Wat is het nieuws?
Hoe Charlene de Carvalho-Heineken belasting ontwijkt
Charlene de Carvalho-Heineken (69) ontwijkt de belasting die ze in Nederland moet betalen over de dividenden van haar aandelenpakket in Heineken. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Ze is de rijkste Nederlander sinds het overlijden in 2002 van haar vader, biermagnaat Freddy Heineken.
Over de ontvangen Heineken-dividenden moet De Carvalho-Heineken 15 procent dividendbelasting afrekenen. Maar omdat ze de honderden miljoenen euro’s aan dividend via een brievenbusfirma in Luxemburg naar belastingparadijs Jersey laat lopen, hoefde ze slechts 2,5 procent belasting te betalen. Dat kostte de Nederlandse schatkist zo’n 30 miljoen euro per jaar.
Met een anti-misbruikmaatregel maakte het kabinet per 1 januari dit jaar een einde aan deze ontwijkmogelijkheid. De Carvalho-Heineken liet daarop een andere constructie opzetten. Nu sluist ze het geld onder een andere noemer door – als terugbetaling van aandelenkapitaal – waardoor ze helemaal geen dividendbelasting meer betaalt.
Op de miljardairslijst die het Amerikaanse zakenblad Forbes deze week publiceerde, staat De Carvalho-Heineken op plek 132 met een vermogen van 14,1 miljard dollar (13,09 miljard euro). Onderzoek van NRC leert dat ze waarschijnlijk goed is voor minimaal 16 miljard euro.
Midden in het glooiende graafschap Hampshire, in het zuiden van Engeland, staat de Woolpack Inn. Een antieke herberg met muren van gestapelde, grijze natuursteen en een dak van rode pannen, binnen veel hout, een open haard en een pooltafel in het pub-gedeelte. In het restaurant zijn de tafels gedekt voor een British dining experience, meldt de website. Wie wil blijven logeren kan terecht in een van de zeven rustieke slaapkamers. Gasten die per helikopter komen, mogen in het weiland landen. Gratis.
De Woolpack Inn, tussen Londen en Southampton, is een privé-investering van Charlene de Carvalho-Heineken, ‘the queen of beer’, zoals de Britse tabloids haar noemen. Ze is de rijkste Nederlander sinds het overlijden van haar vader, biermagnaat Freddy Heineken.
NRC onderzocht de erfenis, de grootste ooit in Nederland. Het geldspoor voerde naar een belastingparadijs, waar Charlene de Carvalho-Heineken haar fortuin afschermt met constructies die voortborduren op wat haar vader ooit in gang zette.
De zoektocht begon na ontvangst van een e-mail van een oud-manager van Heineken. Hij meldde dat Freddy Heineken, die op 3 januari 2002 op 78-jarige leeftijd overleed, met de Belastingdienst geregeld had dat zijn enige kind geen belasting hoefde te betalen over zijn miljardenerfenis.
Grootvader Gerard Heineken was de brouwerij in 1864 in Amsterdam begonnen, kleinzoon Freddy Heineken had er een wereldmerk van gemaakt. Charlene de Carvalho-Heineken erfde zijn controlerende belang en daarmee een beslissende stem in het miljardenbedrijf. Ze kon de bierdynastie voortzetten.
Dat over de erfenis van Freddy Heineken een deal zou zijn gesloten met de Belastingdienst is brisant, en toch ook weer niet. De dag na zijn overlijden meldde NRC Handelsblad op de voorpagina het heengaan van „een van de meest succesvolle ondernemers”. Maar verderop, in het economiekatern, stond een klein maar opmerkelijk bericht over de nalatenschap: de krant had met Heineken-topman Karel Vuursteen gesproken en volgens hem was het „allemaal geregeld” en hoefde er „geen cent successierecht te worden betaald”.
Hoe dat geregeld was en hoeveel geld de Nederlandse Staat was misgelopen – het waren vragen die daarna niet zouden worden gesteld door de politiek en de meeste media.
