Braziliaanse minister: ‘Onze inheemse strijd heeft impact op de hele planeet’

Het is druk op de zevende etage van een groot gebouw aan de Esplanada dos Ministérios, de uitgestrekte boulevard met meerdere ministeries in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Op de gang wacht een groepje inheemse mannen op een bank. Een medewerker loopt haastig door de gang met een stapel documenten, overal klinkt gerinkel van telefoons. „Toen Lula de verkiezingen won en zijn belofte van de oprichting van een speciaal ministerie voor Inheemse Zaken direct nakwam, moesten we vanaf nul, met weinig middelen en in zeer korte tijd, een departement opbouwen”, vertelt Sonia Guajajara even later in haar werkkamer.

De minister voor Inheemse Zaken klinkt verkouden en houdt een mok warme thee in haar handen. Ze draagt een inheemse schouderdoek en oorbellen van zaden en kralen. Haar nagels zijn gesierd met felgekleurde gellak, achter haar bureaustoel hangt een enorme hoofdtooi. Het is eind maart en Guajajara is net terug van een bezoek aan Amazonestad Belém waar ze een bezoek van de Franse president Emmanuel Macron bijwoonde. Macron werd daar rondgeleid door zijn ambtgenoot Lula da Silva.

„We hebben de afgelopen vier jaar weinig internationale samenwerking gehad op het gebied van de Amazone. Onder ex-president Bolsonaro was Brazilië geïsoleerd”, zegt Guajajara. „De positie van de inheemsen in het hele ontbossingsverhaal is essentieel en wordt ook internationaal steeds beter begrepen. Immers, hoe meer gebieden worden teruggegeven en erkend als inheems land, hoe minder ontbossing. Inheemsen zijn de beschermers van het bos.”

Een van de belangrijkste kerntaken van haar ministerie is dan ook het afbakenen van inheems gebied, het zogenoemde demarcatieproces. Ex-president Bolsonaro zette hier een streep door, omdat hij de belangen van de landbouwsector vooropstelde. Hij vond dat de Amazone voor economische doelen moest worden opengesteld. Het leidde tot nieuwe invasies van goudzoekers, houtkappers en illegale sojaboeren. Met geweld drongen zij inheemse gebieden binnen om ze te exploiteren.

Guajajara heeft met haar ministerie en de Federale Politie inmiddels tweeëndertig gebieden geïdentificeerd die ontruimd moeten worden, nadat ze de afgelopen jaren ingenomen werden door illegale houtkappers. „Mensen voelden zich gesterkt door de retoriek van Bolsonaro en wisten: er wordt toch niet ingegrepen als we de gebieden illegaal bezetten. Maar wij grijpen nu wel in.”

Dat lijkt me niet zonder gevaar. Wordt u bedreigd?

„Zelf voel ik me niet bedreigd. Maar er is wel een constante dreiging voor inheemse leiders en milieu-activisten in Brazilië. Zodra je voor rechten van inheemsen vecht en voor de natuur, ben je een gevaar. Naast demarcatie is de veiligheid en bescherming van inheemsen tegen geweld daarom ook een van de kerntaken van dit ministerie.”

Activist worden was geen eigen keuze voor Sonia Guajajara. „Als inheemse ben je per definitie activist, dat moet je wel zijn, omdat je vanaf je geboorte zoveel uitdagingen hebt om voor te vechten dat strijd een deel van je identiteit wordt. Je groeit als inheems kind op in een gebied waarvan je weet dat je er ieder moment samen met je familie verjaagd kunt worden, als er bijvoorbeeld goud gevonden wordt of als er illegale houtkappers komen om de boel te ontbossen.”

Was dat ook het geval in uw jeugd?

