Van Nashville tot Madonna: Kacey Musgraves brengt countryliefhebbers en popfans samen met weldadige show

Schouder aan schouder staan ze, twee mannen, de een zo’n twintig jaar ouder dan de ander. Op het T-shirt van de een staat het logo van countryrockband Drive-By Truckers, op dat van zijn buurman prijkt een foto van Beyoncé. En nee, niet eentje uit haar huidige country-fase; het is Beyoncé als glimmende discorobot, circa Renaissance (2022). Het is sowieso goed shirtspotten in Paradiso, Amsterdam bij de eerste van twee uitverkochte concerten van Kacey Musgraves. Nashville, biermerk Miller, maar ook Madonna en Lana Del Rey. Musgraves brengt ze allemaal samen.

De Amerikaanse countrypopzangeres en zevenvoudig Grammywinnaar bracht vorige maand een prachtig nieuw album uit (vijf ballen in NRC). Op Deeper Well toont ze wederom aan waarom ze zo’n breed publiek trekt, met evenveel countryliefhebbers als popfans: tedere songwriting zonder opsmuk, ingekleurd met arrangementen vol eigenzinnige details. Om die arrangementen tot leven te brengen, is het podium van Paradiso tot op de laatste centimeter volgebouwd met instrumenten. We tellen op het eerste gezicht al twaalf gitaren – en dan rekenen we de twee banjo’s en de pedal steel niet eens mee.

Eerst verschijnt haar achtkoppige band ten tonele, en dan de Texaanse zelf. Ze ziet eruit als een Franse yé-yézangeres in een zwarte mini-jurk met lange mouwen, hoge laarzen en een sixties France Gall-kapsel. Daar heeft ze overigens flink spijt van: „Het is bloedheet hier, onder die pony. Waarom heb ik een sweater aan?!”, grapt ze halverwege het concert.

Weldadige warmte

Bij de eerste tonen van folkrockliedje ‘Cardinal’ wordt het publiek meteen overladen met een weldadige warmte. Haar band is heel goed, ja, maar vooral de kwaliteit van het geluid valt op: kraakhelder, maar toch warm. Het heeft bijna iets ouderwets: negen steengoede muzikanten, dicht op elkaar gepakt, met uitstekend geluid. Het is eigenlijk net als Kaceys liedjes; het lijkt simpel, maar zulke kwaliteit is zeldzaam.

Kacey doet het makkelijk lijken, alsof ze haar hand er niet voor omdraait. Ze lacht om zichzelf als ze even haar tekst kwijt is, en strooit tijdens het zingen met snedige tussenwerpsels. „I need all your love, not just one piece, hoping that it ain’t too much for me to ask”, zingt ze in ‘Giver/Taker’, een kwetsbare ballade. En dan, als gortdroge terzijde: „It was.

Musgraves’ liedjes gaan over haar eigen leven, daar doet ze niet geheimzinnig over. Golden Hour (2018) ging over haar huwelijk, Star-Crossed (2021) over haar echtscheiding, en Deeper Well gaat over het helen van die pijn en het opnieuw vinden van de liefde. Die nieuwe liefde was toen het album uitkwam weer ten einde.

A lot of life has happened since the last time I was here”, zegt ze, terugkijkend op de vorige keer dat ze in Nederland speelde, in 2019. Oudere songs over het bekrompen Texaanse dorp waar ze opgroeide (‘Merry Go Round’, 2012) en inmiddels vervlogen huwelijksgeluk (‘Butterflies’, 2018) geeft ze subtiele nieuwe arrangementen, zoals tijd en levenservaring nieuwe perspectieven bieden. Haar liedjes zitten vol herinneringen, maar Musgraves benadrukt het belang van het hier en nu: „Deze ervaring, die wij nu beleven, met deze mensen om ons heen, gaat nooit opnieuw gebeuren”, zegt ze. Ze lijkt iedereen in het publiek een voor een recht in de ogen te willen kijken. „Het enige wat ik van jullie vraag, is dat je aanwezig bent in dit moment. And I’ll be right here with ya.”