Elke euro van het vermogen van Heineken ging naar zijn dochter. In juni 2002, vijf maanden na het overlijden, stelde huisnotaris Rien Meppelink een verklaring van erfrecht op. Daarin wordt als enige erfgenaam genoemd: „Charlene Lucille Heineken wonende te Perroy (Zwitserland)”.
De Carvalho-Heineken (nu 69) woonde overigens het merendeel van het jaar in het Verenigd Koninkrijk, met haar man, de voormalige Britse bankier Michel de Carvalho (79), en hun kinderen. Ze ontmoette hem tijdens een vakantie in Sankt Moritz. Een veelzijdig type: hij speelde in 1962 met Peter O’Toole in de film Lawrence of Arabia, kwam in 1975 voor het VK uit op de Olympische Spelen op het onderdeel rodelen, en maakte daarna carrière in de bankwereld.
Op 21 oktober 1983 trouwde het stel in Perroy, buiten gemeenschap van goederen. Tweeënhalve week later zouden Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in Amsterdam worden ontvoerd door Willem Holleeder en consorten. Sinds die traumatische periode laat De Carvalho-Heineken zich buitenshuis vaker begeleiden door een particuliere beveiliger en mijdt ze de publiciteit.
„Ik leefde het leven van een bankiersvrouw” in Londen, zei ze in 2014 tegen het Amerikaanse zakenblad Fortune in een zeldzaam interview. Op haar 37ste had ze vijf kinderen onder de zeven jaar. „Ik sorteerde legoblokjes op kleur, bijna obsessief. Dat had ik nodig om één deel van mijn leven georganiseerd te hebben.”
Tegen de tijd dat door notaris Meppelink in 2002 de erfverklaring was opgesteld, had De Carvalho-Heineken al de zeggenschap over Heineken Holding overgenomen. „Onzeker en verlegen” maakte ze, schreef NRC, in april 2002 op 47-jarige leeftijd haar opwachting bij de aandeelhouders. In een korte verklaring zei ze tijdens de vergadering dat ze haar werk „volledig in lijn met mijn vaders toewijding” zou doen. Het bedrijf was in haar ogen geen erfenis maar „erfgoed”. Daarna verdween ze door de achterdeur.
Een goed bewaard geheim
Na 22 jaar was het opnieuw tijd voor een telefoontje naar Karel Vuursteen, inmiddels 82. Freddy Heineken had hem in 1991 persoonlijk binnengehaald als bestuursvoorzitter en hij bleef dat tot na de dood van Heineken.
Klopte dat citaat van hem destijds in de krant? „Ja, Freddy heeft een regeling getroffen met de fiscus.”
Hoe zag die eruit? „Dat is een goed bewaard geheim. Het enige wat hij tegen mij zei was dat hij een regeling getroffen had en dat er niets betaald hoefde te worden.”
Een deal met Heineken, daar moet de politiek van geweten hebben, zou je denken. VVD’er Gerrit Zalm was tussen 1994 en 2007 met een kleine onderbreking minister van Financiën. Per mail laat hij weten: „Er staat mij niets van bij. Lijkt me ook onwaarschijnlijk. Wellicht dat Willem Vermeend zich iets herinnert.”
Vermeend was namens de PvdA staatssecretaris van Financiën (1994-2000) en had de portefeuille fiscale zaken. Hij zou het kunnen weten. Maar Vermeend is ziek en kan daarom niet reageren.
Partijgenoot en opvolger van Vermeend als staatssecretaris (2000-2002) was Wouter Bos. Ook hij zegt: „Ik herinner mij er helemaal niets van”. Bos legt uit dat een staatssecretaris niet beslist over hoeveel belasting iemand betaalt. Dat doet de belastinginspecteur. Als het politiek gevoelig is, moet een bewindspersoon daar wel over worden geïnformeerd. Bos is als staatssecretaris een paar keer geïnformeerd over gevoelige kwesties. „Heineken zat daar niet tussen.”
