Rekenkamer: aanschaf van coronavaccins is redelijk verlopen, maar te veel schijn van belangenverstrengeling

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ‘goed tot redelijk’ gehandeld in het aanschaffen van vaccins na de corona-uitbraak, maar had meer moeten doen om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een woensdag gepubliceerd rapport, nadat het controleorgaan had onderzocht of de overheid „het maximale heeft gedaan om te zorgen voor voldoende, effectieve en op veiligheid geteste vaccins om daarmee uit de pandemie te geraken”.

Als voorbeeld van belangenverstrengeling noemt de Rekenkamer de aanstelling van Feike Sijbesma tot speciaal gezant voor de coronacrisis, terwijl zijn broer bij vaccinfabrikant AstraZeneca werkte. In deze rol moest Sijbesma contact leggen met producenten van vaccins en tests om het virus te bestrijden. Het ministerie heeft het met Sijbesma niet gehad over mogelijke belangenconflicten, maar dat had volgens de Rekenkamer — „gezien de grote belangen” — wel gemoeten. Toch blijkt uit het onderzoek niet dat AstraZeneca werd bevoordeeld door Sijbesma. Die had juist kritiek op de Duitse overheid omdat die volgens hem „te weinig oog had voor andere ontwikkelaars” dan AstraZeneca.


Lees ook
Bij een nieuwe pandemie is er in Nederland weer een tekort aan IC’s en tests

Behandelkamer in het Erasmus Medisch Centrum in de zomer van 2021.

De Rekenkamer toont zich verder kritisch over ‘onvoldoende’ kennis binnen het ministerie over de ontwikkeling, productie en levering van vaccins. Ook had Nederland meer kunnen doen voor wereldwijde toegang tot vaccins. Volgens de Rekenkamer was er spanning tussen het verlenen van hulp aan kwetsbare landen bij het krijgen van vaccins, en de „eigen ambities” om in vaccins te investeren. In de loop van de tijd ging Nederland een steeds kleinere rol spelen in de zogenoemde patentpool, die als doel had om kennis en technologie te delen in plaats van bij de farmaceuten te houden.

Uiteindelijk is de Rekenkamer in het rapport overwegend positief over het handelen van het ministerie. Hoewel VWS niet voorbereid was op de pandemie, werd toch redelijk snel geïnvesteerd in de ontwikkeling en aanschaf van vaccins. In totaal kocht Nederland 102 miljoen coronavaccins voor 1,8 miljard euro. Meer dan de helft daarvan kwam van de fabrikant Pfizer.