Militaire leider Déby in Tsjaad uitgeroepen tot winnaar verkiezingen, oppositie betwist uitslag

De militaire leider van Tsjaad, Mahamat Déby, is donderdag uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen, op basis van voorlopige resultaten. De resultaten werden betwist door zijn belangrijkste rivaal, voormalig premier Succès Masra. Dat melden internationale persbureaus. Nadat de resultaten bekend waren gemaakt, gingen Déby’s aanhangers de straat op, toeterend en zwaaiend met vlaggen. Het geluid van geweerschoten klonk, maar het is onduidelijk of dat onderdeel was van de vieringen.

Dat Déby de verkiezingen zou winnen stond vast. De afgelopen drie jaar stond het land onder bestuur van het leger met Déby als interim-president en de verkiezingen van deze week moeten nu de schijn van democratie ophouden. Volgens de gepubliceerde cijfers won hij won met 61 procent van de stemmen, veel meer dan nummer twee Masra (18,5 procent). Masra ontvluchtte het land in 2022. Donderdag plaatste hij een toespraak op Facebook waarin hij de autoriteiten beschuldigde van verkiezingsmanipulatie – in werkelijkheid zou 90 procent van de stemmen naar hem zijn gegaan.

Het Westen heeft belang bij de uitkomst, omdat Tsjaad als laatste stabiele bondgenoot wordt gezien in de Sahel. Elders in het gebied wezen Mali, Burkina Faso en Niger na militaire coups alle Franse en Amerikaanse militairen uit, maar in Tsjaad mogen drieduizend Franse soldaten blijven. Tegelijkertijd zoekt Déby de samenwerking op met die drie Sahellanden. Westerse leiders zoeken in de regio naar nieuwe bases met het doel om van daaruit islamitische radicalen en illegale migratie tegen te gaan.

Tsjaad is het laatste door Frankrijk gekoloniseerde land in de Sahara- en Sahelregio, en de Franse invloed is altijd groot gebleven. Militaire interventies van Parijs bepaalden wie de macht had – zoals ruim dertig jaar geleden bij het aantreden van Idriss Déby. Hij was de vader van Mahamat Déby en kwam na een presidentsperiode van dertig jaar om het leven bij militaire actie tegen rebellen.


Lees ook
Verkiezingen Tsjaad dienen ook strategische doelen van het Westen