Het leven van Máxima, nu als serie: ‘We maken een echt mens van haar’

Als je een tv-serie maakt die zich afspeelt rondom het koningshuis, dan komt er ook wat fantasie bij kijken. Wat er precies achter gesloten paleisdeuren wordt gezegd, is grotendeels onbekend, dus het is zaak om het verhaal op eigen wijze in te vullen. Uiteraard met gevoel voor drama. Het team achter de nieuwe Videoland-serie Máxima had de ingewikkelde taak om de jonge jaren van Máxima Zorreguieta en de eerste fase van haar tijd in Nederland te tonen. Van publieke optredens zijn natuurlijk veel beelden, zoals de beroemde persconferentie in 2001 waarin Máxima „Hij was een beetje dom” zei over Willem-Alexander. Maar wie was Máxima vóórdat ze aan het land werd voorgesteld als toekomstige koningin? Hoe vul je dat in? „Ik wilde de essentie van haar karakter vangen voordat ze een publiek figuur werd”, vertelt Delfina Chaves, de Argentijnse actrice die de titelrol vervult. „Er zijn veel dingen die we niet weten over haar. We zeiden: we nemen het concept Máxima Zorreguieta en maken een echt mens van haar.”

Tijdens het gesprek met NRC in Amsterdam zit Chaves naast Martijn Lakemeier. Hij speelt Willem-Alexander. In de eerste aflevering ontmoet de toenmalige prins zijn toekomstige vrouw op een feestje in het Spaanse Sevilla. Hij wat stijfjes en ietwat wantrouwend, zij los en vrolijk. Chaves: „Het allerfijnst vond ik om Máxima te spelen toen ze begin twintig was. Toen ze aan het feesten was met vrienden en verschillende mannen leerde kennen. Het was erg leuk om haar zorgeloos dansend in beeld te brengen. Een vrije vrouw.”

Willem-Alexander had een tijdje wat ongemakkelijks over zich, zeker voordat hij Máxima leerde kennen. „Hij rebelleerde in het verleden wel tegen zijn lot”, zegt Lakemeier. „Interessant aan de periode waarin hij Máxima leerde kennen, is dat dit een beetje veranderde. Hij werd wat opener en begon meer te lachen.” De serie laat zien hoe de relatie tussen de twee zich ontwikkelde in New York, waar Máxima in 1999 woonde. „De band met haar gaf hem de kracht om te worden wie hij moest worden. Het ongemakkelijke, daar wilde ik zo veel mogelijk vanaf. Je ziet hier wat er met iemand gebeurt als hij de liefde van zijn leven vindt.”

Moederland

De serie is gebaseerd op het boek Máxima Zorreguieta: Moederland van journalist Marcia Luyten en bouwt in zes afleveringen op naar de aankondiging van de verloving tussen de twee. De aanloop ging gepaard met een groot obstakel: het verleden van Máxima’s vader Jorge Zorreguieta en diens rol in het regime van de Argentijnse dictator Jorge Videla. De serie gaat ook terug naar de jaren zeventig. Terwijl Máxima nog een jong meisje is, wordt haar vader minister van Landbouw. „We vegen niks onder het tapijt”, vertelt Saskia Diesing, die de serie samen met Joosje Duk en Iván López Nunez regisseerde, over deze periode. „Tegelijkertijd realiseert de kijker zich hopelijk dat Máxima nog een kind was toen dit speelde. Later werd het natuurlijk een groot dilemma. In hoeverre kun je verantwoordelijk gehouden worden voor de keuzes en de daden van je vader? We hebben het heel feitelijk gehouden, waardoor je niet heel erg hoeft te marchanderen als het gaat over wat er toen gebeurd is in Argentinië.”

Elsie de Brauw neemt de rol van Beatrix op zich. „Ik vond de puzzel heel leuk”, stelt ze. „Dus het spanningsveld tussen koningin en moeder zijn. Ze stelde de monarchie voorop en moest Willem-Alexander ook zo ver zien te krijgen. Maar omdat zij ook een soort koele uitstraling kon hebben, wilde ik haar binnen de paleismuren ook wel warmte en menselijkheid meegeven. We hadden ook echt de luxe dat we konden repeteren. Dat komt niet vaak meer voor. We hebben elke zin geproefd en aangepast.”

„Ik vond het fijn om de moederlijke dingen ertussendoor te fietsen”, zegt ze. „Op een gegeven moment komt Willem-Alexander naar de werkkamer van Beatrix om te zeggen dat hij Máxima ten huwelijk heeft gevraagd. Zij weet dan: oeh, dit is eigenlijk te vroeg, dit kan problemen opleveren. Maar ze vraagt dan ook of ze de ring mag zien en raakt dan toch ontroerd. Ik vind het mooi om dat, het zakelijke en het persoonlijke in haar, naast elkaar te laten zien.”

Wat de makers en de acteurs niet wilden: de echte mensen precies kopiëren. Diesing: „Wat je bij The Crown bijvoorbeeld veel meer ziet, is dat de acteurs daar heel erg hebben gekeken naar bewegingen, de manier van kijken, hoe hard of hoe zacht iemand praat. Dat hebben wij eigenlijk helemaal niet. Behalve bij de officiële dingen die ook bekend zijn van televisie.”

Verloving

Aan het eind van het seizoen kondigt Beatrix de verloving tussen het koninklijk paar aan. De Brauw: „De echte beelden heb ik echt tachtig keer bekeken, omdat ik het precies zo wilde. Omdat het zo veel zegt, ook over de ontwikkeling van Máxima. Je ziet in die scène ook wel in wat voor keurslijf zij dan gewrongen wordt.” Het beklemmende van het instituut is dus zichtbaar. Diesing: „Toch denk ik dat deze serie minder over het koningshuis als instituut gaat dan The Crown. Het gaat meer over hoe is het voor een buitenstaander, die ook nog eens van een heel ander continent komt, om in zo’n ongewone familie te komen.”

Dat proces is al in de eerste aflevering te zien, als Máxima haar schoonouders voor ontmoet. „Leer zo snel mogelijk Nederlands”, adviseert ervaringsdeskundige prins Claus haar (hij wordt gespeeld de Duitse acteur Sebastian Koch). Niet de makkelijkste opgave, merkte Chaves zelf ook. „Ik moest Nederlands leren voor een hele lange monoloog die ik op een gegeven moment heb. Dat was het moeilijkste wat ik ooit gedaan heb. Het heeft een jaar werk gekost om dat helemaal perfect te krijgen. Talen hebben hun eigen ritme, hun eigen muziek. Ik wist wat ik moest zeggen en begreep wat er gezegd werd, maar wist niet welke muziek ik daarbij moest gebruiken.” Lakemeier, grappend: „Dat is makkelijk. Nederlands heeft nauwelijks muziek in zich.”

Máxima verschijnt zaterdag bij Videoland, de streamingdienst die onderdeel is van RTL. Vertrouwen in het succes is groot: tijdens de Nederlands première van de serie in filmtheater Tuschinski werd maandag bekendgemaakt dat er een tweede seizoen in de maak is. Voor Chaves staat er ongetwijfeld een nieuwe Nederlandse tekst in de planning. Ze heeft nog even om de oefenen: de opnames beginnen in oktober.

https://youtu.be/y-M8GVoB8UI?si=yEq8YLsxpWWBjfL8

Máxima, Videoland. Zes afleveringen van ca. 50 minuten. Aflevering 1 is ook te zien op RTL4: zaterdag, 21.35 uur.