Amsterdamse afspraken
Een aanknopingspunt dat er afspraken zijn gemaakt, biedt Helma Neppérus. Voordat ze namens de VVD als fiscaal woordvoerder de Tweede Kamer in ging, was ze directeur fiscaal technische zaken op het ministerie van Financiën (1993-2001). „Ik heb het dossier nooit zelf onder ogen gehad”, zegt ze, „maar heb weleens gehoord dat Heineken in gesprek was met de belastingeenheid Amsterdam. Die had destijds een grote zelfstandigheid.”
NRC benaderde oud-medewerkers van de eenheid Amsterdam. Directeuren, teamleiders, registeraccountants, hoofdinspecteurs, inspecteurs. Niemand zegt iets te weten van ‘de deal van Freddy’.
Ook Joop van Lunteren kijkt verbaasd als hem gevraagd wordt naar Heineken. De voormalig directeur-generaal van de Belastingdienst (1993-2000) moet er een beetje om lachen dat er geen cent erfbelasting betaald zou zijn. In de studeerkamer in zijn Haagse woning zegt Van Lunteren (78): „Dat geloof ik niet. Dan zou ik het toch hebben geweten? Ik hoor dit nu voor het eerst.”
Wat hij wel voor mogelijk houdt, is dat „een buitengewoon goede belastingadviseur met een constructie is gekomen waarmee de inspecteur wel akkoord móést gaan. Maar dan zal er op een of andere manier afgerekend zijn.”
Freddy Heineken had zo’n buitengewoon goede belastingadviseur. Zijn naam: Jan Hoogendoorn. Als jonge fiscalist werkte hij in de jaren vijftig bij de Belastingdienst. Daarna ging hij aan de slag voor Ernst & Young (nu EY) in Amsterdam, het advieskantoor dat Freddy Heineken bijstond – en De Carvalho-Heineken nog altijd bijstaat. Hoogendoorn was de persoonlijk fiscaal adviseur van Freddy Heineken. Hij richtte samen met hem brievenbusfirma’s en stichtingen op in Nederland, Zwitserland, Luxemburg en Kanaaleiland Jersey. Dat moest de erfenis – en de controle van de familie over de brouwerij – veiligstellen.
Hoogendoorn was precies een eeuw oud toen hij in 2021 stierf. NRC-redacteur Stefan Vermeulen had in 2015 het geluk om de hoogbejaarde Hoogendoorn aan de lijn te krijgen voor zijn boek over Heineken (Heineken na Freddy. De strijd van een Nederlands wereldconcern). In dat boek wordt Hoogendoorn „de boekhouder van Freddy” genoemd. Niet alles wat hij Vermeulen toevertrouwde in dat telefoongesprek belandde ook in het boek. Het staat wel in een gespreksverslag dat Vermeulen ter beschikking stelde voor dit artikel.
Dat er helemaal geen erfbelasting is betaald, ontkende Hoogendoorn. Het was, zei hij, in de jaren negentig „allemaal afgedicht” met de fiscus. „Er is aardig wat betaald, dat is niet gratis gebeurd. Ik noem geen bedragen.”
Hoogendoorn: „Ik kan maar één ding zeggen: het was goed geregeld. De belangen van de onderneming én van Nederland waren hiermee gediend. Ook dat laatste speelde een belangrijke rol voor de heer Heineken.”
Picasso’s en Karel Appels
Charlene de Carvalho-Heineken zal dus iets aan erfbelasting hebben betaald. Hoe dan ook nam ze wel het hele aandelenpakket met een beurswaarde van 3,26 miljard euro over. Het was het begin van nog véél meer rijkdom.
