Komiek Jerry Seinfeld heeft heel wat tv-optredens gedaan in zijn leven, maar zoiets als Everybody’s in L.A. heeft hij niet eerder meegemaakt. „Dit is het raarste programma waar ik ooit te gast ben geweeest”, zegt hij tegen gastheer John Mulaney. In tegenstelling tot de andere Amerikaanse talkshows hangt er een chaotische en spontane sfeer in de studio die zo samengevat kan worden: we hebben geen idee wat we precies doen, maar we zijn hier omdat Netflix het wel een geinig idee vond om een absurdistisch, wereldwijd live uitgezonden praatprogramma te maken.
De streamingdienst organiseert in Los Angeles een groot festival onder de vlag Netflix Is a Joke en grijpt dat evenement aan om verder te experimenteren met live-televisie, iets wat de streamingdienst eerder onder meer deed met het tennisevenement The Netflix Slam. De komende tijd zullen er meer van dit soort uitzendingen komen: in juli organiseert de streamer een bokswedstrijd tussen voormalig wereldkampioen Mike Tyson en influencer Jake Paul. En vanaf 2025 zendt Netflix wekelijks het showworstelen uit van WWE (World Wrestling Entertainment).
Maar eerst dus Everybody’s in L.A. Iedereen die iets voorstelt in de Amerikaanse comedywereld is in de stad en daarom kan Mulaney, zelf ook een succesvol stand-upcomedian, een hele lading aan komieken in de studio ontvangen om over onderwerpen te praten die iets met Los Angeles te maken hebben. Elke aflevering heeft bewust een saai thema: in aflevering 2 staan palmbomen centraal.
Verslaving
Waarom de goed geklede en jongensachtige veertiger Mulaney ‘ja’ heeft gezegd tegen het programma? „Geen idee, maar op deze manier heb ik iets om handen. En structuur is essentieel voor mij”, vertelt hij aan begin van de eerste aflevering. De komiek worstelde een tijd met een stevige drugsverslaving. Aan een interventie door zijn vrienden en de pijnlijke weg naar nuchterheid wijdde hij de scherpe stand-upspecial Baby J (2023, ook op Netflix).
Everybody’s in L.A. is vooralsnog niet meer dan een experiment van een week, met in totaal zes afleveringen tot en met zaterdag 11 mei. De eerste afleveringen die door Netflix zijn uitgezonden (om 4.00 uur ’s nachts Nederlandse tijd, ook terug te kijken) vormen echter een sterk argument om Mulaney zo snel mogelijk een vaste talkshow te geven.
De komiek gedijt zeer goed in de hectische setting van live-tv en improviseert er lustig op los terwijl de technische problemen zich opstapelen. Om te bewijzen dat de uitzending echt live is, kunnen kijkers inbellen en spreekt hij via videoverbinding met kijkers in verschillende delen van de wereld. Als iets niet werkt, schakelt hij snel door. „Bedankt, dit was niet wat ik wilde”, concludeert hij als de verbinding met een paar verbouwereerde Parijzenaren niet meteen iets oplevert. Typisch Mulaney, die speels charisma en botte (gespeelde) arrogantie combineert. Andere elementen, zoals vooraf gefilmde sketches en muzikale optredens, voelen minder fris.
In aflevering 2 worden reacties op de eerste uitzending doorgenomen. Men is gecharmeerd door het impulsieve en willekeurige karakter van het programma. Mulaney: „Eigenschappen die me een paar jaar geleden bijna fataal werden.”
John Mulaney: Everybody’s in LA. Netflix, dagelijks tot en met zaterdag.