Tv-recensie | Kleine daden tegen de verwoesting van de natuur

Bewoners van het Limburgse Sevenum verzetten zich tegen gifgebruik bij leliekweek. Rechter zet streep door gasboring in Wadden. Plasticwet in Curaçao tegen wegwerpverpakking. Zomaar drie items in het Achtuurjournaal. Kleine daden van verzet tegen de verwoesting van de natuur.

Sanne Rovers volgt in haar documentaire Groenkijkers (NPO 2) natuurbeschermers zoals haar vader. Sommigen tellen insecten, anderen bewaken een nest strandplevieren of zetten vissen over naar veiliger water. Je ziet ze gebogen de planten tussen de straattegels bekijken. Rovers zegt: „Ik zie onkruid, maar mijn vader ziet straatliefdegras, oxalis debilis en pitrus.” De liefhebbers zien dat de natuur snel achteruit gaat en ze willen redden wat er te redden valt. Soms doen ze denken aan liefdevolle verzorgers in een sterfhuis.

Ze verzetten zich tegen ingrepen in de natuur door zelf continu in te grijpen. En het zijn van die kleine ingreepjes die niets lijken uit te halen. Is dat wel hoe het moet, vraagt Rovers zich af. Haar vader antwoordt: „Uiteindelijk zijn we in Nederland allemaal aan het tuinieren.”

Rovers pakt het liever grootser aan. Op het eind maakt ze een harde overgang naar een demonstratie van Extinction Rebellion. Van de stilte op de heide naar het scanderen op het asfalt. „Je gaat toch geen activistische film maken?”, had haar vader bezorgd gevraagd. Maar nu is hij trots op het protest van zijn dochter. Daarna zie je Rovers met haar zoontje in de tuin naar de slakken en mieren kijken. Dat is wat haar vader haar bijbracht: „Liefde en aandacht voor de dingen die je om je heen ziet.”

Broodnodige aanvulling

De popmuziek op tv werd jarenlang gedomineerd door witte rock en het Nederlandstalige lied. Daar komt de laatste tijd een beetje verandering in. Bijzonder is bijvoorbeeld de documentairereeks 90’s Dance (NPO 3) van Hila Noorzai over de Eurodance uit de jaren negentig. De presentatrice en radio-dj was er destijds te jong voor en later keek ze er op neer. Ik moet zeggen dat ik het weinig subtiele genre ook nooit serieus had genomen. Maar als je de hits hoort, ken je ze allemaal. En in de muziek van nu hoor je de invloed van de Eurodance van dertig jaar geleden.

Donderdag boog Noozrai zich over Snap, bekend van hits als ‘Rhythm of a Dancer en ‘Power’ („I’ve got the Power…” etc.) ). Dat blijkt een act van twee Duitse heren te zijn, je zou ze zo voorbij lopen in de Lidl. Ze haalden r&b-zangeressen en een rapper uit de VS om hun aanstekelijke tracks van pit te voorzien. De Amerikanen toerden de wereld rond terwijl de Duitsers lekker in hun studio konden blijven pielen. Ja, het werd uiteindelijk ruzie. Mooiste zin: „Hij sloeg acht drag queens in elkaar op een groot aidsgala. Zo help je je carrière om zeep.” Er toeren nog steeds twee versies van Snap rond zonder dat de Duitse heren er iets mee te maken hebben. Die zijn daar lankmoedig over.

Podium Zwart: Unplugged (NPO 3) biedt ook broodnodige aanvulling op de bestaande muziekprogramma’s. In navolging van de Amerikaanse Tiny Desk Concerts laat het programma Nederlandse artiesten, veelal uit de hiphop en de r&b, optreden zonder publiek in een kleine setting, een kruising tussen een huiskamer en een platenzaak.

De nieuwe reeks opende met I Am Aisha met als gasten Keizer en Architrackz. De begeleiding is live en wat soberder dan op de plaatversies, het samenspelen geven een aangename, intieme sfeer, geknipt voor het tv-scherm. Tussendoor interviewt Veronica van Hoogdalem de artiesten waarbij de grote vertrouwdheid opvalt. Vaker gedaan dit soort sessies, de waarde zit hem erin dat er allemaal Nederlandse musici langskomen die je anders nooit op tv ziet. De aanwezigheid van Omroep Zwart op de publieke zenders is nog altijd beperkt, maar de programma’s zijn wel stuk voor stuk waardevolle toevoegingen.