Gelouterde Brits-Palestijnse chirurg die Nederland en andere Schengenlanden niet meer inkomt

De Brits-Palestijnse chirurg Ghassan Abu-Sittah wilde eigenlijk helemaal niet in de voetsporen treden van zijn vader, een dokter in Koeweit. Sociale wetenschappen trokken Ghassan meer. Maar toen Israël in 1982 Libanon binnenviel zag hij hoe belangrijk medici waren. Daarom ging hij toch medicijnen studeren.

Sinds Abu Sittah in 1988 als arts in Glasgow afstudeerde, was hij naast zijn reguliere werk in Londen in veel oorlogsgebieden actief en werd hij een belangrijke stem voor de Palestijnse zaak. Hij vertrok in oktober snel na het begin van de Israëlische bombardementen naar Gaza en werkte zes weken in twee ziekenhuizen. Abu-Sittah was een belangrijke bron voor internationale media. Toen hij eind november terug was in Londen gaf hij een drukbezochte persconferentie. Hij vertelde over de gruwelijke gevolgen van de militaire acties. Daarbij beschuldigde hij Israël ervan uit te zijn op „de creatie van een onbewoonbare Gazastrook en de vernietiging van alle componenten van het moderne leven, inclusief het gezondheidszorgsysteem”.

Abu-Sittah mag zijn stem niet live laten horen in Nederland: hij komt het land niet in. Dat bevestigde donderdag het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zou van 15 tot 17 mei in Nederland zijn op uitnodiging van de Palestijnse Missie. Op het programma stonden onder meer een bezoek aan Kamerleden, een gesprek bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en een evenement van The Rights Forum in Amsterdam.

Buitenlandse Zaken en de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) willen niet ingaan op details rond het inreisverbod. Buitenlandse Zaken zegt eerst Kamervragen te beantwoorden, de IND „gaat nooit in op individuele zaken”.

Duidelijk is dat Nederland de Duitse ‘administratieve ban’ volgt die hem een maand geleden is opgelegd. Abu-Sittah wilde toen komen spreken op het Palestina Congres, een bijeenkomst die op de eerste dag werd verboden en opgebroken door de Duitse politie uit vrees dat er antisemitische uitspraken gedaan zouden worden. De Berlijnse burgemeester Kai Wegner schreef op X dat er in zijn stad „geen plaats is voor haat tegen Israël’’. Abu-Sittah kwam niet verder dan het vliegveld van Berlijn. Hij kreeg volgens hemzelf te horen dat hij alleen in Duitsland een ongewenst persoon was, maar daarna kwam hij ook Frankrijk niet in. En ook Nederland weigert hem dus.

Dat duidt er op dat hij in het Schengen Informatiesysteem (SIS) staat geregistreerd en daardoor geen enkel Schengenland in komt. ‘Schengen’ bestaat uit de hele Europese Unie plus vier geassocieerde landen. Het Verenigd Koninkrijk valt er niet onder. „Als een land vindt dat iemand Schengen niet in mag, is het natuurlijk wel de bedoeling dat iedereen zich daar aan houdt”, zegt een IND-woordvoerder. Er zijn wel uitzonderingen mogelijk. De woordvoerder zegt zich te kunnen voorstellen dat het Duitse besluit wordt genegeerd als Abu-Sittah wordt opgeroepen om te getuigen voor het Internationaal Strafhof in Den Haag dat onderzoek doet naar mogelijke oorlogsmisdaden. Abu Sittah had eerder dit jaar in Den Haag al een gesprek met de aanklager.

Abu-Sittah is gelauwerd voor zijn werk als plastisch en reconstructief chirurg. Op X en in diverse media ageert hij stevig tegen Israël dat volgens hem genocide pleegt. Hij zegt bij patiënten in Gaza te hebben gezien dat bij bombardementen witte fosfor is gebruikt, in strijd met het internationaal recht.

The Jewish Chronicle schreef in maart dat Abu-Sittah in het verleden enkele keren Palestijnse „terroristen” had geprezen. Hij liet de krant weten in het verleden weleens „emotionele uitlatingen” te hebben gedaan op de begrafenis van een vriend of na een „buitengerechtelijke moord”. „Maar ik ben fel tegen terrorisme en burgerslachtoffers aan beide zijden”. De berichtgeving in het Brits-Joodse weekblad stond zijn benoeming eind maart tot rector van de Universiteit van Glasgow niet in de weg.


Lees ook
Brits-Palestijnse chirurg Abu-Sittah toegang geweigerd tot Nederland

Oost-Rafah met tanks omsingeld, ‘constante explosies en beschietingen’ in de stad