Een legertje zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden. Het werd gepredikt als dé flexibele oplossing voor het personeelstekort in de zorg. Detachering of zzp-schap zou ook het werkplezier van deze mensen vergroten. Maar nu één op de acht verpleegkundigen en verzorgenden niet meer in loondienst is, wordt de situatie onhoudbaar.
Een te groot aandeel zelfstandigen en gedetacheerden ontneemt mensen die zorg nodig hebben vertrouwde handen en een vast gezicht. Het ondermijnt de solidariteit op de werkvloer en drijft de kosten verder omhoog. Het dient de belangen van detacheerders en private-equity – maar niet die van patiënten. Personeel in loondienst moet weer de norm worden in de zorg.
De zorgsector in Nederland kampt al jaren met een nijpend personeelstekort. Door de ‘dubbele vergrijzing’ wordt die uitdaging de komende twintig jaar alleen maar groter: want terwijl het aantal Nederlanders dat zorg nodig heeft groeit, daalt het aantal werkenden, ook in de zorg. Als we de manier waarop we zorg verlenen niet drastisch veranderen komen we de komende jaren een ongekend aantal handen tekort. Waar nu 1,4 miljoen mensen in de zorg werken, zouden dat er in 2040 ruim 2 miljoen moeten zijn.
We moeten goed zorgen voor de mensen die voor óns zorgen, ook omdat we anders nog veel meer handen te kort komen. Zorgwerkers verdienen fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, een behoorlijk salaris en de kans om zichzelf te ontwikkelen. De zorgwerker heeft zich te lang geen prioriteit gevoeld. Mede daarom ruilden werknemers het vaste dienstverband in toenemende mate in voor werk als zelfstandige.
Rendement
Lange tijd werd gedacht dat meer zzp’ers en gedetacheerde medewerkers de zorg van dienst zouden zijn. Het zou een flexibele personeelsbrigade opleveren die inzetbaar is waar de nood het hoogst is. Goed voor het werkplezier ook. Want werken wanneer je wilt, minder nachtdiensten draaien, méér flexibiliteit en méér verdienen – dat zou leiden tot een groter aantal zorgwerkers met meer werkgeluk.
Helaas is de realiteit een andere. De flexibele zelfstandige wordt niet enkel ingehuurd voor vervanging bij ziekte, zwangerschap of bij een tijdelijke extra zorgvraag. Maar hij is onmisbaar geworden in het dichtlopen van de normale roosters. Het afgelopen jaar groeide de groep zelfstandigen in de zorg met ruim 20.000 naar 180.000, ten koste van het aantal werknemers in vaste dienst.
Dat heeft grote gevolgen. Door het verdwijnen van vaste gezichten vermindert de kwaliteit van de zorg. Vast personeel reageert terecht verontwaardigd als zelfstandigen zich uitroosteren voor de avonddiensten en vakanties. En door de hogere tarieven voor zelfstandigen stijgen de personeelskosten – geld dat dus niet kan worden ingezet voor de verbetering van de positie van mensen in vaste dienst.
Ook zien we (buitenlandse) private-equity firma’s detacheerders overnemen omdat er met de inzet van zelfstandig personeel flink geld verdiend kan worden. Drie miljard aan zorggeld dat door de Nederlandse belastingbetaler wordt opgebracht, verdwijnt daarmee deels in handen van investeerders wiens prioriteit ligt bij rendement, niet bij het zo effectief mogelijk inzetten van schaarse zorggelden.
Werkgeluk
Minder vast personeel en meer zelfstandigen is geen autonoom proces, dat is nog te veranderen. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld in zorgcontracten vastleggen dat vast personeel de norm is. In de regio Noordoost-Brabant werd de winst die zorgleveranciers mogen maken, al aan een maximum gebonden. Zorgpartijen kunnen gezamenlijk stoppen met de inhuur van ‘zelfstandig’ personeel voor vaste taken, zoals eerder honderden scholen dat al succesvol deden. Werkgevers in zorg en welzijn kunnen samen met gemeenten een flexpool voor zorgpersoneel in het leven roepen zodat we én tijdelijke nood kunnen oplossen én werk bieden aan hen die hun werkgeluk halen uit wisselend werk.
De middelen die we daarmee besparen kunnen we inzetten om onze mensen beter te belonen, werkdruk te verlagen en opleiding te bieden, ofwel het werkgeluk te vergoten.
Wij scharen ons achter die beweging en willen deze de komende periode met andere zorgpartijen en gemeenten werkelijkheid laten worden. Omdat vertrouwde handen en een vast gezicht van cruciaal belang zijn voor goede zorg.
Lees ook
Private equity leidt tot meer medische complicaties