Volgens het blad Quote is ze nu met een vermogen van 12,6 miljard euro de rijkste Nederlander. Het Zwitserse magazine Bilanz taxeert „die reichste Frau der Schweiz” dan weer op 13,6 miljard euro. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes becijfert dat De Carvalho-Heineken goed is voor 14,1 miljard euro. En The Sunday Times denkt dat de ze, als op een na rijkste vrouw in het VK, 15,3 miljard euro waard is.
Het is zelfs nog iets meer.
Haar aandelen in Heineken Holding zijn op dit moment 11,11 miljard euro waard. Sinds de dood van haar vader heeft ze 2,6 miljard euro aan dividendbetalingen ontvangen. Als we uitgaan van een gemiddeld beleggingsrendement van 5 procent per jaar dan is dat bedrag inmiddels gegroeid tot 4,15 miljard euro. Daar komen nog de beleggingen, het spaargeld, de auto’s, de kunstcollectie – waaronder Picasso’s en Karel Appels – en het onroerend goed bij dat ze van haar vader erfde. Als je alles optelt, is ze waarschijnlijk goed voor minstens 16 miljard euro.
Achter dit kapitaal gaat een wereld schuil waarin de zakelijke belangen van De Carvalho-Heineken en haar gezin discreet worden behartigd. Banken, trustkantoren, notarissen, belastingadviseurs, investeringsplanners en accountants in Luxemburg, Genève, Jersey, Londen, New York, Amsterdam en Rotterdam zijn elke dag bezig met het beheer van het vermogen en het onderhoud van de juridische en fiscale structuur van haar privé-imperium. Dat is verstopt in zestig holdings, bv’s, brievenbusfirma’s, trustkantoren en stichtingen.
Het imperium wordt aangestuurd door het Pentagon, haar family office in een rijtje herenhuizen aan het Tweede Weteringplantsoen in Amsterdam, vernoemd naar het bedrijf dat Freddy Heineken hier in 1955 vestigde: Administratie- en Trustkantoor Pentagon BV.
Net als haar vader krijgt ze hulp van advocaten en notarissen van Loyens & Loeff, en van belastingadviseurs van EY. Zij waren in 2017 betrokken bij het optuigen van een nieuwe internationale constructie. In maart dat jaar werden in één klap veertien bv’s, brievenbusfirma’s en stichtingen opgericht in Nederland, Luxemburg en Jersey.
De bezittingen van De Carvalho-Heineken zitten onder meer in de brievenbusfirma’s op Jersey. Daarin belanden ook de dividendinkomsten uit haar pakket Heineken-aandelen.
NRC ploos de constructie uit en liet die analyseren door twee belastingadviseurs, verbonden aan Nederlandse vestigingen van internationale advieskantoren – ze wilden alleen anoniem meewerken. Hun analyse is dat de constructie het mogelijk maakt om het familiebezit belastingvriendelijk door te geven aan haar vijf kinderen, en haar inkomsten (deels) buiten de belastingheffing te houden.
Belastingvrij incasseren
In haar imperium stromen de inkomsten vanuit Heineken door een keten van stichtingen en ondernemingen. Ze zijn genoemd naar natuurfenomenen rond het Zwitserse bergdorp Sankt Moritz, waar ze ook een huis heeft. Via de Amsterdamse vennootschap Julier BV (een bergtop) gaat het geld naar de Luxemburgse brievenbusfirma Silvaplana SA (een bergmeer). Die sluist het geld door naar een brievenbusfirma op Jersey: Septimer Limited (een bergpas). Deze firma stuurt het geld naar andere brievenbussen op het eiland, waaronder Fluela Limited (nog een bergpas).
Over de ontvangen Heineken-dividenden zou De Carvalho-Heineken 15 procent dividendbelasting moeten afrekenen in Nederland. Maar omdat ze de geldstroom via Luxemburg naar Jersey laat lopen, kreeg ze afgelopen jaren wél de dividenden, maar hoefde ze geen 15 procent belasting te betalen.