„Toen ik werd geboren was ons gebied al erkend, we hadden onze rechten. Maar er waren wel steeds invasies van houtkappers, dat maakte ik mee als kind en dat is heel beangstigend. Ik heb nog op mijn netvlies staan hoe bomen werden omgekapt en hoe jagers kwamen om te schieten op vogels voor de jacht. Terwijl wij de veren van die vogels gebruikten in onze rituelen en onze dansen. We behandelden de vogels met respect, maar ineens werden ze doodgeschoten. Als kind voelde ik dat er een constante dreiging was tegen onze inheemse cultuur.”


Lees ook
deze reportage over de goudkoorts onder Bolsonaro

Ondervoede Yanomami-kinderen in het kinderziekenhuis Santo Antonio in de stad Boa Vista, in de deelstaat Roraima.

Ze las alles wat los en vast zat en wist al snel: ik blijf niet in het dorp, ik ga de wereld in. De aldeia (inheems dorp) bood veiligheid, maar het was ook de plek waar het leven al voor haar was uitgestippeld.

Guajajara: „Bij mijn volk trouwen meisjes op hun dertiende of veertiende al, dat is heel gebruikelijk. Ze stichten dan gezinnen en blijven in het dorp. Ik wilde niet trouwen, ik wilde studeren. Op mijn vijftiende ging ik in een grotere stad buiten het inheemse gebied naar de middelbare school. Voor het eerst zag ik asfalt en elektriciteit.”

Met steun van Funai (de federale overheidsorganisatie voor inheemsen) ging ze uiteindelijk naar deelstaat Minas Gerais. Daar volgde ze een opleiding voor onderwijzeres, waarna ze les kon gaan geven in haar geboortedorp. Daar werd ze steeds actiever in de inheemse beweging.

In de resterende drie jaar van Lula’s termijn zal ze de sociaal-maatschappelijke achterstand van de inheemsen – het resultaat van vijf eeuwen kolonisatie en onderdrukking – niet kunnen wegnemen, beseft ze. Er is volgens haar een diepgeworteld, koloniaal idee dat de oorspronkelijke inwoners van Brazilië, bestaande uit driehonderdvijf volkeren, geen volwaardige burgers van het land zijn.

Tijdens de militaire dictatuur (1964-1985) werden inheemsen in de Amazone opgejaagd en werden hun gebieden platgewalst voor wegen en bruggen. Met geweld werden ze in ‘heropvoedingskampen’ geplaatst omdat ze zogenaamd „niet in staat waren” om volledig deel te nemen aan de samenleving. Ook werden inheemsen weggestopt in detentiekampen.

Voor deze misstanden bood een speciale Staatscommissie vorige week excuses aan. De voorzitter ging op live-televisie op de knieën voor een oudere inheemse leider.

Zijn dit belangrijke stappen?

„Zeker wel. Ondanks de polarisatie in Brazilië sinds het tijdperk-Bolsonaro zie je dat inheemsen hun plek opeisen en dat er geprobeerd wordt om misstanden uit het verleden te erkennen. Dit ministerie met mij als boegbeeld helpt natuurlijk ook mee om de beeldvorming te veranderen. Ailton Krenak, de inheemse schrijver, filosoof en activist is afgelopen week officieel toegetreden tot de zeer prestigieuze Academie van Letteren als eerste inheemse Braziliaan. Dit zijn allemaal belangrijke stappen.”

Met de Four Freedoms Award die ze deze week ontvangt in Middelburg, hoopt Guajajara ook de internationale gemeenschap mee te nemen in de inheemse strijd, want die is onder meer cruciaal voor de aanpak van klimaatverandering, zegt ze. „Dat gaat ons allemaal aan. De planeet staat onder druk, en de inheemse strijd voor erkenning van gebieden helpt mee tegen ontbossing. Dat blijkt nu al want de ontbossing gaat minder hard dan voorheen. Onze strijd heeft dus impact op de hele wereld.”


Lees ook
deze fotoserie over goudwinning in het gebied van de Yanomani

Een illegale goudzoeker kijkt uit op een verwoest bosgebied terwijl hij wordt vastgehouden door leden van de IBAMA tijdens een speciale operatie tegen illegale goudwinning in het inheemse land van Yanomami, in de staat Roraima,