CDA wil een motiemaximum voor partijen in Kamer invoeren

Het aantal moties dat partijen in de Tweede Kamer mogen indienen, moet aan banden worden gelegd. Dat vindt CDA-leider Henri Bontenbal. Dinsdagochtend diende hij een voorstel in dat, wanneer aangenomen, bepaalt dat elke partij per debat nog maar twee moties mag indienen, en per jaar nog maar 150, plus het aantal zetels van de fractie. „De Tweede Kamer heeft één van haar belangrijkste instrumenten zelf bot gemaakt,” zegt Bontenbal.

Er worden steeds meer moties ingediend, legt Bontenbal in zijn voorstel uit. Rond de eeuwwisseling waren het er nog zo’n 1.000 per jaar, sinds 2018 ligt het aantal boven de 4.000. In 2022 werd het hoogste aantal moties ingediend: 5.011. Die cijfers houdt de Tweede Kamer zelf bij. „Dat is een absurde stijging,” zegt Bontenbal in een verklaring bij zijn voorstel. „Als we er eerlijk naar kijken, moeten we onszelf de vraag stellen: hoeveel van die moties leiden nu echt tot het oplossen van problemen in ons land?”

De CDA-leider vindt het vooral frustrerend dat een deel van de moties overbodig is, financiële dekking mist, en vooral bedoeld is om een punt naar de kiezer te maken. Zo geeft Bontenbal een voorbeeld van BBB-leider Caroline van der Plas en BBB-Kamerlid Derk Jan Eppink die een motie indienden tegen het gedwongen uitkopen van boeren. Een motiemaximum moet zorgen voor „minder sensatie, meer keuzes die er echt toe doen,” vindt Bontenbal.

Het CDA-plan was zelf geen motie, maar werd ingediend bij de zogeheten Commissie van de Werkwijze. Daarin zitten veertien Kamerleden van verschillende partijen, die verzoeken tot aanpassing van het Regelement van Orde van de Tweede Kamer, de spelregels aan de hand waarvan de Kamer werkt, behandelt. De commissie gaat bepalen wanneer het voorstel in een plenair debat behandeld wordt. Of andere partijen het plan van Bontenbal ondersteunen, is nog niet duidelijk.