketten en zweef- of glijbommen.

Hoewel die terreinwinst nog niet onafhankelijk bevestigd kan worden, en Oekraïne deze ook niet bevestigt, is wel zeker dat er al dagen aanhoudend gevochten wordt in het gebied langs de Russische grens. Het gaat om de regio die in het najaar van 2022 al eens door de Oekraïeners is bevrijd uit Russische handen. Sindsdien is het gebied een soort ‘grijze zone’, waarin zo nu en dan geschoten wordt, maar waar desondanks veel burgers verbleven.

Tot vorige week, toen de gevechten intensiveerden. Afgelopen dagen evacueerde Oekraïne zeker vierduizend burgers uit de streek. „Wie wil blijven leven raad ik aan zijn spullen te pakken en met mij mee te komen”, zegt een militair belast met de evacuatie in een videoreportage van Kyiv Independent uit het zwaar belaagde dorp Vovtsjansk. Op dit moment is het dorp het brandpunt van het Russische offensief.

Voor de oorlog woonden er zeventienduizend mensen in Vovtsjansk. Op de videobeelden zijn overwegend ouderen te zien. Kleine boeren en gewone plattelandsbewoners, die plots opnieuw voor de keuze staan om huis en dieren achter te laten of blijven en tussen twee vuren terecht te komen. „Deze week is de situatie in de regio Charkiv aanzienlijk verslechterd”, erkent Oleksandr Syrsky, de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, in een persbericht. Hij noemt de situatie „gespannen”, zegt dat zijn troepen „er alles aan doen” om de Russen, die van verschillende kanten komen, te stoppen.

‘Bufferzone’

Wat het doel is van de Russische operatie, is niet direct duidelijk. Militair specialisten zijn het erover eens dat Rusland met de huidige capaciteit in het gebied geen serieuze kans maakt door de stomen en de grote stad Charkiv in te nemen, waar voor de invasie zo’n 1,5 miljoen mensen woonden.

In zijn avondspeech zei president Zelensky dat „het idee” achter de aanvallen zou zijn de Oekraïense troepen weg te trekken van andere plekken aan het front en om „het moreel” van de verdedigende Oekraïers te schaden.

In het gebied, dat in 2022 al is bevrijd, wordt nu weer hevig gevochten

Rusland heeft meermaals erop gezinspeeld een strook land in te willen nemen om ten zuiden van de regio Belgorod een ‘bufferzone’ te creëren. Doel zou de veiligheid van de Russische burgers zijn, die gevaar lopen door de militaire activiteiten in de regio. Dit is overigens een door Rusland zelf geschapen probleem: omdat veel aanvallen op het Oekraïense Charkiv worden uitgevoerd vanuit Belgorod, neemt Oekraïne geregeld de militaire doelen in dat gebied onder vuur.


Lees ook
‘Huilen komt na de oorlog. Nu moet ik mensen redden.’ Ook onder vuur laat Charkiv de moed niet zakken

Maksym Sinajevski (33) en Natalija Koezikova (39) in wat resteert van hun flat na een recente Russische raketaanval.

Zondag ging meer dan tien keer het luchtalarm af in Belgorod en werd gewaarschuwd voor Oekraïense aanvallen. Tijdens een van de aanvallen had er ook een explosie plaats in een flatgebouw van tien etages, waardoor alle woonlagen instortten, met doden en gewonden tot gevolg. Volgens Rusland was de inslag van een Oekraïense raket de oorzaak. Kyiv heeft nog niet gereageerd.