Sotheby’s veilt in beslag genomen kunstwerken van vastgoedbelegger Paarlberg

De Nederlandse Staat verkoopt via veilinghuis Sotheby’s kunstwerken ontnomen van vastgoedbelegger Jan-Dirk Paarlberg. Het gaat om 40 kunstwerken, onder meer schilderijen van Picasso, Renoir en Karel Appel en werken op papier van bekende Franse impressionisten. De werken worden op 23 en 24 april in Parijs en op 25 en 26 juni in Londen geveild. Het veilinghuis schat de waarde op minimaal 5 miljoen euro.

Paarlberg (67), de zoon van een Amsterdamse aardappelhandelaar, geniet bekendheid vanwege de zaak rond de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Paarlberg werd in 2014 onherroepelijk veroordeeld tot vier jaar celstraf voor het witwassen van grote geldbedragen die Heineken-ontvoerder Willem Holleeder van Endstra had afgeperst. Holleeder is zowel voor het afpersen als de liquidatie van Endstra veroordeeld.

In 2019 werd Paarlberg ook definitief veroordeeld tot het terugbetalen van 24 miljoen euro aan de Staat, geld dat hij met het witwassen zou hebben verdiend. De door Sotheby’s aangeboden kunstwerken horen tot de vele roerende en onroerende goederen die de overheid van hem in beslag nam.

Paarlberg, die zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten, is verrast door het nieuws van de veiling. „Ik krijg er een beetje buikpijngevoel van. Ik had gevraagd om op de hoogte gehouden te worden. En in mijn herinnering was me dat beloofd.” Een woordvoerder van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zegt dat „dat soort afspraken in zijn algemeenheid niet worden gemaakt”.

Paarlberg heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn veroordeeld. Afgelopen najaar heeft hij de Hoge Raad verzocht zijn zaak te heropenen. Op 17 september laat de advocaat-generaal weten of de door Paarlberg ingediende nieuwe feiten aanleiding zijn om de zaak terug te verwijzen naar het gerechtshof.

Als dat gebeurt en het hof zou Paarlberg onschuldig verklaren, vervalt daarmee ook de ontnemingsprocedure. De opbrengst van zijn verkochte goederen krijgt hij dan terug. Maar niet zijn geliefde schilderijen, zegt Paarlberg. „Dat zou vette pech zijn.”

De Staat heeft via onlineveilingmeester.nl recent ook een collectie beelden van Paarlberg geveild.


Lees ook
Vastgoedhandelaar Paarlberg moet definitief 24 miljoen euro terugbetalen

Archiefbeeld: Jan-Dirk Paarlberg verlaat de rechtbank in Haarlem.