Scholier fladdert door Amerikaanse subculturen van antifa tot MAGA, in ‘The Sweet East’

Als cameraman is Sean Price Williams (46) een grootheid in de Amerikaanse onafhankelijke film. The Sweet East is zijn regiedebuut: rauw-documentair gefilmd surrealisme waarin scholiertje Lilian door losgeslagen subculturen van de Amerikaanse oostkust fladdert.

We treffen de feeërieke, wat afwezige Lilian (Talia Ryder) op schoolreisje in bed bij vriendje Troy die een pas gebruikt condoom ronddraait: „Wil je hem bewaren? Misschien wordt het wel veel waard.” We zijn op schoolreisje in Washington DC, iedereen geit, vrijt en filmt, rondleiders vertellen het officiële verhaal van Amerika. Tot een bezoek aan een karaoke-pizzeria ruw wordt verstoord door een non-binaire wappie die gewapend toegang eist tot de kelder waar kinderen zouden worden verkracht – een verwijzing naar ‘pizzagate’ uit 2016, het QAnon-gerucht dat machtige Democratische pedofielen kinderen misbruikten in de kelder van pizzeria Comet Ping Pong.

En zo begint Lilians odyssee door geschift Amerika. Ze wordt gered door antifa Caleb (Earl Cave), belandt in zijn collectief van ‘artivisten’ maar is niet gecharmeerd als hij zijn van piercings rinkelende geslachtsdelen flasht. Via een antifa-actie belandt ze in het MAGA-kamp, waar alt-right academicus Lawrence (Simon Rex) zich over haar ontfermt.

Dat is het patroon van The Sweet East: Lilian zweeft passief de subculturen binnen: de set van een radicaal inclusieve indie-film, jihad-terroristen op homo-erotisch trainingskamp. In The Sweet East is Amerika een rijk van Oz, met Lilian niet zozeer als kordate en doelgerichte Dorothy maar eerder als een slaperig-verbaasde Alice in Wonderland, waar druk aan wordt gerefereerd: Lilian begint haar reis door dromerig in de spiegel te zingen, waarna een platinablonde antifa haar door het konijnenhol leidt. In wonderland fungeert Lilian als onbeschreven blad waar kerels hun verknipte idealen op projecteren; haar argeloos peinzende blik vergroot hun waanzin uit.

Als personage komt Lilian zo wel akelig dicht bij het jarenzestigcliché van het willoze lekkere ding dat overal voor in is. Alt-right-ideoloog Lawrence ziet haar als een braakliggende akker „wachtend op een cultuur om haar te cultiveren”. Niet geheel ten onrechte: Lilian gebruikt keer op keer frases die ze een scène eerder oppikte. Ze is in een wandelend leerproces dat uiteindelijk zelfredzaam genoeg is om zich uit een levensbedreigende situatie te flirten. Lilian wordt zelden direct seksueel bedreigd: de heren hebben het te druk met zichzelf en elkaar. Zo logeert ze langdurig bij de extreemrechtse intellectueel Lawrence, een Thierry Baudet die zichzelf een 19de-eeuws romanticus en gentleman waant. Na Lilians avances lijkt hij eerder vrouwenschuw of impotent.

The Sweet East is een ongrijpbare droomreis door een gekkenhuis met genoeg voorwaartse beweging om te boeien – al mag je dat ook op het conto schrijven van de melancholieke, introverte Talia Ryder die eerder de show stal als pittige beste vriendin in abortusfilm Never Rarely Sometimes Always. Net zo’n omzwerving als dit eigenlijk, en ook nu lijkt het veilige Kansas na al dat avontuur toch wat saai.

https://www.youtube.com/watch?v=ZQZq0NN5St0