Ook Jutta Leerdam vertrekt bij Jumbo: heb nu iets anders nodig

Jutta Leerdam schaatst het komende schaatsseizoen niet meer voor Jumbo. Beide partijen bereikten geen overeenstemming over een nieuw contract, zo meldt een woordvoerder na berichtgeving van AD en De Telegraaf. Vorige week werden de onderhandelingen gestaakt, aldus commercieel directeur Sven Kramer in de media, ondanks „een prima aanbieding” voor de sterschaatsster.

In een verklaring op sociale media laat Leerdam zelf weten „iets anders” nodig te hebben „op dit moment in haar carrière”. Ze zegt dat het een lastige beslissing was met een pre-Olympisch jaar voor de boeg – in 2026 vinden de Winterspelen plaats in Noord-Italië. Toch ziet ze de toekomst met vertrouwen tegemoet: „Ik heb altijd mijn gevoel, instinct en hart gevolgd en weet wat ik hierna wil doen”, aldus Leerdam.

De 25-jarige Leerdam kwam de afgelopen twee jaar uit voor de ploeg van Jac Orie; daarvoor schaatste ze voor Team Worldstream, de ploeg die zich in 2020 vormde rond Leerdam en haar toenmalige partner Koen Verweij. In het geel-zwart van Jumbo veroverde ze in 2023 de wereldtitel op de 1.000 meter. Dit jaar pakte ze brons op diezelfde afstand bij de WK afstanden.

Komend seizoen moet Jumbo bouwen aan een nieuwe ploeg, want de afgelopen weken tekende zich een heuse leegloop af. Ook Thomas Krol, Kai Verbij en Antoinette Rijpma-de Jong vertrekken. Commercieel directeur Kramer zegt zich op het „toekomstbestendig” maken van de ploeg te richten. Hij zegt dat „iedereen dat gevoel intern deelt en dat we goede stappen aan het maken zijn”.


Lees ook
‘Skatefluencer’ Jutta Leerdam is meer dan alleen topsporter

Jutta Leerdam, vorige maand in Heerenveen.