Als Julier BV vanuit Nederland het dividend overboekt naar haar eigenaar, Silvaplana SA in Luxemburg, is er namelijk in Nederland geen 15 maar slechts 2,5 procent dividendbelasting verschuldigd. Dat levert, bij een jaarlijks dividend van 235 miljoen euro, een voordeel op van bijna 30 miljoen euro. Elk jaar opnieuw.
Maar er was tegenslag. Nederland heeft op 1 januari 2024 de antimisbruikregels aangescherpt voor dividendbetalingen aan landen die op de lijst staan van ‘low tax jurisdictions’. Jersey staat op die lijst. Daarmee kan de ontwijkingsconstructie – van Nederland via een brievenbusfirma in Luxemburg naar belastingparadijs Jersey – worden aangepakt. De Carvalho-Heineken zou dan alsnog een zogenoemde ‘bronbelasting’ (25,8 procent) moeten afrekenen in Nederland.
Haar adviseurs bedachten opnieuw een truc. Die gaat zo: het Nederlandse Julier BV betaalt haar eigenaar in Luxemburg geen dividend, maar een deel van het aandelenkapitaal terug. Dat kan belastingvrij.
Dat is precies wat er in december vorig jaar gebeurde. Twee weken voordat de bronbelasting werd ingevoerd, verlaagde Julier BV het geplaatste aandelenkapitaal van 9,5 miljard euro naar 9,37 miljard euro, blijkt uit een notariële statutenwijziging bij de Kamer van Koophandel. In de akte staat hoeveel geld Julier BV vervolgens belastingvrij kon overmaken naar Luxemburg: 129.999.999,98 euro. Op die manier kan de familie komende 77 jaar nog in totaal 9,3 miljard euro incasseren. Onbelast.
„Dit is belastingontwijking met een fiscale truc”, reageert Jan van de Streek, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Leiden. Ook hij bekeek de constructie.
Van de Streek: „De vraag rijst hoe het kan dat het kapitaal van Julier BV dik 9 miljard euro bedraagt. Dat kapitaal belichaamt de winstreserves van Heineken Holding en daarover zou bij uitkering Nederlandse dividendbelasting moeten worden betaald. Er is blijkbaar tussen allerlei vennootschappen geschoven met de Heineken-aandelen. Mogelijk heeft Julier BV de aandelen binnen de groep gekocht met een lening die later is omgezet in kapitaal. Eenmaal het kapitaal verhoogd, kunnen de door Julier BV ontvangen Heineken-dividenden belastingvrij als terugbetaling Nederland uit.”
Van de Streek spreekt over een „constructie om de dividendbelastingclaim om zeep te helpen”. Dit soort constructies is door de overheid moeilijk aan te pakken, zegt hij. „Het is een zwakheid in het systeem. Duidelijk is dat dividendbelasting geen rol speelt als je maar een slimme belastingadviseur hebt.”
Charlene de Carvalho-Heineken ontwijkt dus dividendbelasting in Nederland. En terwijl de honderden miljoenen blijven binnenstromen, hoeft ze in het VK ook geen inkomstenbelasting te betalen. Immers, ze verblijft weliswaar daar, maar haar officiële woonplaats is (naar eigen zeggen) het Zwitserse Perroy. Daar kan ze gebruikmaken van de Pauschalbesteuerung, lucratief voor buitenlanders die superrijk zijn. Het komt er op neer dat ze, afgezet tegen haar miljardenvermogen, nauwelijks belasting betaalt. Haar inkomsten stromen bovendien niet naar het VK of Zwitserland, maar naar Jersey. Dat eiland kent geen dividendbelasting, geen erfbelasting, geen vermogensbelasting.
„Belastingontwijking is een onwenselijk fenomeen”, schreef demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij (CDA) vorig jaar nog in een brief aan de Tweede Kamer. „Door belastingontwijking komen de kosten van algemene voorzieningen uiteindelijk te liggen bij burgers en bedrijven die wel gewoon (op tijd) hun belasting betalen.”
