Zwembond: geen aantoonbaar grensoverschrijdend gedrag van coach Mark Faber

Zwemcoach Mark Faber heeft zich niet „aantoonbaar” schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt zwembond KNZB op basis van onafhankelijk onderzoek, waarvan de conclusies vrijdag naar buiten werden gebracht. Het onderzoek werd door de bond ingesteld na meerdere klachten van zwemmers.

Toch gaat de KNZB wel aanpassingen in de organisatie maken, meldt de bond, omdat ook uit het onderzoek is gebleken dat „omgangsvormen” binnen het topzwemmen „als ongewenst ervaren kunnen zijn”.

Zowel Faber als het bestuur van de KNZB „nemen de resultaten van het onderzoeksrapport ter harte en hebben besloten constructief met elkaar verder te gaan”. Faber staat als coach aan het hoofd van het High Performance Center in Amsterdam. Daarnaast was hij ook een periode hoofdcoach van de gehele Nederlandse zwemploeg. Die laatste functie legde hij in augustus neer.

De KNZB neemt verschillende maatregelen naar aanleiding van de onderzoeksresultaten. Zo worden zwemmers die trainen buiten de twee High Performance Centers (in Amsterdam en Eindhoven) meer betrokken bij het topsportprogramma. Ook stelt de bond twee externe experts aan die de technisch directeur moeten bijstaan bij het maken van selecties voor internationale wedstrijden.

Daarnaast wil de zwembond „openheid bevorderen”, waardoor sporters meer ruimte ervaren om eventuele grieven tijdig intern aan te kaarten. Nu werden de klachten extern ingediend, bij het Centrum voor Veilige Sport. „De KNZB betreurt het dat de bond in het verleden te weinig ruimte heeft geboden aan sporters om gevoelens van ongenoegen tijdig en in alle openheid aan te kaarten”, stelt directeur Aschwin Lankwarden.

De KNZB werd in juni vorig jaar door het CVS op de hoogte gesteld van verschillende ingediende klachten. Daarop stelde de bond een onderzoek in, dat naast de rol van Faber ook aandacht had voor de cultuur binnen het gehele topsportprogramma.

Hoeveel sporters een klacht indienden bij het CVS is niet bekend gemaakt. Volgens de Volkskrant, die in november publiceerde over de zaak, zou het gaan om minstens vijf zwemmers. Op anonieme basis vertellen zwemmers in dat artikel onder meer over neerbuigende opmerkingen van Faber en het gevoel dat een deel van de zwemmers werd voorgetrokken.

Faber stelt in het bericht dat hij het betreurt dat „een aantal sporters gevoelens van ongenoegen heeft ervaren. […] Ik zal samen met directie en collega’s alles in het werk stellen om het prestatieklimaat te optimaliseren.”