Reizigers tijdens drieminutenprotest: ‘Van chauffeurs en conducteurs blijf je met je poten af’

„We hadden de posters met ‘Wij staan stil bij geweld’ wel zien hangen op stations”, zeggen Ronald Lommers (19) en Samy Ligthart (19) als ze zaterdagavond een paar minuten voor half elf in bus 431 naar Katwijk stappen op het busstation van Leiden. „Maar toen ze net iets omriepen op Leiden Centraal hadden we pas door dat het ov écht even stil gaat staan.”

Om stipt 22.30 uur, het tijdstip waarop vrijwel alle treinen, bussen, metro’s, trams en pontjes in Nederland hebben afgesproken stil te gaan staan, rijdt bus 431 over een drukke weg. Stilstaan kan even niet. Een minuut later lukt het alsnog bij halte Verbeekstraat. „Dames en heren, we gaan drie minuten stilstaan tegen zinloos geweld”, zegt buschauffeur Mustafa Dahmoun (59) door de intercom.

De protestactie tegen toenemend geweld in het ov is een initiatief van de NS, waar alle andere ov-organisaties zich bij hebben aangesloten. De directe aanleiding is een geweldsincident dat precies een week geleden, ook rond 22.30 uur, in de trein tussen Den Haag HS en Delft plaatsvond. Een vrouwelijke hoofdconducteur is volgens de NS geschopt, geslagen en met grof geweld van de trap geduwd. Een machinist kreeg klappen. „Het geweldsincident past in een schrikbarend patroon van bedreigingen en beledigingen van onze collega’s”, schrijft president-directeur van de NS Wouter Koolmees in een verklaring. „We hebben hulp nodig van de overheid. Het kan zo niet langer.”


Lees ook
Agressie in de trein neemt toe: ‘Hoe later het wordt, hoe grimmiger’

Agressie in de trein neemt toe: ‘Hoe later het wordt, hoe grimmiger’

Goed signaal

„Heel goed!”, roepen drie blonde vrouwen die vlak achter de buschauffeur zitten meteen na zijn aankondiging. Ook Ronald Lommers vindt het een goed signaal. „Ze moeten met hun poten van die mensen afblijven. En drie minuten, waar lullen we nou over? We zitten hier lekker warm en droog in de bus. Het is zaterdagavond, niemand heeft haast.”

De overige, pakweg twintig passagiers scrollen op hun telefoon. Het blijft stil tijdens de drie minuten. Zelf heeft buschauffeur Dahmoun nooit met geweld te maken gehad. „Al worden mensen wel steeds mondiger”, zegt hij. Een actie als deze heeft hij nooit eerder meegemaakt in de ruim vijftien jaar dat hij „op de bus” zit. „We staan normaal echt alleen stil bij Dodenherdenking”.

Mustafa Dahmoun in bus 431, tijdens de drieminutenstaking op 20 april.
Foto Bram Petraeus

Even later, bij bushalte Science Park-Oost in Leiden, vanwaar bus 431 terug naar Leiden Centraal vertrekt, stapt een groep van zo’n twintig studenten in, bijna allemaal met een blikje bier in de hand. „Als ik ’m heel snel at, mag-ie dan wel mee naar binnen?”, vraagt Thomas Schepper (22) aan de buschauffeur. De groep komt uit Eindhoven en heeft vandaag meegedaan aan de Nederlandse Studenten Zwem Kompetitie in Leiden. „Heeft deze bus net drie minuten stilgestaan, ja?”, vraagt Schepper, die een piratenhoed op zijn hoofd heeft. „Dat wist ik niet. We hebben vandaag al in een stuk of vijf bussen gezeten en die hadden allemaal meer dan drie minuten vertraging, dus dit maakt weinig indruk. Het ov een halve of hele dag platleggen zou beter zijn.”

It’s a conspiracy!

Op perron 5b van Leiden Centraal komt de intercity binnen die tussen Vlissingen en Amsterdam rijdt. Precies het traject waarop een week geleden de conducteur van de trap geduwd is. Een kleine man gekleed in een muts en een trui waar groot ‘Amsterdam’ op staat loopt schreeuwend de trein in: „It’s a conspiracy!” Hij gaat in de eerste klas zitten, één bankje verwijderd van twee conducteurs. „Did you know Hitler went to heaven?”, vraagt hij hun. De conducteurs vragen of hij een ticket heeft, maar krijgen geen antwoord. „Een ID?” Als de vrouwelijke conducteur de vragen herhaalt, zegt hij: „Why are you so mean? You are beautiful!” Na aandringen haalt hij een transparant mapje uit zijn rugzak met een slordig stapeltje A4’tjes. De conducteurs vinden zijn naam in de documenten en schrijven een bekeuring uit. „You are Lilith! Do you know her? She’s evil!”, roept hij de vrouwelijke conducteur na als hij uiteindelijk naar de tweede klas verdwijnt.

„Dit was nog vriendelijk”, zegt de vrouwelijke conducteur na afloop. Ze wil niet met haar naam in de krant, want de NS is daar „niet happig op”. „We maken wel ergere dingen mee.” Een tijdje geleden overwoog ze voor het eerst aangifte te doen na een bedreiging in de trein. „Dat was een man die ik herkende uit de buurt waar ik woon. Hij reed zwart en toen ik hem daarop aansprak zei hij meteen: ‘Ik ken jou. Ik ga je volgen, wacht maar. Ik pak jou wel.’”

Doorgesnoven jongens

Ze noemt dit traject dé trein met de meeste problemen. „De eerste trein morgenochtend is het allerergst. Daarin sta ik soms als vrouw alleen tussen allemaal groepjes dronken, doorgesnoven jongeren.”

Foto Bram Petraeus

Hoofdconducteur Mohammed (hij wil niet met zijn achternaam in de krant) laat op zijn telefoon een filmpje zien waarin hij om 22.30 uur door de intercom aan passagiers uitlegde waarom de trein stilstond. „Beste reizigers, zoals u merkt stoppen wij de trein. Hiermee willen wij aandacht vragen voor maatschappelijke problemen zoals verharding, agressie en geweld”, begint hij. „Een week geleden is mijn collega op dit tijdstip mishandeld, tijdens haar werk op de trein. Dit geweld tegen mijn collega’s moet stoppen, de maat is vol, beste reizigers.”

Daarna kreeg hij alleen maar steunbetuigingen van reizigers, zegt hij. „‘We hebben respect voor wat jullie doen’, zeiden ze. En ze vertelden dat ze het ook zien, de verharding in de maatschappij. Ik hoop dat deze actie meer awareness heeft gecreëerd.”