Nu Rusland het laat afweten, wendt Armenië de blik naar Europa

Een half jaar na de val van de Armeense enclave Nagorno-Karabach schuift Armenië, tot ongenoegen van Rusland, steeds meer op richting Europa. Tijdens een bijeenkomst met de Armeense premier Nikol Pasjinian zegden Brussel en Washington eind vorige week een gezamenlijk hulppakket toe van opgeteld 330 miljoen euro, bedoeld om de Armeense afhankelijkheid van Rusland af te bouwen. De steun kwam enkele weken nadat het Europees parlement een (niet-bindende) resolutie aannam om voorzichtig de mogelijkheid te bespreken dat Armenië kandidaat-lidmaatschap voor de EU wordt verleend.

Het hulpgeld, waarvan het leeuwendeel (270 miljoen euro) afkomstig is van de EU, is bedoeld om de Armeense economie en samenleving „sterker en weerbaarder te maken tegen schokken”, zei Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen bij de bijeenkomst op vrijdag. Met de overeenkomst laat Europa zien dat het werk wil maken van zijn geopolitieke ambities in de zuidelijke Kaukasus, waarop Rusland sinds de invasie van Oekraïne en zijn passieve opstelling in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan, grip lijkt te verliezen. Hoewel militaire hulp in Brussel niet werd besproken, zei de Armeense Buitenlandminister Sargis Chandanian zondag in een interview te hopen dat zijn land toegang zal krijgen tot de European Peace Facility, een veiligheidspotje voor niet-lidstaten.


Lees ook
Na exodus uit Nagorno-Karabach werken Armenië en Azerbeidzjan aan ‘historisch’ vredesakkoord

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev tijdens een televisietoespraak, waarin hij de verovering van Nagorno-Karabach meldt.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde woedend op de trilaterale Brusselse bijeenkomst. In een reactie beschuldigde het Europa van „pogingen om de zuidelijke Kaukasus in een geopolitieke confrontatie” te slepen en een „wig te drijven” tussen de landen in de regio. Volgens Moskou is Armenië bovendien hard op weg een „instrument te worden in de uiterst gevaarlijke plannen van het collectieve Westen.” Ook de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev reageerde geprikkeld op de bijeenkomst en waarschuwde voor meer spanningen in de regio. Zondag beschuldigde Azerbeidzjan Armenië prompt van beschietingen op de Azerbeidjzaanse exclave Nachitsjevan, wat in Jerevan met klem werd ontkend.

Armeense exodus

Ondanks lopende vredesonderhandelingen zijn de spanningen in de regio nog steeds om te snijden. Vorig jaar september veroverde Azerbeidzjan na een maandenlange blokkade met veel geweld de Armeense enclave Nagorno-Karabach in het oosten van Azerbeidzjan. De militaire bliksemactie bracht een exodus op gang van de 120.000 personen tellende etnisch Armeense bevolking in Karabach. Zij vluchtten naar Armenië uit angst voor Azerbeidzjaanse represailles en gedwongen assimilatie. Hun huizen en het cultureel erfgoed dat zij moesten achterlaten worden volgens waarnemers door het Azerbeidzjaanse leger vernietigd. Ook worden enkele tientallen etnisch Armeense en kritische Azerbeidzjaanse activisten, politici en journalisten door Bakoe gevangen gehouden.

Uit woede over het uitblijven van een stevige Russische reactie op de Azerbeidzjaanse gewelddadigheden, bevroor Armenië eind februari al zijn lidmaatschap van het door Rusland geleide militaire samenwerkingsverband CSTO. Rusland heeft in dat verband een veiligheidsverplichting. Het heeft bovendien duizenden troepen gestationeerd in Armenië en had sinds 2020 een vredesmacht gestationeerd in Karabach. Maar in plaats van de Azerbeidzjaanse agressie in te tomen, gaf Rusland Bakoe carte blanche bij de herovering van Karabach. Hoewel de betwiste regio volgens het internationaal recht tot Azerbeidzjan behoort en tot de val van de Sovjet-Unie ook Azerbeidzjanen huisvestte, geeft dat Bakoe volgens critici geen recht om burgers aan te vallen en te verdrijven.


Lees ook
Europees geld moest marteling in Azerbeidzjan voorkomen, maar journalist Hasanli wordt in de cel geschopt en geslagen

Aanhouding van journalist Ulvi Hasanli in Bakoe, 20 november 2023.

Na die koude douche zag Armenië zich gedwongen op zoek te gaan naar betrouwbaarder bondgenoten in de wereld. Europa lijkt een goede kandidaat, maar toenadering brengt nieuwe spanningen met zich mee en voedt Russische verdenkingen dat het Westen van zins is Armenië helemaal los te weken uit de CSTO en mogelijk ook uit de Euraziatische Economische Unie (EEU), een economisch samenwerkingsverband, waarvan Armenië momenteel roulerend voorzitter is. Moskou riep de regering in Jerevan vorige week geërgerd op zich niet te laten „verleiden” door Brusselse beloftes, die niet zouden opwegen tegen de voordelen van samenwerking met Rusland. Rusland heeft grote economische invloed in Armenië en is goed voor 40 procent van Armeense export, terwijl die naar Europa slechts 13 procent bedraagt.

Azerbeidzjaans gas

Maar veel Armeniërs voelen zich ook in de steek gelaten door de Europeanen en de Amerikanen, die weinig deden om de verdrijving van de etnisch Armeense bevolking uit Karabach te voorkomen of te veroordelen. Eerder dit jaar ontnam de Raad van Europa Azerbeidzjan weliswaar zijn stemrecht, sinds de Oekraïne-oorlog betrekt Europa een deel van zijn gas uit Azerbeidzjan, in plaats vanuit het vijandelijk Rusland. Critici bestempelden die gasdeal als hypocriet en risicovol vanwege Aliyevs ondemocratische en repressieve bewind en samenwerking met Vladimir Poetin. De vraag is hoelang Brussel Aliyevs business only aanpak kan volhouden, mocht Bakoe besluiten tot nieuwe agressie richting Armenië. Na de aanval vorig jaar ontstond de vrees dat Azerbeidzjan in het zuiden van Armenië een doorgang zal willen forceren naar de Azerbeidzjaanse exclave Nachitsjevan.

Voormalig NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen roept Europa nu op zijn neutrale positie los te laten. „De [Europese] aanpak moet de realiteit weerspiegelen dat Armenië heeft gekozen voor de gemeenschap van Europese democratieën, terwijl Azerbeidzjan zich bevindt in het kamp van agressieve autocratieën”, schreef Rasmussen, die voorzitter is van het Friends of Armenia netwerk, vorige week in een opiniestuk in Le Monde.


Lees ook
In de verlaten stad Ani botsen Turkije en Armenië

De verlaten stad Ani in het oosten van Turkije, niet ver van de grens met Armenië, januari 2024

Terwijl er in de verschillende vredesoverleggen tussen Jerevan en Bakoe kleine stapjes worden gezet, blijft onenigheid bestaan over enkele belangrijke twistpunten. Daaronder de wederzijdse erkenning van elkaars territoriale integriteit, de heropening van transportroutes en de moeizame uitwisseling van krijgsgevangenen. Ook Turkije en Iran volgen de situatie op de voet. Turkije eist een doorgang door Armenië voor de handel met Azerbeidzjan, terwijl de van oudsher nauwe Iraans-Armeense betrekkingen onder druk van het Europese charme-offensief in de regio in rap tempo lijken te bekoelen.