Niet genoeg steun in Tweede Kamer voor aanpassing transgenderwet

De Tweede Kamer heeft dinsdag in meerderheid ingestemd met een motie van NSC en SGP om een aanpassing aan de transgenderwet tegen te houden. De motie kon met 73 tegenover 70 stemmen dinsdag op een krappe meerderheid rekenen. Het is aan het nieuw te vormen kabinet om te bepalen of het gehoor geeft aan de motie.

Met de aanpassing die voorlag zouden trans personen hun geslacht in de geboorteakte kunnen wijzigen zonder een zogeheten ‘deskundigenverklaring’. Ook konden trans personen onder de zestien jaar hun geslachtsregistratie laten veranderen, mits een rechter dit goedkeurt. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming, D66) ontraadde de motie omdat hij procedurele bezwaren had en noemde het voorstel „onbehoorlijk”.

Een beslissing over het voorstel hangt al meer dan anderhalf jaar in de lucht. De transgenderwet – zo’n drie jaar geleden ingediend door toenmalig minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) – kon initieel op steun van een meerderheid van de Kamer rekenen. In september 2022 zou de wet in behandeling worden genomen, maar omdat het debat uitliep werd de stemming opgeschort en een paar keer uitgesteld. Wat volgde was de val van kabinet Rutte-IV en een Kamer die de wet controversieel verklaarde; de wet kon niet meer worden behandeld totdat er een nieuw kabinet is aangetreden.

De alsnog ingediende motie van NSC en SGP kwam de twee partijen door die controversieelverklaring op kritiek te staan vanuit het linkse deel van de Kamer. Zo verwijt D66-Kamerlid Wieke Paulusma de partijen een „geitenpaadje” te hebben genomen zonder dat er nog over het voorstel kon worden gepraat. Met de nieuwe rechtse meerderheid in de Kamer bestond al langer het vermoeden dat het voorstel niet op genoeg steun kon rekenen. Met de uitkomst van de motie van dinsdag werd dat officieel duidelijk.


Lees ook
Rechtsere, behoudender Kamer ziet niets meer in nieuwe Transgenderwet

Deelnemers lopen de TransPride Walk tijdens de eerste Queer & Pride week die in het  teken staat van het bevorderen van gelijkheid voor de lhbtiq-gemeenschap.