Opinie | Handel van ASML met China ondermijnt vrede

Chipmachinefabrikant ASML moet zich niet langer blindstaren op de Chinese markt. Dat is nog duidelijker geworden na de meest recente stap van de Verenigde Staten om Nederland te bewegen ook het onderhoud van zogenoemde, reeds geleverde „high-end DUV-machines” aan banden te leggen.

Dat de Amerikaanse onderminister voor handel, Alan Estevez, hiervoor een bezoek aan Nederland bracht, geeft aan hoe belangrijk het onderwerp is. In de Nederlandse pers wordt een en ander vaak afgeschilderd als een machtsstrijd tussen de VS en China, waar de Nederlandse industrie de dupe van wordt.

Die beeldvorming mist twee heel essentiële punten in de discussie: dat China in sneltreinvaart bezig is het militair-industriële complex uit te breiden, door een snelle opbouw van de capaciteit om geavanceerde gevechtsvliegtuigen, -schepen en drones te fabriceren. En dat China probeert om ten aanzien van de technologie ‘haasje-over’ te spelen.

Ten eerste: doorgaan met levering van geavanceerde lithografiemachines aan China stelt dat land in staat de productie van benodigde chips snel op te voeren. We zitten momenteel nog te veel te millimeteren over de nanometers van de chips die wel of niet onder de uitvoerregels vallen. Het is China met name te doen om de aantallen machines.

Taiwan inlijven

Met grote aantallen machines van ASML kan het Chinese leger de aantallen raketten, gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen fors uitbreiden. Momenteel bouwt China meer gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen dan de VS tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dat is een gevaar voor de wereldvrede. China zal de eerste de beste gelegenheid aangrijpen om te trachten het democratische Taiwan in te lijven. Het is een bedreiging van de regionale vrede. Maar ook van de internationale gevestigde economische orde, want Taiwan is niet alleen een vrij en democratisch land, maar produceert ook circa 70 tot 80 procent van de geavanceerde chips in de wereld. Bovendien passeert ongeveer 50 procent van de wereldhandel elke dag de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen Taiwan en China. De wereldhandel staat op het spel. We moeten dus duidelijk in het vizier te krijgen welke strategische belangen er voor onszelf spelen.

Maar ook: hoe heeft ASML gereageerd op de huidige Nederlandse restricties? Volgens het op 17 april 2024 uitgebrachte kwartaalverslag van ASML steeg het aandeel van aan China verkochte machines tot een recordhoogte van 49 procent van het totaal aantal machines. Dat komt neer op circa 33 nieuwe machines, bijna het dubbele van het voorgaande kwartaal, hetgeen weer het dubbele van het kwartaal daarvoor was.

ASML stelt daarmee de eigen commerciële belangen voorop, ten koste van vrede en veiligheid in de wereld. Bestuursvoorzitter van ASML Peter Wennink stelde vorig jaar dat China ten behoeve van de huidige generatie militaire vliegtuigen en schepen alleen nog maar de oudere-generatie mature chips gebruikt. „Chips die worden gebruikt in de wapenindustrie zijn tien of vijftien jaar oud”, stelde hij.

Als dat inderdaad zo is, dan is het dus zelfs zaak om de export van de oudere machines in te perken. Maar het is zeker essentieel om te voorkomen dat Beijing de nieuwere generatie chips kan fabriceren om zo – bijvoorbeeld met hulp van kunstmatige intelligentie – nieuwe wapensystemen sneller te bouwen.

Bedrijfsgeheimen

Een ander probleem is dat ASML – door de DUV-machines te blijven leveren en te onderhouden China voorziet van inzicht in de laatste modificaties van die machines. Daarmee stelt het China in staat om binnen de kortst mogelijke tijd haasje-over te spelen, en binnen een of twee jaar zelf dergelijke machines te bouwen.

Het geval van de oud-werknemer van ASML die bedrijfsgeheimen stal en nu voor het Chinese Huawei werkt, is daar een duidelijk voorbeeld van. De ervaring op zoveel andere terreinen – het Beidou-satelliet GPS-systeem, zonnecelpanelen, 5G-technologie, geavanceerde slimme windmolens en elektrische auto’s – leert dat China snel een technologie dupliceert en vervolgens verder weet te ontwikkelen.

Het is dus in het eigenbelang van ASML om de bakens snel te verzetten, en zich te richten op het opbouwen van chipproductie in landen die vrede, veiligheid en mensenrechten wel hoog in het vaandel hebben staan.