‘Veel van mijn vrienden zijn niet zo uitgesproken, maar ik weet dat óók zij willen vertrekken. Ik heb er minder moeite mee om het hardop te zeggen: ik heb het wel gehad met Nederland”, zegt Michel Maljers – colbertje over zijn pullover, klokje om de pols – in de hal van Pathé Ede, pal aan de snelweg A12. „Het gaat niet goed in ons land, met al die regels, met de integratie die niet werkt, met de torenhoge belastingen. En er zit nog van alles aan te komen in de wereld, je moet gewoon voorbereid zijn.”
De Rotterdammer komt maar nauwelijks uit boven de duizend ondernemers die luidkeels aan statafels in de foyer van de Pathé-bioscoop de stand van het land doornemen. Nederland ligt er niet best bij, vinden de mkb’ers tijdens de eerste pauze van deze ‘Masterclass voor Ondernemers’. Het buitenland lonkt. Vandaar ook het thema van de dag: ‘Springplank voor Vertrek’.
Maljers, die 15 jaar lang een wereldwijd opererend casinobedrijf runde, het vastgoed inrolde, maar inmiddels vooral bezig is voor zijn nieuwe zakelijke platform Putiton-e (spreek uit: Put it on E) staat aan een statafel met Theo Hartman uit Bergen op Zoom. Hartman heeft een bedrijf dat tijdelijke bouwplaatsen inricht. Negen jaar geleden begon hij voor zichzelf, nadat hij met een zak geld weg was gegaan bij zijn oude baas. „Ik vind dat ik te veel belasting betaal”, zegt Hartman. „Ik hoop hier wijzer te worden over hoe dat minder kan. Misschien wel in het buitenland, al weet ik niet zeker of mijn vrouw ook weg wil.”
Een paar statafels verderop staat een boerenechtpaar uit Flevoland met hetzelfde vraagstuk. Laatst hoorden ze ineens dat hun akkers ‘met nutriënten verontreinigd gebied’ waren. Nóg meer regels, nog meer weerstand, het is niet meer te doen. Ze zitten ook in vastgoed, maar er gaat geen cent meer naar Nederlandse investeringen, hebben ze besloten. Hij wil nu wel naar Zuid-Amerika, maar zo ver wil zij niet weg. Zuid-Europa, dat is nog wel te behappen.
Het WEF
Het springplank-congres is een initiatief van financieel adviseur Pim van Rijswijk, de baas van adviesbureau VRB uit Maarssen – en zowel ’s ochtends als ’s middags spreker in de uitpuilende Zaal 1 van de bioscoop. In zijn gewone leven adviseert Van Rijswijk mkb-ondernemers over hun belastingaangifte en boekhouding. Ook schuift hij – tegen betaling – graag aan bij het tv-programma Businessclass van Harry Mens, waar hij de afgelopen jaren vijftig keer te gast was. De eerste paar keer zat hij daar vooral om klanten te werven met tips over belastingbesparing en handige bedrijfsstructuren. Maar echte bekendheid verwierf hij pas toen hij vanaf 2022 begon te praten over het WEF, het World Economic Forum dat uit zou zijn op een herstart van de maatschappij – in het voordeel van de elite. „Het is niet dat ik zelf nou fulltime bezig ben met het WEF”, vertelde Van Rijswijk voorafgaand aan het congres aan NRC, maar „corona heeft wel de ogen van mensen geopend.”
Een half jaar geleden organiseerde Van Rijswijk een eerste bijeenkomst voor „wakkere ondernemers” die zich wilden voorbereiden op een „turbulente toekomst”, vertelt hij. Dat werd meteen een doorslaand succes. Wie wil er weg uit Nederland?, vroeg hij aan de zaal. „Twee derde stak z’n hand op. Ondernemers zijn klaar met de onzekerheid, de voortdurend veranderende regels en belastingwetten, met de problemen door immigratie. Neem het feit dat je straks niet meer met je brandstofmotor de binnensteden in mag. Dat geeft onrust.”
De duizend kaartjes voor deze tweede editie waren in een mum van tijd uitverkocht. Het publiek past bij een gemiddelde vakbeurs of bijeenkomst van de Kamer van Koophandel. Retailers, agrarisch adviseurs, handelaren, softwarebouwers, vastgoed- en transportondernemers – allemaal hebben ze de weg naar Ede weten te vinden. Van Rijswijk: „Wat hen bindt is dat ze vragen stellen bij deze tijd.”
Röntgenfoto
Meer nog dan een praktische cursusdag is de bijeenkomst een röntgenfoto van de onvrede van ondernemend Nederland. Bijna de helft van de ondernemers vindt Nederland „geen aantrekkelijk land om in te ondernemen”, bleek in februari van dit jaar uit een peiling van belangenverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland. Bijna één op de vijf ondernemers overweegt vertrek en driekwart vindt het ondernemingsklimaat verslechterd door regeldruk, belastingen en gestegen energiekosten.
