Column | Autocraat, democraat – iedereen op de foto met Xi

De tijd dat Europa, verblind door winstcijfers, ademloos naar de modernisering van China keek, is al lang voorbij. Toch gaan in Europa komende week weer veel deuren open voor de Chinese leider Xi Jinping. Op zijn eerste Europese reis sinds de pandemie wordt hij met alle egards ontvangen door de Franse president Emmanuel Macron, die hem zelfs meetroont naar de Col du Tourmalet. Hij gaat ook langs bij de erkende Poetinfluisteraars Viktor Orbán, premier van Hongarije, en Aleksandar Vucic, president van Servië.

Orbán is de China-kampioen onder de EU-leiders – hij was de enige EU-leider dit najaar op de internationale Belt and Road-conferentie in Beijing. Ook Servië tekende gretig in op Xi’s geopolitieke infrastructuurprogramma. Zo bouwt China tussen Boedapest en Belgrado spoor voor een snelle trein. Xi is overigens net in Belgrado op de 25ste verjaardag van het westerse vergisbombardement op de Chinese ambassade – altijd handig om je tegenspelers eventjes aan hun blunders ter herinneren.

Van een van de centra van de Verlichting hopt Xi dus moeiteloos naar Europa’s autocratische leiders. Het illustreert Xi’s invloed: niemand kan om hem heen. Voor de autocraten is hij een welkom alternatief voor de lastige EU met haar democratische regels. Dan sta je als Hongaarse leider maar als ‘nuttige idioot’ te boek, Chinese investeringen maken veel goed. Democraten moeten uitkijken dat ze zich niet door China laten ringeloren, maar ook zij hebben goede redenen om met Xi in gesprek te blijven.

Het was mede aan een Amerikaanse president met autocratische trekken te danken dat Europa jaren geleden oog kreeg voor de bedenkelijke kanten van het moderne China. Dankzij Donald Trump ging Europa zich tegen het einde van het vorige decennium afvragen of het wel zo’n goed idee was Huawei te vragen het 5G-netwerk aan te leggen.

Het imago van China bladderde in die tijd snel af. Beijing maakte het er ook wel naar. Het hielp de democratie in Hongkong om zeep en behandelde de Oeigoeren schandalig. Voor zichzelf puntte Xi de regels zo bij dat hij lang kan aanblijven: de oudste truc uit het handboek van de dictator.

Toen moest de pandemie nog komen. Beijing frustreerde onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie en maakte goede sier met schaarse mondkapjes. Europa kreeg in de smiezen dat Beijing was uitgegroeid tot het tweede machtscentrum in de wereld – het epicentrum van een orde waarin de staat heel veel mag en het individu altijd op zijn tellen moet passen.

Sindsdien zit Europa klem. Het wil de handel met China niet opgeven. Kan ook moeilijk: China is de tweede handelspartner van de Europese Unie. Maar het moet zich ook wapenen tegen onvriendelijke acties – en daar zijn er nogal wat van.

De fricties van de laatste twee weken: een medewerker van de lijsttrekker van de radicaal-rechtse Duitse AfD bij de Europese verkiezingen wordt verdacht van spionage voor China. In Düsseldorf maakte een echtpaar dat voor China spioneert technische details van een scheepsmotor voor de marine buit. De Europese Commissie viel binnen op het Rotterdamse kantoor van Nuctech, dat onder andere scanners voor de haven levert. De EU werkt aan strafmaatregelen naar aanleiding van het overvoeren van de markt met goedkope Chinese elektrische auto’s. En Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sluit niet uit dat de EU maatregelen neemt tegen TikTok.

Politieke beïnvloeding, diefstal, unfaire handel, tweespalt aanwakkeren: steeds weer daagt Beijing Europa uit. De vraag is telkens: hoe hard sla je terug tegen een partij waar je economisch afhankelijk van bent?

En dat is niet alles. China is ook een onmisbare bondgenoot van Rusland. China levert, voor zover bekend, geen wapens. Maar Chinese bedrijven leveren grote hoeveelheden elektronica en onderdelen voor de Russische oorlogsindustrie én het neemt grondstoffen af. Daarmee staat China tegenover de westerse Oekraïne-alliantie.

Ook hier moet Europa balanceren. Het Westen hoopt dat China Poetin beïnvloedt en een rol kan spelen in onderhandelingen over een wapenstilstand. In juni belegt Zwitserland een ‘vredesconferentie’. Het Westen bedelt bijkans bij China om daaraan deel te nemen. Ook dat is een bewijs van China’s invloed: geen Europese vrede zonder Beijing.

Het is goed dat Xi er weer is. Door de oorlogen in Oekraïne en Gaza dreig je wel eens te vergeten waar op den duur de echte uitdaging voor Europa ligt en hoe lastig het is daar een evenwichtig antwoord op te formuleren.

Redacteur geopolitiek Michel Kerres schrijft hier om de week over de kantelende wereldorde.