Brievenbusfirma’s op Jersey
Wat doet Charlene de Carvalho-Heineken met al dat geld?
Een flink deel van wat ze van Heineken Holding aan dividend ontvangt, gebruikt ze om haar belang in deze holding te vergroten. Tussen 2006 en 2023 kocht ze voor 832 miljoen euro extra aandelen, blijkt uit gegevens van beurstoezichthouder AFM.
Vergeleken met dat bedrag zijn de miljoenen die ze in land en stenen stopt klein bier. Ze bezit een internationaal onroerendgoedpakket, waarvan ruim de helft geërfd is van haar vader.
Zelf kocht ze in het Engelse Hampshire voor zo’n 50 miljoen euro ruim vijfhonderd hectare natuur- en landbouwgrond, vijf landgoederen – Bugmore, Moth, Woolpack, Robeys en Swarraton – en natuurlijk ‘helikopterherberg’ Woolpack Inn. Boven op die 50 miljoen euro kwamen nog de uitgaven voor de aanleg van tennisbanen en zwembaden, en een indoor-oefengolfbaan.
Ook deze investeringen liepen via brievenbusfirma’s op Jersey. Op haar eigen naam heeft De Carvalho-Heineken, voor zover is na te gaan, niets in het Verenigd Koninkrijk. Hun deftige, witte negentiende-eeuwse familiewoning in Londen, volgens Lloyds Bank in de duurste straat van het land, staat op naam van haar echtgenoot. Hun buitenverblijf, in Brown Candover in Hampshire, op twee kilometer van herberg Woolpack Inn, is van een van haar firma’s op Jersey.
Villapark in de duinen van Noordwijk met in het midden het landgoed van wijlen Freddy Heineken, 2009.
Foto’s: ANP
Doordat ze haar Engelse bezittingen verstopt op Jersey, bleef ze jarenlang uit beeld als grootgrondbezitter. Maar die bescherming viel anderhalf jaar geleden weg, toen in het VK een antiwitwaswet in werking trad. Overzeese bedrijven met onroerend goed in het land moeten sindsdien hun eigenaar bekendmaken in het Britse handelsregister. Aan die verplichting moest ook De Carvalho-Heineken voldoen.
Rode draad in haar manier van zakendoen is dat ze liefst niet, of dan toch zo min mogelijk, met de fiscus afrekent. En niet alleen in Nederland, Engeland of Zwitserland. Dat geldt ook voor Frankrijk.
In Parijs liet De Carvalho-Heineken haar oog vallen op een appartement aan de prestigieuze Avenue Gabriel. Ze richtte samen met haar vijf kinderen een Frans vastgoedbedrijf (SCI Gabriel) op dat het appartement voor 1,6 miljoen euro kocht. Daarmee viel de vermogensbelasting van de Franse fiscus voor (buitenlandse) tweedehuisbezitters in Frankrijk te omzeilen. In Parijs heeft ze nóg drie vastgoedbedrijven. Een daarvan is eigenaar van het familielandgoed La Garoupe, op een schiereiland bij Antibes, aan de Côte d’Azur.
Via de Kaaimaneilanden
Onroerend goed is te achterhalen in openbare kadasters. Anders ligt dat met haar beleggingen. Daar is minder over bekend. Een tipje van de sluier lichtte het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) in 2017 op. Dat publiceerde de Paradise Papers, een gelekt gegevensbestand van het in Bermuda gevestigde advocatenkantoor Appleby over internationale belastingconstructies.
De documenten lieten zien dat Charlene de Carvalho-Heineken een deel van haar geld via de Kaaimaneilanden liet lopen. De eilanden staan op de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen.
De Carvalho-Heineken, die de op een na grootste brouwerij ter wereld controleert, blijkt privé – dus buiten Heineken om – ook in de drankenhandel gestapt te zijn. In 2020 kocht ze een belang in Double Dutch Drinks. Dat is een Londense maker van tonics die is opgericht door twee jonge Nederlandse ondernemers. Ze is ook, via Cloudy Pubs Limited op Jersey, mede-eigenaar van de Britse Liberation Group die in Zuid-West Engeland 120 herbergen en twee brouwerijen exploiteert – een ‘concurrent’ van haar eigen Heineken dus.