Gemor over belastingen en regeltjes is aan alle statafels in de foyer in Ede te horen. Maar het grootste onderwerp van gesprek: de corona-pandemie. Iedereen begint erover, ongevraagd. Corona was het keerpunt. De ondernemers kregen de hardste klappen, en ze kregen er als dank een bak regels voor terug. En waaróm precies? Dat wantrouwen tegen de overheid is nooit meer weggegaan.
In de grote zaal gaat het de hele dag over loskomen „van het systeem”. Er zijn praatjes over investeren in edelmetalen en in bitcoin, over slimme bedrijfsstructuren voor in het buitenland, belastingontwijking, emigreren naar Paraguay of Mexico of juist naar Spanje, en over hoe je overheidssubsidies kunt krijgen die je helpen Nederland te verlaten. De sprekers kaatsen van praktische belastingtips naar grote theorieën over de ontwikkeling van de mensheid. Als Nyenrode-hoogleraar Bob de Wit op het podium verkondigt dat „de democratie niet meer werkt”, klinkt daverend applaus.
Waar de sprekers in de grote zaal nog voorzichtig flirten met het idee van een wereldwijde elite en een grote omwenteling, bestaat er bij de mensen van de stands in de foyer nauwelijks twijfel. „Conservatieve uitgever” Blauwe Tijger staat er met een hele collectie kritische boeken, over de westerse blik op Rusland, het stikstofbeleid en de „heldenstrijd” van Viruswaarheid-voorman Willem Engel.
Forum voor Democratie deelt folders uit. Naast de tafel met folders over Mexico probeert de in Wit-Rusland geboren Alex Skepko van het Eurazië Instituut, tevens penningmeester voor Forum voor Democratie in Flevoland, de bezoekers ervan te overtuigen zich in Rusland te vestigen. Bezoekers hebben wel vragen over sancties, vertelt hij, „maar alleen de G7 en de EU hebben last van sancties. De rest van de wereld niet. Het voelt in Nederland als het einde van de Weimar-republiek. We zitten hier op de piek van decadentie.”
Alleen de puberzoons en moeder van dagvoorzitter Carola Rodrigues zitten niet met een politieke boodschap in de foyer. Aan een tafel pal naast de deur naar de grote zaal verkopen ze Rodrigues’ boeken. Het best verkochte boek vandaag is haar nieuwste publicatie ‘Intieme verhaaltjes voor het slapengaan’ – een „(h)eerlijk boek” over seks, vol „korte, stoute verhalen om je liefdesleven een boost te geven”.
Regeltjes
Zo ver als Skepko van het Eurazië Instituut willen de meeste bezoekers niet gaan. Zij zijn naar Ede gekomen voor praktische tips, om gelijkgestemden te treffen en om een signaal af te geven. „Dat er hier duizend ondernemers met een gerichte belangstelling op af komen, zou heel veel moeten betekenen voor de overheid”, zegt een 70-jarige voormalige vleesondernemer die uitpuft op een van de spaarzame stoelen in de bioscoopfoyer. Hij wil niet „met zijn kop in NRC”, maar wil wel graag uitleggen hoe onbegrepen en ondergewaardeerd ondernemers inmiddels zijn.
„Bij de Rotary, bij ondernemersborrels, het gaat er steeds over. De belastingdruk is na dertien jaar Rutte nog nooit zo hoog geweest, er zijn alleen maar ambtenaren bij gekomen, die nog meer regeltjes bedenken. Als ASML dreigt met vertrek, dan komt er een zak geld op tafel. Maar wij kunnen gewoon het heft in eigen hand nemen. Ik heb nog een paar bedrijven en 375 man aan het werk, ik ga weg. Ik zit te denken aan Spanje, Italië of Curaçao.”
Zo’n vaart loopt het niet, weten de mannen van Holland Gold, die hun stand beneden in de bioscoop bij de deuren naar de parkeerplaats hebben opgezet. Het bedrijf koopt, verkoopt en bewaart goud en zilver en heeft veel „maatschappijkritische mensen” als klant – zegt oprichter Vincent Kersten.
„Inflatie komt en gaat, maar goud houdt altijd zijn waarde. Het publiek hier is onzeker over de toekomst en daarom reuze geïnteresseerd in het kopen van edelmetaal”, aldus Kersten. „Met al die verhalen over vertrekken heb ik zelf minder. Er zijn best wat dingetjes mis, maar al met al is Nederland zo slecht nog niet.”
En bovendien, weet Kersten, blijft het meestal bij flirten met vertrek. Hij weet hoeveel van zijn duizenden klanten daadwerkelijk hun goud komen ophalen om te verhuizen. „Dat zijn er niet zoveel.”