Zangeres Laura Lee: ‘Mensen trouwen bij deze muziek, of verwekken een baby terwijl ze ernaar luisteren’

Halverwege het nieuwe album van de Texaanse band Khruangbin telt zangeres en bassist Laura Lee Ochoa in meerdere talen. Bij twaalf aangekomen fluistert ze in het Spaans, Koreaans, Nederlands en Bambara: „doce, yeolses, veertien, tán ní dúuru.”

„Het moesten talen zijn waar we iets mee hadden”, zegt ze lachend vanachter de camera in New York. Op een ander scherm zit drummer DJ in zijn studio. „Ik heb een Nederlandse vriendin gevraagd om één tot en met zestien in te spreken. Zo ging het ook met de andere talen. Toen heb ik de makkelijkste geselecteerd. Dat was fearteen.” Het liedje staat op hun album A La Sala dat 5 april uitkomt. Het markeert een terugkeer naar de oorsprong van de band; een terugkeer naar Houston.

Het trio speelt over de hele wereld en gebruikt graag invloeden uit verschillende landen. Khruangbin (trein in het Thai) brak zo’n acht jaar geleden door met Thaise funk die ze combineerde met soulgrooves, lange psychedelische gitaarsolo’s en een vervreemdende gezapigheid, ergens tussen suf en cool, die altijd in het voordeel van dat laatste uitpakt. Ook Afghaanse muziek, Russische folk en Iraanse pop kunnen de basis vormen voor een nieuw Khruangbin-liedje. Ze dwalen graag door vreemde YouTube-lijsten en halen inspiratie uit de daar ontdekte muzikale parels.

Aanvankelijk was Khruangbins sound vrijwel zonder zang, met slechts af en toe een zucht, een oeh of een aah. Dat veranderde op hun derde album Mordechai in 2020, waar Laura Lee meer begon te zingen. Daarna maakten ze nog albums met soulzanger Leon Bridges en eerden ze de Malinese meestergitarist Ali Farka Touré in een samenwerking met diens zoon Vieux Farka Touré.

De streamingcijfers van Khruangbin lopen inmiddels in de honderdduizenden, het is ideale arty achtergrondmuziek. De grenzeloze nouvelle-vaguegroove doet het goed in soundtracks van tv-series als Outer Banks (Netflix), Good Girls (NBC) en NCIS Los Angeles, maar ook op almaar grotere podia en festivals over de hele wereld, zoals Glastonbury, Coachella en Fuji Rock. In Nederland verkocht het trio in 2022 Afas Live uit, dit najaar spelen ze er tweemaal en binnenkort staan ze op Down The Rabbit Hole.

Privéleven

Maar A La Sala is niet de mondiale party van hun vorige album. De vocalen zijn weer teruggeschroefd, het tempo ligt lager. ‘Thuis’ is het thema. En thuis is Texas. Dat maakt het niet minder avontuurlijk, volgens de band. „Nergens kom je zo veel verschillende culturen tegen als in Houston”, zegt drummer DJ.

Bovendien kreeg thuis een andere betekenis toen Laura Lee moeder werd. Laura Lee. „We hadden een deadline voor het album omdat ik de plaat voor de bevalling af wilde hebben. We zijn gaan kijken naar wat we al hadden. Door de jaren hebben we zo veel ideeën verzameld die nog niet uitgewerkt waren: een melodietje, een groove, een aantekening.”

Aanvankelijk was Khruangbins sound vrijwel zonder zang, met slechts af en toe een zucht, een oeh of een aah

Laura Lee draagt tijdens het online interview een pruik, zoals zij en gitarist Mark Speer ook altijd doen op het podium. In het verleden heeft ze aangegeven dat ze zo haar privéleven beschermt. Voorafgaand aan het interview werd gewaarschuwd dat ze niet veel wil praten over de zwangerschap, maar ze begint er al snel zelf over.

„Het krijgen van baby heeft me veranderd. Door de zorg voor het leven in mijn buik trad ik tijdens de opnames minder op de voorgrond. Het ging meer om de hele band, terwijl ik vroeger vaak dacht dat ik mezelf meer moest laten horen.”

DJ: „Ja klopt. Zo’n album wordt voor ons altijd een tijdcapsule, verbonden met het maakproces. A La Sala zal voor altijd verbonden zijn met Laura’s zwangerschap. Die ging gepaard met veel emoties.”

Laura Lee: „Het leuke is: daarna gaat het iets voor anderen betekenen. Mensen trouwen bij deze muziek, of verwekken een baby terwijl ze ernaar luisteren.”


Lees ook
Funky Khruangbin schuurt tegen liftmuziek aan

Khruangbin tijdens een optreden in Engeland in 2016.

Door de jaren zijn jullie meer zang gaan gebruiken, maar op dit album weer veel minder. Waarom?

DJ: „De muziek is er altijd eerst, pas als we denken dat er iets mist, voegen we zang toe, maar dan vooral als structuur, een extra muzikale laag. Op dit album wilden we weer terug naar het begin, als vooral instrumentale band. Daar kozen we destijds voor omdat het je bewegingsvrijheid geeft op het podium. Ik zit zelf altijd achter die drumkit, maar die andere twee moeten kunnen bewegen.”

Laura Lee: „Als ik moet zingen, voel ik me altijd een beetje geketend, beperkt, omdat ik met de bas voor die standaard moet staan.”

Jullie gebruiken invloeden van over de hele wereld, maar tegelijk noemen jullie je altijd een Texaanse band. Toch zullen de meeste mensen bij Texas niet aan Thaise psychedelische funk denken.

DJ: „Ik weet het, iedereen denkt aan cowboyhoeden, paarden en saloons. En toch, Houston is de meest diverse plek die ik ken. Het gebeurt ons op tour wel dat we een restaurant binnenkomen en men vraagt: ‘Tafel voor twee?’. Ik ben dan de vreemde eend, snap je? [DJ is een zwarte man, de twee andere bandleden zijn wit, red]. Ze bedenken niet dat wij één gezelschap vormen. Dat gebeurt ons niet in Houston.”

Laura Lee: „Ik heb in Londen gewoond, nu woon ik in New York, twee grote steden die divers zijn omdat ze groot zijn, maar ze zijn niet zo divers als Houston. In New York zoek ik me suf naar een authentiek Vietnamees restaurant, waar ze dus ook Vietnamese muziek draaien. Is er niet. In Houston zijn er heel veel. Daar is ook een grote Thaise gemeenschap, en een Nigeriaanse, Mexicaanse, Afghaanse, ga maar door. Het komt door de olie-industrie en door een internationaal vermaard onderzoekscentrum voor kankerbehandelingen, dat trekt veel expats aan. En zij behouden hun cultuur. Op mijn middelbare school werden er veel verschillende talen gesproken.”

Is dat waar jullie interesse voor vreemde klanken vandaan komt?

DJ: „Weet je, als ik mezelf een weg door de stad eet, heb ik aan het eind van de avond een telefoon vol nieuwe muziek. Ik zit letterlijk onbeschaamd met Shazam [de muziekherkennings-app, red.] bij de boxen. Via die songs kom je online wel weer in een ander konijnenhol terecht.”

Welk konijnenhol was belangrijk voor de nieuwe plaat?

DJ: „De basis van veel nummers op dit album is tien of twaalf jaar oud. We zijn dit keer in ons eigen konijnenhol gedoken, dat dan weer is gevormd door Houston.”

A La Sala komt 5 april uit. Khruangbin speelt 7 juli op Down The Rabbit Hole en op 31 oktober en 1 november in Afas Live.