Hoe voorzichtig je ook bent, in de bergen kan het voor toerskiërs altijd misgaan

Bij de Apeldoornse hockeyclub AMHC wordt dit weekend geen enkele wedstrijd gespeeld. De vereniging verkeert in rouw sinds duidelijk werd dat twee van haar leden zijn omgekomen bij een ongeluk in de Oostenrijkse Alpen. De mannen (33 en 35 jaar oud) maakten deel uit van een groep die bezig was aan een meerdaagse skitocht in het Ötztal in Tirol. Afgelopen donderdag werden ze bedolven door een lawine en konden niet meer worden gered, net als een andere Nederlandse man (60). Een vierde deelnemer (32) raakte lichtgewond. De rest van de groep kon door reddingswerkers met helikopters worden ontzet.

1 Hoe kon het zo misgaan?

Waarschijnlijk brute pech. De groep toerskiërs, die bestond uit zeventien mensen, was uitstekend voorbereid. Ze hadden vier lokale gidsen ingehuurd voor hun tocht en beschikten over het juiste materiaal, zoals lawinepiepers. Het lawinegevaar voor die dag was 2 op een schaal van 1 tot 5. „Heel acceptabel”, aldus Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV). Dat het toch misging, is dus vrijwel zeker niet te wijten aan roekeloos gedrag van de skiërs zelf. Ze werden het slachtoffer van wat in de skiwereld ‘restrisico’ heet: de altijd aanwezige kans dat het in de bergen mis kan gaan.

2 Zijn dit de eerste lawineslachtoffers in de Alpen deze winter?

Zeker niet. De afgelopen maanden waren er meerdere doden te betreuren in de Alpen. Begin januari overleden twee toerskiërs door een lawine in het Ossoladal in Noord-Italië, op de grens met Zwitserland. Begin deze maand werden drie skiërs overvallen door een lawine tussen twee pistes in het Zwitserse Zermatt. En in maart overleden zes toerskiërs op de Col de la Tête Blanche, een berg nabij Zermatt. Hier was geen lawine in het spel: ze kwamen vast te zitten in een sneeuwstorm en vroren dood. „De bergen zijn bikkelhard”, zegt Rogier Wouters van de Nederlandse Koninklijke Bergsport Vereniging (NKBV), waarbij zich veel toerskiërs hebben aangesloten. „Het weer kan heel snel omslaan. Het wordt verschrikkelijk koud of gaat hard waaien of je hebt opeens geen zicht meer.”


Lees ook
Waarom wintersport wordt bedreigd door klimaatverandering

Een skipiste in Riezlern, Oostenrijk, eind december.

3 Zijn er dit jaar meer lawinedoden in de Alpen dan voorgaande jaren?

Nee, juist minder. Volgens de website van de European Avalanche Warning Services (EAWS) vielen er dit wintersportseizoen tot nu toe 56 doden ten gevolge van sneeuwlawines in de Alpen. Gemiddeld zijn dat er zo’n honderd per jaar, zegt Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging. In de laatste zeven seizoenen overleden er alleen in de winter van 2020, toen de wintersportgebieden in het toerskiseizoen dichtgingen vanwege de coronopandemie, minder mensen door lawines.

4 Waarom zijn de slachtoffers bijna altijd toerskiërs?

Op de geprepareerde pistes in wintersportgebieden is de kans dat je onder een lawine belandt „zo goed als nul”, zegt De Graaf: als de sneeuw niet goed is of het weer te gevaarlijk, zet de organisatie de skiliften stil. Toerskiërs maken geen gebruik van skiliften. Ze trekken door de diepe, ongeprepareerde sneeuw buiten de pistes. Die kan een zwakke laag bevatten waardoor spontaan een lawine ontstaat – ook zonder dat het de schuld is van de toerskiër. Het is geen toeval dat er de laatste tijd meer berichten komen over ongevallen met lawines: het toerskiseizoen loopt traditioneel van maart tot mei. Dan ligt er meer sneeuw, zijn de dagen langer en is het hoog in de bergen minder koud.

5 Is er door klimaatverandering een hoger risico op lawines?

Wetenschappers zijn hier nog niet uit. Hogere temperaturen zorgen in principe voor meer instabiliteit op sneeuwhellingen – een potentiële oorzaak van lawines. Maar tegelijkertijd neemt de totale hoeveelheid sneeuw in de bergen door de opwarming van de aarde ook af – wat de gemiddelde kans op een lawine juist verkleint. De „bizar hoge temperaturen” die deze winter bij tijd en wijle in de Alpen werden gemeten, zorgen volgens Rogier Wouters van de NKBV dus „niet per se voor méér risico”.

Volgens De Graaf van de NSkiV is er nog weinig gericht onderzoek gedaan naar het verband tussen klimaatverandering en lawinegevaar in de winter. „Er bestaat heel veel onderzoek naar de afname van het sneeuwdek in skigebieden, maar niet naar dit specifieke punt.”