Prinses Laurentien
Het fortuin vindt via Jersey ook zijn weg naar haar vijf kinderen.
Oudste zoon Alexander, lid van de raad van beheer van Heineken Holding, werd in 2019 door haar geholpen. Ze kocht een flink pakket aandelen in het bedrijf waar hij als chief investment officer aan de slag ging, de Londense digitaliseringsfirma Public.
Een van haar brievenbusfirma’s stopte in 2018 ook geld in het Londense biotechbedrijf Haoma Medica, waar de vrouw van zoon Alexander, de Oostenrijkse gravin Stephanie von und zu Eltz genannt Faust von Stromberg, directeur was.
Dochter Sophie kreeg in 2017 op haar beurt een lening van 6,5 miljoen euro voor haar start-up, een café annex wellnesscentrum in een trendy havengebied in Londen. Op het menu stonden naast veganistische gerechten, tekenlessen, yoga en energy healings. Het werd geen succes. Drie jaar later was het geld op en de deur dicht.
Hulp is er ook voor het Londense adviesbedrijf Greenwood Place waarvan dochter Louisa (eveneens lid van de raad van beheer van Heineken Holding) mede-aandeelhouder is. Het bedrijf wordt ingehuurd om het management te doen van de liefdadigheidsstichting van de familie De Carvalho-Heineken, The Lucille Foundation.
Via deze foundation deelt De Carvalho-Heineken een snippertje van haar rijkdom (zes miljoen euro per jaar, oftewel 0,04 procent van haar vermogen) uit aan zelfgekozen goede doelen. Het meeste geld, een bedrag van 3,6 miljoen euro, ging volgens de jaarverslagen naar natuurorganisatie Fauna & Flora International in Cambridge. De Carvalho-Heineken is er vicevoorzitter, prinses Laurentien voorzitter.
Bekend zijn verder de tweejaarlijkse Heineken Prizes voor kunstenaars en wetenschappers, alsmede haar donaties aan universiteiten, zoals Princeton University in de Verenigde Staten waar haar kinderen Charles en Louisa studeerden.
Zo gaan liefdadigheid en het ontwijken van de belastingen hand in hand bij Freddy Heinekens erfgenaam. Daarover had NRC graag met Charlene de Carvalho-Heineken gesproken, maar dat verzoek is afgewezen.
Kees Jongsma, woordvoerder van de familie: „Ik werk inmiddels een paar decennia voor haar, maar interviews doet ze niet.”
NRC stuurde de bevindingen van dit onderzoek op, samen met de vragen. Het antwoord kwam een week later: „De gevraagde informatie over de financiële positie van de familie Heineken en daarover betaalde belastingen raken het privédomein van de familie. Het is een goede gewoonte daarover geen nadere mededelingen te doen. We zullen daarom niet ingaan op uw vragen.”
EY laat weten geen commentaar te geven op vragen over cliënten. Loyens & Loeff zegt vanwege geheimhouding „niet te kunnen ontkennen of bevestigen betrokken te zijn bij de fiscale advisering”.
In theater DeLaMar in Amsterdam is over tweeënhalve week de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Heineken Holding. In de zaal zullen, zoals elk jaar, tientallen particuliere aandeelhouders zitten. Veelal keurige oudere dames en heren die al jaren hun aandelenpakketten koesteren.
Charlene de Carvalho-Heineken zal er ook zijn, op het podium, als meerderheidsaandeelhouder en executive director. Tussen haar en de dames en heren in de zaal is één groot verschil. De dames en heren betalen over hun dividend 15 procent belasting, the queen of beer niet.
UitlegDe belastingvrije route naar Jersey