Pools parlement zet stap naar soepeler abortuswetgeving

Het Poolse parlement zette vrijdag een belangrijke stap naar versoepeling van het vrijwel totale verbod op abortus in het land. Vier wetsvoorstellen die de toegang tot abortus moeten vergemakkelijken werden aangenomen voor verdere bestudering. Dat is een overwinning voor de coalitie van premier Donald Tusk, die bestaat uit drie politieke partijen die over dit onderwerp van mening verschillen.

Abortus is in Polen sinds de jaren negentig zo goed als verboden. Het is alleen mogelijk bij verkrachting, levensgevaar van de moeder en aangeboren afwijkingen bij het kind. Onder de vorige, conservatief-nationalistische PiS-regering zetten politiek benoemde rechters in 2020 een streep door de laatste categorie: abortus was ook niet meer mogelijk bij kinderen met een aangeboren afwijking.

Bovendien is hulp bij abortus in Polen strafbaar en kunnen mensen daarvoor een celstraf krijgen van maximaal drie jaar. In de Poolse media verschijnen zeer regelmatig verhalen van zwangere vrouwen die – hoewel ze voldoen aan de abortusvoorwaarden – niet worden geholpen door artsen in ziekenhuizen. Zij weigeren ofwel uit religieuze overwegingen, ofwel uit angst voor vervolging. Dat leidde de afgelopen jaren tot een handvol sterfgevallen van vrouwen bij wie abortus was geweigerd.

Massale protesten

Ruim drie jaar geleden gingen honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de strikte abortuswetgeving in het land. Dat protest zette zich door in het stemhokje, toen afgelopen oktober een nieuw parlement werd gekozen. Massaal trokken jongeren en vrouwen – groepen die voorheen veelal thuisbleven – naar de stembus en werd PiS afgestraft. Die partij erkende dat de strengere abortusregels „een fout” waren en wil nu terugkeren naar de decennialange status-quo in Polen waarbij abortus ook mogelijk was bij aangeboren afwijkingen van een kind.

Maar in de huidige coalitie van premier Tusk willen partijen verder gaan: het rechts-liberale KO van Tusk en Links willen abortus legaliseren tot de twaalfde week van de zwangerschap. Bovendien wil Links hulp bij abortus decriminaliseren. Terwijl het conservatief-rechtse Derde Weg terug wil naar de status-quo van de jaren negentig, waarbij abortus alleen mogelijk is bij verkrachting, levensgevaar van de moeder én aangeboren afwijkingen bij het kind. Bovendien wil de Derde Weg een referendum uitschrijven over dit onderwerp.

Maar dat de Derde Weg met een voorstel tot een referendum kwam leidde tot frictie binnen de coalitie. Volgens de andere coalitiepartners hebben de Polen tijdens de parlementaire verkiezingen hun stem al laten horen, waarbij abortus een belangrijk verkiezingsthema was. Uit een recente opiniepeiling blijkt een derde van de Polen het recht op abortus tot twaalf weken zwangerschap steunt, slechts 14 procent is voor de huidige strenge wetgeving.

Derde Weg-leider Szymon Holownia wekte al eerder de woede van coalitiepartner Links door het abortusdebat uit te stellen. Als voorzitter van de Sejm (de Poolse Tweede Kamer) besloot hij het debat over de lokale lokale verkiezingen van vorig weekend heen te wippen. Bang dat abortus hét thema zou worden tijdens de campagne, terwijl lokale en regionale overheden daar niet over gaan.

Het deed zijn partij geen goed tijdens de lokale verkiezingen, waar de verwachte verkiezingswinst voor Derde Weg uitbleef. Ook de populariteit van Holownia is sindsdien tanende – waar hij eerst werd gezien als gevatte parlementsvoorzitter die met humor vurige debatten in goede banen leidde en wellicht kans maakte om de nieuwe president van Polen te worden, wordt hij nu toch meer en meer gezien als conservatieve katholiek die bang is stemmen te verliezen vanwege abortus. „We stemden in met alle voorstellen uit coalitiebelang”, zei Holownia na de stemming vrijdag. De eerste beproeving heeft de coalitie-Tusk daarmee doorstaan.

Bebloede foetussen en Hitler

Abortus leidt in Polen al jaren tot heftige debatten en dat bleek ook donderdag weer toen er in de Sejm werd gedebatteerd over de vier voorstellen. Buiten de Sejm stonden pro-life-activisten te bidden achter grote spandoeken van afbeeldingen met bebloede foetussen en verwijzingen naar Adolf Hitler. En ook tijdens het debat werden abortusactivisten door politici verschillende keren vergeleken met de nazi’s.

Daarnaast viel op hoe vaak Nederland voorbijkwam in de bijdragen van de politici. „Nederland is nu eenmaal de abortushoofdstad”, zei Justyna Wydrzynska donderdag op de gang van de Sejm. Zij is abortus-activiste én veroordeeld vanwege het opsturen van abortuspillen naar een zwangere vrouw. Veel zwangere Poolse vrouwen gingen de afgelopen jaren naar Nederlandse abortusklinieken en afgelopen maandag werd nog in de Tweede Kamer gedebatteerd of Nederlandse artsen abortuspillen naar Poolse vrouwen mogen opsturen. Dat viel ook minister van Gelijkheid Katarzyna Koleta (Links) op. „In Nederland werd niet een debat gevoerd óf een vrouw een mens is, maar hoe toegang tot abortuspillen valt te verbeteren”, schetste Koleta het discoursverschil tussen Nederland en Polen.

Alle vier de wetsvoorstellen gaan nu naar een parlementaire commissie die ze verder zal bediscussiëren, waarna weer een stemming volgt over de voorstellen. Naar alle waarschijnlijkheid zal president Andrzej Duda, een PiS-loyalist, versoepeling van de toegang tot abortus vetoën. „De president is pro-life”, zei zijn woordvoerder. Daardoor zal de Tusk-coalitie moet wachten tot na de presidentsverkiezingen in 2025, in de hoop dat een coalitie-gezinde president wordt verkozen.

Voor Wydrzynska en andere activisten verandert er voorlopig niet veel. „Ik was vandaag tijdens het debat telefonisch een vrouw aan het helpen die een abortus nodig heeft”, zegt ze. „Dat werk blijven we gewoon doen, ons leven verandert niet.”


Lees ook
Verzet tegen abortus is een electoraal risico geworden

Projectie op de Eiffeltoren van de tekst „Mijn lichaam, mijn keus”, direct na de stemming in het Franse Congrès maandag.