Onderzoek ministerie: studenten krijgen vaak geen of weinig stagevergoeding

Studenten die stage lopen, krijgen vaak geen of te weinig stagevergoeding. Dat blijkt woensdag uit onderzoeken die demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, D66) heeft laten uitvoeren. Ook zijn de verschillen tussen vergoedingen voor mbo-, hbo- en wo-studenten nog aanzienlijk.

In het hbo ontvangt het grootste deel van de studenten een vergoeding voor de stage die ze lopen: 75 procent. Voor wo’ers is dat 65 procent, voor mbo-studenten slechts 41 procent. Een opvallend hoog aantal jongeren dat een onderwijsopleiding op hbo-niveau volgt, 88 procent, krijgt niets betaald voor een stage in dat werkveld. Dijkgraaf vindt dat moeilijk uit te leggen: „Zeker in een tijd met grote personeelstekorten waarbij we alles op alles zetten om het lerarentekort te bestrijden, horen onderwijsstagiairs een passende vergoeding te krijgen.”

Eén van de onderzoeken, uitgevoerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bekeek 681 cao’s en concludeert dat maar 10 procent daarvan afspraken over stagevergoedingen bevat. Mbo-studenten krijgen maandelijks tussen de 212 en 500 euro, in de meeste gevallen minder dan vierhonderd. Wo-studenten krijgen in de meeste gevallen een vergoeding tussen de 400 en 550 euro.

Demissionair minister Dijkgraaf sloot vorig jaar al een ‘stagepact’ voor mbo’ers, met onder meer werkgevers en scholen. Daarin werd de intentie vastgesteld om mbo-stagiairs een „passende vergoeding” te gaan betalen. Wat Dijkgraaf betreft zou de richtlijn de 747 euro per maand zijn die de Rijksoverheid stagiairs betaalt.


Lees ook
De tijd van gratis stagiairs is voorbij, vinden deze organisaties

Maartje Bakker liep in 2018 tien maanden onbetaald stage voor haar toenmalige studie. „In het weekeinde werkte ik bij een tankstation. Met mazzel had ik zaterdags vrij.”