Co-Med, een commerciële huisartsenketen, heeft meer conflicten gekregen met schuldeisers. Na het faillissement van het callcenter vorige week, loopt ook de druk op de zorgtak van het concern op.
Verschillende schuldeisers hebben ruzie met Co-Med over de rekeningen die zij stuurden naar Co-Med Zorg BV, het bedrijfsonderdeel waarin alle huisartsenpraktijken zijn ondergebracht.
Co-Med koopt sinds 2020 huisartsenpraktijken op van dokters die met pensioen gaan, of om andere redenen stoppen. De meeste praktijken van Co-Med hebben geen vaste huisarts in dienst. De keten huurt zzp-artsen en doktersassistenten in. Rondom die facturen is onenigheid ontstaan. Een aantal medewerkers eist achterstallige betalingen op.
Vorige week ging één bedrijfsonderdeel van Co-Med failliet, het Amsterdamse kantoor dat telefoontjes opvangt van huisartsenpraktijken tijdens piekuren.
50.000 patiënten
De bedrijfsleiding liet weten dat de 50.000 patiënten die bij de praktijken staan ingeschreven, niets van dat faillissement zullen merken. Het failliete onderdeel, zo benadrukte de directie, staat geheel los van de huisartenpraktijken, Co-Med Zorg BV is „financieel gezond”.
Nu blijkt dat ook dat de zorgtak rekeningen niet betaalt. In de zorg-bv, het hart van het bedrijf, komt het geld van de zorgverzekeraars binnen. Die betalen elk kwartaal per ingeschreven patiënt een bedrag.
Timothy Hoolhorst, eigenaar van een detacheringsbureau voor zorgmedewerkers, is één van de schuldeisers. Co-Med huurde sinds het najaar doktersassistenten in via zijn bureau. Zij werkten in verschillende praktijken van Co-Med in onder meer Zwolle en Oirschot. Sinds november is er voor die diensten niet betaald.
Aanvankelijk stuurde Hoolhorst zijn facturen naar het bedrijfsonderdeel dat vorige week failliet ging. Toen betaling uitbleef, ging hij het gesprek aan. In maart, zegt Hoolhorst, kreeg hij van Co-Med de opdracht om facturen voortaan te richten aan Co-Med Zorg BV, omdat die bv wél zou kunnen betalen. Ook die rekeningen zijn echter niet betaald. In totaal, zegt Hoolhorst, heeft hij ruim een ton tegoed van Co-Med. Co-Med betwist dat.
Lees ook
Huisartsenketen Co-Med in financiële problemen, mogelijke sluiting heeft grote gevolgen voor patiënten
Achterstallige huur
Intussen loopt er al een rechtszaak van huisartsen die geld eisen uit de zorg-bv. Enkele huisartsen uit Breda verkochten twee jaar geleden hun praktijken aan Co-Med, maar bleven huisbaas van de panden waarin hun praktijken gevestigd zijn. Zij werden niet of te laat betaald voor de panden die zij aan Co-Med verhuren.
Daarnaast bleven de Bredase huisartsen na de overname nog enkele maanden aan de praktijken verbonden. Zij lieten zich door Co-Med als waarnemer inhuren. Lang niet al die facturen zijn betaald, aldus de huisartsen. Zij spanden een rechtszaak aan die eind januari werd behandeld. Volgens de huisartsen hebben zij recht op 84.000 euro aan achterstallige betalingen.
Directeur Guy Vroemen van Co-Med legde tijdens de zitting uit dat facturen door hem zijn afgekeurd, onder meer omdat de artsen buiten kantooruren werkten. „En dat was niet de afspraak.” Sta je dat toe, dan krijg je het wilde westen, redeneert Vroemen, dan loop je het risico dat artsen meer uren gaan declareren dan noodzakelijk is.
Maar volgens de dokters houdt het huisartsenvak zich nu eenmaal niet aan kantooruren. Allerlei klussen – overleg met collega’s in de regio, visites – vinden soms noodgedwongen na vijven plaats, stellen zij.
Afscheidsbrief
Directeur Vroemen verklaarde tijdens de zitting dat het betalen van de huur voor panden „geen topprioriteit” was. Hij erkende dat „irritatie” een rol speelde bij het slecht betalen van de rekeningen. De directie van Co-Med is boos op de huisartsen uit Breda, omdat zij zonder overleg een afscheidsbrief naar alle patiënten stuurden. Daarom heeft de keten een deel van de rekeningen doelbewust niet betaald.
Lees ook
Het regende klachten over Co-Med. Maar de huisartsenketen stond ‘met de rug tegen de muur’
Uitspraak in deze zaak stond deze woensdag gepland, maar is voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Ook de zorg die Co-Med levert ligt onder een vergrootglas. Het bedrijf staat onder verscherpt toezicht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bracht vorige week naar buiten dat er zorgen zijn over de veiligheid van patiënten: praktijken zijn bij spoed niet goed bereikbaar, en er is niet altijd een huisarts aanwezig. Co-Med kreeg in februari een strafmaatregel opgelegd, en moet een half jaar lang bewijzen dat de bezetting en spoedzorg in praktijken op orde is.