Iederéén wordt hier gezien: de voorstelling ‘Thanks for Being Here’ brengt een zoete ode aan het publiek

Als het publiek centraal staat in deze voorstelling, zou het dan niet leuk zijn als de toeschouwers in feite zelf de acteurs worden? „Maar dan zonder dat we écht meedoen.” De vooraf opgenomen stem is afkomstig van iemand die een suggestie heeft ingesproken voor de makers van Thanks for Being Here. Die geven de dame tijdens de première van hun nieuwste voorstelling haar zin door de audioboodschap overtuigend te playbacken: zo is ze zelf acteur in het stuk geworden, zonder écht mee te doen. Alles om aan de wensen van het publiek te voldoen.

Experiment is de makers van Thanks for Being Here niet vreemd. Het Vlaamse theaterperformancegezelschap Ontroerend Goed wist in 2007 internationaal de aandacht op zich te vestigen met de één-op-éénshow The Smile Of Your Face (2007), waarin de toeschouwer geblinddoekt aan een rolstoel werd vastgebonden. Later maakte Ontroerend Goed de eigen naam waar met stukken als Are we not drawn onward to a new erA (in 2019 bekroond met de Fringe First Award): een voorstelling over menselijke voor- of juist achteruitgang, die zowel in titel als vorm een palingdroom is.

Die conceptuele benadering is kenmerkend voor het werk van Ontroerend Goed en levert doorgaans bijzondere, verrassende ervaringen op. De keerzijde voor recensenten is dat het haast onmogelijk is om over een voorstelling te schrijven zonder die verrassing te bederven. Ook Thanks for Being Here is het type voorstelling waar je eigenlijk met zo min mogelijk voorkennis naar toe moet, zodat wat onverwachts is onverwacht kan blijven, en het geheel langzaam in elkaar kan klikken.

Scène uit Thanks for Being Here van theatergezelschap Ontroerend goed.
Foto Kurt van der Elst/ NTGent

Multiversum

Wat kan er wel al worden weggegeven? In interviews en programmateksten durfden de makers zelf vast te melden met dit stuk een ode aan het publiek te brengen (zonder publiek immers geen voorstelling), en camera’s in te zullen zetten om een multiversum van verschillende perspectieven te vieren. Voortbordurend op dat laatste punt verwezen de acteurs ook naar de aanstaande verkiezingen in België, en de noodzaak voor wederzijds begrip.

Thanks for Being Here is echter geen voorstelling geworden die je confronteert met de belevingswereld van de buurman met wie je al weken geen woord meer hebt gewisseld omdat jij links stemt en hij rechts, of omgekeerd. Eerder voert Ontroerend Goed je kortstondig mee naar een werkelijkheid waarin die verschillen überhaupt niet bestaan – waarin je heel even één bent met een zaal vol vreemden.

Samen met die vreemden krijg je de rol van kijker toebedeeld, maar ook van bekekene. Want vergis je niet: in Thanks for being here wordt iederéén gezien. En gehoord, ook – na afloop krijgen toeschouwers een kaartje mee met een QR-code en de uitnodiging om die te scannen als ze nog suggesties hebben voor het stuk. Zo maakt het theatergezelschap haar publiek op allerhande manieren actief deel van de voorstelling, maar nooit op een confronterende manier. De sfeer blijft ten alle tijden gemoedelijk.

Daarmee heeft Ontroerend Goed een voorstelling gemaakt die publieksvriendelijk is in de breedste zin van het woord. Een zoet cadeautje, elke avond op maat gemaakt voor de toeschouwer. Je kunt haast niet anders dan het glimlachend in ontvangst nemen.