Abbé Pierre: de priester achter idealistische kringloopwinkels

Wie tegenwoordig een kringloopwinkel binnenloopt, schrikt soms van de torenhoge prijzen. Geregeld blijkt het verkopen van tweedehands spullen eerder een verdienmodel dan geboren uit goede bedoelingen. Waar het idealisme van vroege kringloopwinkels vandaan kwam, is te zien in de biografische film L’Abbé Pierre, over de oprichter van Emmaus, een ook in Nederland actieve kringloopketen. Zijn echte naam was Henri Grouès, hij kreeg de schuilnaam in de Tweede Wereldoorlog, toen hij actief was in het Franse verzet.

In het eerste kwartier is te zien dat hij in de jaren dertig in een kapucijnenklooster treedt, waar hij om gezondheidsredenen wordt weggestuurd. (Zijn broze gesteldheid is een leidmotief in de film.) Ook wordt terloops benadrukt dat hij de zoon is van een grootindustrieel die afziet van het erfdeel van zijn vader en het weggeeft aan de armen.

Vervolgens gaat hij als priester aan het werk in Grenoble. In de Tweede Wereldoorlog is hij eerst officier in het leger, daarna gaat hij in het verzet en stelt hij zijn leven in de waagschaal met het over de Zwitserse grens brengen van joodse onderduikers. Deze periode levert de spannendste sequenties op, met scènes die niet zouden misstaan in een oorlogsfilm. Het is tevens het moment waarop hij in contact komt met Lucie Coutaz, de verzetsvrouw die een leven lang aan zijn zijde zal staan. Goed dat de film haar belang onderstreept, zodat het geen ‘grotemannengeschiedenis’ wordt.

Als Abbé Pierre (1912-2007) in 1945 parlementslid wordt, pleit hij voor het bouwen van noodwoningen en compassie met de allerarmsten en daklozen. Hij wordt uitgelachen en uitgejouwd door de overige parlementsleden. Hier ligt de kiem van zijn latere werk. Het is tevens de meest politieke scène uit de film met een boodschap die nog steeds brandend actueel is: ook nu is er een enorme woningnood, en neemt de kloof tussen arm en rijk alleen maar toe.

Als priester Pierre in 1949 de eerste Emmaus-gemeenschap sticht, waar daklozen en armoedzaaiers worden opgevangen, is dat het begin van een imperium waar de onvermoeibare, opstandige priester, met wat hulp van amfetaminen, zijn leven lang aan werkt. We zien hem over de hele wereld reizen, waar hij bevlogen toespraken over de oplossing van het armoedevraagstuk houdt. Speeches die te veel herhaling bevatten en de vaart uit de film halen.

De eerste Emmaus-gemeenschap haalt zijn inkomsten uit het verkopen van spullen die uit de vuilnis worden geplukt: de geboorte van de kringloopwinkel. In Nederland opende de eerste Emmaus-vestiging in 1966, in het Utrechtse Haarzuilens, een sympathieke plek die nu fungeert als woon-werkgemeenschap. Zij hebben idealen nog hoog in het vaandel staan, van humanisme tot ecologische waarden. Het levensverhaal van de activistische priester die hun lichtende voorbeeld is, levert een te lange en wat uitputtende film op, met als hamvraag of hij genoeg voor de armen heeft gedaan.

https://www.youtube.com/watch?v=ekaVZR2HynA