Veel grappige en fraaie animaties in de meivakantie

De nieuwe animatiefilm van Mascha Halberstad (Knor) gaat over een megalomane, narcistische Bever die eigenhandig een dam bouwt waardoor het bos waar Vos en Haas wonen meer en meer onder water komt te staan. Een lot dat Nederland ook staat te wachten. Toch is Vos en Haas redden het bos, gebaseerd op karakters uit de kinderboeken van Sylvia Vanden Heede en illustrator Thé Tjong-Khing, veel meer dan een ecologische waarschuwing. Het is vooral een verhaal over vriendschap dat met heel veel humor is doorspekt.

Humor die vooral volwassenen zal aanspreken. Zo praten alle personages met een accent of in dialect, wat geestig uitpakt. Ook de excentriciteit van de karakters spreekt tot de verbeelding. Zo is er een zwijn dat Ever heet dat overal een oplossing voor heeft, maar in de praktijk er weinig van bakt, Uil is verknocht aan zijn speelgoedbeestje en Bever heeft twee ratten die klusjes voor hem opknappen en zijn ego strelen.

De enorme burcht die Bever heeft gebouwd, vol met portretten en standbeelden van zichzelf, is visueel het hoogtepunt van de film. Elk vertrek herbergt verrassingen die benadrukken dat hij een narcist is. Gelukkig wel eentje die tot inkeer komt en beseft dat het hebben van vrienden belangrijker is dan een groot ego.

Halberstads film bevat referenties die alleen volwassenen op waarde zullen schatten, evenals beelden die naar bestaande films verwijzen. Zo is er een moment waarop Bevers hoofd uit het water opduikt à la Martin Sheen in Vietnamklassieker Apocalypse Now. Voor kinderen valt er ook genoeg te genieten, zoals de liefdevol geschetste vriendschap tussen de figuren die in het bedreigde bos wonen.

Voor de allerkleinsten

Net als Vos en Haas redden het bos is ook Het Muizenhuis gebaseerd op een bestaande boekenreeks, van Karina Schaapman. Schaapman bouwde het Muizenhuis ook als kunstproject en het is inmiddels een media-imperium, met naast boeken en een YouTube-kanaal een winkel/mini-museum met merchandise.

Acht afleveringen van de gelijknamige tv-serie – waarvan zes nog niet vertoond zijn – zijn nu samengevoegd als bioscoopfilm. Ook hier een duo, Sam en Julia, waaromheen andere figuren opereren, vaak met veelzeggende namen: meneer Deurmat, mevrouw Roddel en meneer Palet (een kunstenaar). Het Muizenhuis is een vriendelijke, veilige en inclusieve omgeving, waar muizen met verschillende achtergronden – de nieuwsgierige Julia komt oorspronkelijk van een niet nader genoemd eiland – harmonieus samenwonen.

Hun wereld wordt fraai geanimeerd, let bijvoorbeeld op de textuur van de gebreide truitjes die Sam & Julia aanhebben. De afzonderlijke afleveringen duren kort en worden aaneengesmeed door sympathieke intermezzi. In een ervan vangen beste vrienden Sam en Julia binnenshuis een vlinder om die vervolgens buiten weer los te laten. De film is toegankelijk voor de allerkleinsten en benadrukt het belang van educatie, creatief bezig zijn en plezier hebben. Dit klinkt zoetsappiger dan het uitpakt, dankzij vriendelijke humor en (voor kinderen) enkele spannende scènes.

De animatiefilm Vlindervrienden en het grote avontuur biedt een standaardavontuur over volwassen worden en acceptatie. Zo moet monarchvlinder Patrick accepteren dat een van zijn vleugels onvolgroeid is en moet Jennifer, de vlinder op wie hij stiekem verliefd is, haar hoogtevrees onder ogen zien. De vlinderhoofden zien er wat plastic uit, de natuurlijke omgeving is wel fraai. Ook hier een ecologische boodschap. Zo stuiten ze in hun jaarlijkse trek naar Mexico op distributiecentra waar ooit een weiland was: „Hoeveel hebben ze er hiervan nodig?”


Lees ook
Mascha Halberstad: ‘Pas als ik zelf moet lachen, zit het goed’

Animatieregisseur Mascha Halberstad: ‘Pas als ik zelf moet lachen, zit het goed’