Australische premier over Elon Musk: „een arrogante miljardair die denkt dat hij boven de wet staat”

X-eigenaar Elon Musk heeft ruzie met de Australische premier Anthony Albanese. Een Australische rechtbank heeft maandag zijn socialemediabedrijf X bevolen om een video van een vermeende terroristische aanslag in Sydney te verwijderen van het platform. Musk zei dat de uitspraak betekent dat een land „het hele internet” kan platleggen.

Het gaat om beelden van een steekincident in een kerk in Sydney. Een minderjarige jongen verwondde vorige week vier mensen met een mes in een kerk in een buitenwijk van Sydney, onder wie de voorganger. Volgens de politie was er sprake van een terroristisch motief. De aanvaller is opgepakt.

De mis werd gelivestreamd waardoor de aanval op video is vastgelegd. Op X ging al gauw een video rond van het steekincident. De Australische regering wil dat de video wordt verwijderd omdat deze expliciet geweld vertoont. Maandagavond ging een rechter hiermee akkoord.

X dreigt de Australische regering aan te klagen voor het schenden van de vrijheid van meningsuiting. Musk plaatste een meme op X waarin hij de Australische premier Albanese van censuur beschuldigd.

Anthony Albanese zei dat zijn land „zal doen wat nodig is om deze arrogante miljardair die denk dat hij boven de wet staat aan te pakken”.