Abortus schudt verkiezingsrace in sleutelstaten Florida en Arizona op

In 1864 was Arizona nog een dunbevolkt, ruig en woestijnachtig buitengewest van goudzoekers, cowboys en opgejaagde inheemsen. Als territorium had het geen staatsrechten, vrouwen mochten er niet stemmen, maar net als in de rest van de VS woedde er wel de Burgeroorlog, toen dat jaar een bijna totaalverbod op abortus werd ingevoerd. Ook na verkrachting of incest mocht een zwangerschap niet langer worden afgebroken, op straffe van vijf jaar cel.

Dinsdag bepaalden vier van Arizona’s zeven hoogste rechters dat deze 160 jaar oude wet nog rechtsgeldig is. Dat lijkt vooralsnog geen al te grote juridische gevolgen te hebben, omdat de minister van Justitie in de staat een Democraat is. Zij noemt de uitspraak een „democratisch affront” en beloofde dinsdag meteen dat haar OM geen vrouwen zal vervolgen onder de archaïsche wet.

Lokaal kan de uitspraak mogelijk anders worden uitgelegd, maar de landelijke politieke impact lijkt vooralsnog veel groter in dit verkiezingsjaar. De kansen voor de Democraten en president Biden om in de belangrijke swing state te winnen, kunnen fors toenemen. Activisten verzamelden al genoeg handtekeningen voor een referendum om het recht op abortus in Arizona’s eigen grondwet te verankeren. Bij de Congres- en presidentsverkiezingen van november moet hun voorstel op het stembiljet staan.

De uitspraak van dinsdag geeft deze activisten een sterk extra argument om kiezers naar de stembus te krijgen. Mensen die anders misschien thuis waren gebleven, zullen nu wél opkomen. En dan mogelijk ook het hokje van president Biden of de Democratische kandidaat-senator aankruisen, is de progressieve hoop.

Elke stem telt doorgaans in Arizona, waar het electoraat grofweg bestaat uit een derde Democratische, een derde Republikeinse en een derde onafhankelijke kiezers. In 2020 was het een van de vijf staten waar Donald Trump het presidentschap verloor aan Joe Biden. De race werd er beslist met slechts 10.457 stemmen verschil (op een totaal van 3,2 miljoen).

Meerderheid wil keuzevrijheid

Met het schrappen van de baanbrekende uitspraak Roe v. Wade uit 1973, wierp het federale Hooggerechtshof de VS in juni 2022 een halve eeuw terug in de tijd. Staten mochten voortaan weer zelf hun abortuswetgeving bepalen, bepaalden zes conservatieve hoge rechters. Veertien door Republikeinen gedomineerde staten voerden daarop strenge verboden in. Een deel van de partij pleit er voor nu door te pakken met een landelijke ban.

Republikeinen lossen met verboden een belofte in bij evangelische christenen, die een flink en vooral trouw deel van hun electoraat vormen. Maar verder heeft de partij bij de stembus al twee jaar last van de uitspraak. Een strenge anti-abortuskoers (pro-life) gaat in tegen de wens van circa twee derde van de Amerikanen die, volgens enquêtes, vóór keuzevrijheid rond abortus zijn (pro-choice). Dat bleek bij alle referenda die in staten werden gehouden om het abortusrecht te beschermen. Al zeven maal won ‘pro-choice’, zelfs in een conservatieve staat als Kansas of Ohio.

In november kan abortus in tot wel elf staten op het stembiljet belanden

Bij de Democraten smaakt dit naar meer. In november kan abortus in tot wel elf staten op het stembiljet belanden. In Florida is zo’n referendum al zeker, na een uitspraak vorige week van de hoogste rechters in de staat. Onder gouverneur Ron DeSantis werd hier een wet van kracht die abortus tot in de zesde week van de zwangerschap toestaat, als veel vrouwen nog helemaal niet weten dat ze in verwachting zijn. Activisten willen dit ophogen tot het moment dat een kind buiten de baarmoeder levensvatbaar is (circa 24 weken).

Dat over dit voorstel gestemd wordt, haalt de landelijke verkiezingscampagne overhoop. Florida leek sinds Trumps overtuigende winst in 2020 en De Santis’ nog ruimere herverkiezing in 2022 niet langer de swing state die het decennialang was. Maar door het referendum zullen de Republikeinen nu meer tijd en geld in de staat moeten steken. Dat kan ten koste gaan van hun campagnes in de zes spannendste staten (Arizona, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Georgia en Nevada). Ook die laatste staat houdt net als Arizona dit najaar mogelijk een abortusreferendum.

Trump wil het er niet over hebben

Joe Biden mag als president matig gewaardeerd worden en de onvrede onder burgers over de economie en de koers van het land blijft groot, maar op abortus worden zijn Democraten wél meer vertrouwd. Bij de Congresverkiezingen van eind 2022 verloor de regeringspartij daardoor al minder zetels dan gebruikelijk bij ‘midterms’. Ook bij latere tussentijdse stemrondes deden Democratische kandidaten het mede dankzij dit thema vaak beter dan verwacht.

Met de presidentsverkiezingen over zeven maanden lijkt Trump daarom nerveus te worden over abortus. Hij noemde zich ooit „de meest pro-life president ooit”, omdat het aan hem te danken is dat het negenkoppige Hooggerechtshof zijn huidige stabiele conservatieve meerderheid kent. Tijdens zijn termijn (2017-2021) had hij het geluk het ongekende aantal van drie nieuwe justices te kunnen voordragen.

Eerder deze week deed Trump een poging de politieke bom te ontmantelen. In een vooraf opgenomen en voorgelezen videoverklaring van vier minuten sprak hij zich uit tegen een landelijk verbod. Hij stelde dat „alle juristen, van beide kampen” het eens waren geweest met het Hof dat abortus weer een zaak van de staten moest worden. Wel toonde hij zich voorstander van ivf-behandelingen (die in Alabama eerder dit jaar kortstondig verboden werden) en van uitzonderingen bij verkrachting en gevaar voor de moeder. „Stem met je geweten”, raadde hij zijn conservatievere partijgenoten aan. „Maar bedenk dat we ook verkiezingen moeten winnen.”


Lees ook
deze reportage uit Alabama: ‘In de Bijbel ga je niet vinden hoe je met ivf moet omgaan’

Pro-life én pro-ivf in Alabama: ‘In de Bijbel ga je niet vinden hoe je met ivf moet omgaan’

Trump wil het eigenlijk niet meer over abortus hebben. Maar het zijn niet alleen Democraten die het thema blijven agenderen. Zo oogstte zijn video deze week kritiek van pro-life-actiegroepen en van partijgenoten als de prominente senator Lindsey Graham en zijn ex-vicepresident Mike Pence. Trump reageerde hierop weer boos dat de Democraten „dol zijn op dit thema en het net zo lang levend willen houden als de Republikeinen hen toestaan. […] Veel goede Republikeinen hebben hierdoor al verkiezingen verloren en mensen als Graham, die maar niet van ophouden weten, overhandigen de Democraten hun droom van het Huis, de Senaat en misschien zelfs het presidentschap.”