Tv-recensie | Oorlogje spelen is misschien toch meer een spel voor in vredestijd

Veel oorlogsbeelden krijg je niet te zien in de Putin and the West. De documentairereeks van de BBC over de nieuwe Koude Oorlog tussen Rusland en het Westen toont vooral de politieke en diplomatieke bewegingen rondom de oorlog in Oekraïne. President Zelensky en andere Oekraïners dragen gevechtskleding, maar verder krijg je vooral mannen op leeftijd met stropdassen te zien.

Putin and the West (NPO 2) was aanvankelijk een driedelige serie die alleen de aanloop van de oorlog liet zien, vanaf de Russische inname van de Krim in 2014 tot aan de inval in 2022. Daar zijn nu twee nieuwe afleveringen aan vastgeplakt over het eerste jaar van de oorlog. Maandag was het slot, maar je kunt je voorstellen dat we nog lang niet klaar zijn met de reeks.

Dit laatste deel, ‘Escalatie’, handelt over de Oekraïense inspanningen om meer wapens van de VS en de bondgenoten te krijgen; over de Russische blokkade van de Oekraïense graanexport; over de nucleaire dreiging; en over de raket die op Pools grondgebied neerkwam – dit laatste verhaal werd niet goed afgehecht.

Indrukwekkend is hoeveel belangrijke deelnemers producent Norma Percy voor de camera heeft gekregen en hoe vrij ze praten over een oorlog die nog gaande is. Het westerse perspectief is nog steeds dominant, maar dat er van alles schuift in de wereld zie je aan de deelname van Afrikaanse diplomaten en politici en aan de belangrijke rol die China heeft. Helaas zitten er geen Chinese spelers in de reeks. Ze hebben wel Xiang Lanxin, hoogleraar internationale politiek, die het Westen oproept om niet terug te keren naar de ‘koudeoorlogsmentaliteit’ die miskent dat er inmiddels „meerdere machtscentra” op de wereld zijn.

Het geschil tussen het Westen en China is: wil je doorvechten tot de overwinning of wil je vrede met verlies van de oostelijke gebieden? De Wit-Russische VN-ambassadeur Valentin Rybakov schampert: „Veel sterkte voor iedereen die een kernmacht op het slagveld wil verslaan.”

Martelkamertje spelen

Dat Nederlanders zich nog niet kunnen voorstellen dat ze ooit een oorlog op eigen grondgebied gaan meemaken, blijkt uit het enthousiasme waarmee tv-makers oorlogje spelen. Vorige week eindigde het vierde seizoen van Kamp Van Koningsbrugge, waarin de deelnemers een bootcamp moeten volgen. In de laatste afleveringen hingen ze geboeid met een zwarte zak over hun hoofd aan het plafond in een vijandig kamp, terwijl ze gedwongen naar keiharde metal moesten luisteren. Martelkamertje spelen – ik weet het niet.

Deze week volgde op hetzelfde tijdstip het avonturenspel Hunted into the Wild VIPS (NPO 1). Twaalf bekende Nederlanders moeten in een Noors bos een week lang survivalen en uit de handen blijven van mensenjagers. Zoals bekend is er schaarste op de vipmarkt dus de deelnemers zijn niet zo bekend. Deze beroepskijker kende er in ieder geval maar vijf, onder wie de Sekszusjes.

Bioloog Mátyás Bittenbinder en ecoloog Sterrin Smalbrugge zouden toch wel wat natuur gewend moeten zijn, maar hier klagen ze wat af. Het terrein is te ruig, alles is nat, alles doet zeer. Na één dagje de verkeerde kant op klimmen is het moreel al gevaarlijk laag. De TikTokkers Appie Mussa en Pieter Valley lopen nogal in het zicht met hun lichtblauwe rugzakken. Presentatrice Loiza Lamers (Holland’s Next Top Model) en zangeres Do stelen de show met hun overdadige camouflagelook. Hun ervaring in Expeditie Robinson loont: met een stralend humeur legden ze de meeste kilometers af.

Heel spannend is het nog niet deze eerste aflevering. En ik moet steeds denken aan echte opgejaagde vluchtelingen aan de Europese buitengrenzen en andere narigheid die ik op het journaal zie. Misschien toch meer een spel voor in vredestijd.

Wilfred Takken en Amber Wiznitzer zijn benoemd tot vaste tv-recensenten van NRC. Zij vielen al tijdelijk in voor Rinskje Koelewijn en zullen voortaan de rubriek Zap om de week verzorgen.