Column | ‘The Fall Guy’: Hollywood begint de zomer met een financiële misser

Het blockbusterseizoen is officieel begonnen: Hollywood brengt deze zomer weer de meest luidruchtige spektakelfilms van het jaar naar de bioscopen. Lang domineerden de superhelden, maar we zitten nu in een ander, onzeker tijdperk. Ditmaal trapte Hollywood de festiviteiten af met The Fall Guy, een actiekomedie waarin Ryan ‘Ken’ Gosling een uitgerangeerde stuntman speelt die een comeback maakt op de filmset van zijn regisserende ex-vriendin. De recensie van collega Coen van Zwol was niet zo positief, al vermaakte ik me er meer mee dan hij. Sinds het ondergewaardeerde The Nice Guys heb ik een zwak voor Gosling in klunzig-komische modus. De zaal waar ik zat leek ook tevreden, er werd op het eind zelfs voorzichtig gejuicht.

In de VS ging The Fall Guy dit weekend in première, een week na Nederland. Vooraf werd al gevreesd voor tegenvallende opbrengst. De film heeft zo’n 130 miljoen dollar gekost en moet dus echt scoren. Waar men bang voor was gebeurde: de weekendopbrengst was slechts 27,7 miljoen dollar (wereldwijd staat de teller op 65,4 miljoen). Een slechte uitslag, ondanks indrukwekkende pr-activiteiten van Gosling, die na zijn rol in Barbie op het hoogtepunt van zijn roem zit. De 43-jarige Canadees liep de ene na de andere talkshow af. Bij Jimmy Kimmel deed hij zelfs een kleine actiescène met zijn stuntmannen („Ik kan niet stoppen met stunten, Jimmy”).

Het lukte zelfs om een grote internethit te scoren met een sketch in het befaamde Saturday Night Live (SNL). Gosling speelde daar een man die verdacht veel lijkt op Beavis uit de tekenfilm Beavis and Butt-Head en daarmee een discussieprogramma ontregelt – zeker wanneer een andere man in het publiek een kloon van Butt-Head lijkt. Een typische SNL-sketch die één grap te lang duurt. Maar in dit geval werkte het, omdat de andere spelers in de sketch hun lachen niet konden inhouden.

Op de rode loper van The Fall Guy werd de grap nog een keer uitgemolken: Gosling en komiek Mikey Day (Butt-Head) liepen ook daar ‘verdwaald’ rond als de figuren, iets wat weer massaal werd gedeeld op de socials. Geinig, maar het vertaalde zich niet in meer verkochte bioscoopkaartjes. Het grote publiek voelde niet de drang om naar de film zelf te gaan.

Het succes van Barbenheimer vorig jaar en Dune: Part Two dit jaar bewijst dat mensen echt nog wel naar de bioscoop willen. Maar het moet dan wel voelen als een must see en dat was bij The Fall Guy niet het geval. „De trailer schreeuwde Netflix”, schreef iemand op Threads. „Glanzend streamingvoer voor een dinsdagavond, niet iets voor een bioscoop.”

Een kleine blik op de blockbusteragenda stemt niet meteen hoopvol voor de rest van de zomer. Deze week verschijnt Kingdom of the Planet of the Apes, later deze maand Furiosa: A Mad Max Saga. En daarna? Bad Boys: Ride or Die, Twisters, A Quiet Place: Day One, Alien: Romulus, Deadpool & Wolverine en een vervolg op jarentachtighit Beetlejuice.

Gosling zal zich vast afvragen of het tijd wordt om die live action-versie van Beavis and Butt-Head te maken.

Ik zeg: Ryan, doe het niet.

Thijs Schrik is film- en serierecensent.