Hij had ondanks zijn beperking „een hele leuke jeugd gehad”, schreef de zaterdag op 38-jarige leeftijd plotseling overleden Rick Brink een dag voor zijn dood nog op X, het voormalige Twitter. Op begeleidende foto’s lacht een jongetje in een versierde rolstoel naar de camera, en poseert met Bassie en Adriaan. „Ik leerde dat ik geen beperking ben, maar dat ik een beperking heb!”
Brink kwam in 1985 in Hardenberg ter wereld met de genetische aandoening osteogenesis imperfecta, ook wel ‘brozebottenziekte’ genoemd. Patiënten maken minder stevig bindweefsel aan, waardoor ze zeer vatbaar zijn voor botbreuken.
Zijn beperking weerhield Brink niet van een maatschappelijke carrière. Hij was zeven jaar gemeenteraadslid voor het CDA in de gemeente Hardenberg, waaronder een periode als fractievoorzitter.
Nationale bekendheid verwierf Brink door zijn verkiezing als eerste ‘minister van Gehandicaptenzaken’ in een televisieprogramma van KRO-NCRV, op initiatief van presentatrice Lucille Werner, die ook een beperking heeft. De functie, waarin hij lobbyde voor de belangen van mensen met een beperking, bracht Brink veel in Den Haag en wakkerde zijn wens aan om actief te worden in de landelijke politiek.
Onverkiesbare plaats
Toen het CDA hem in 2020 een onverkiesbare 24ste plaats op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen toebedeelde, trok hij zich echter teleurgesteld terug. Het stak hem dat uitgerekend Werner op plek tien was gekomen. Zij was „een ontzettend lieve vrouw” die hem „veel heeft gebracht”, zei Brink in een televisiedocumentaire waarin zijn kandidatuur werd gevolgd, maar ze was volgens hem „niet politiek onderlegd”.
Lees ook
‘Minister van Gehandicaptenzaken’ Rick Brink niet meer op CDA-lijst
„Ik heb wel even de griep van de politiek”, zei Brink in de documentaire. Hij richtte een adviesbureau op dat overheden en instellingen adviseert over inclusie, en spande zich in voor hoogopgeleide jongeren met een arbeidsbeperking. Maar toen hij twee jaar geleden door zijn partij gevraagd werd als lijsttrekker bij de Provinciale Statenverkiezingen in Overijssel, zei hij geen nee. „Inmiddels weet ik dat je een jongen wel uit de politiek kunt halen, maar je haalt de politiek niet zomaar uit een mens”, zei hij op de lokale CDA-website. Hij kreeg bijna 24.000 stemmen en werd fractievoorzitter.
Korenmolen
Brink bleef zich naast zijn politieke functie inspannen voor mensen met een beperking. Een paar uur voor zijn onverwachte dood verrichte hij in zijn woonplaats Hardenberg nog de opening van een camerasysteem in een oude korenmolen, waarmee de werking van de molen te zien is voor mensen die niet in staat zijn de trappen op te klimmen. „Als kind ben ik zelf een keer naar boven getild in deze molen. Maar dat is natuurlijk hartstikke gevaarlijk”, vertelde hij zaterdag aan een verslaggever van dagblad De Stentor.
Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid toen Brink zijn functie als informeel bewindsman voor Gehandicaptenzaken vervulde, noemde zijn partijgenoot op X „een onvermoeibare strijder voor mensen met een beperking” en een „enorme doorzetter”. Volgens huidig CDA-leider Henri Bontebal was Brink „geliefd in onze partij. Onvermoeibaar zette hij zich in voor het CDA, ook in moeilijke tijden.” Lucille Werner zegt op X „geschrokken” te zijn van de dood van Brink.