In fantasyvoorstelling Motherland: Katinka strikes back is ‘de uitverkorene’ een kleinzerige jonge vrouw

De visioenen zijn voor Katinka een lijdensweg. Niet alleen worden ze vergezeld van helse pijnen, de inhoud is óók geen pretje. De moederlijke stem die op onverwachtse momenten tot haar spreekt, geeft haar een zware taak mee: de vloek verbreken die heerst over de Eilanden van Treis Méres, en maakt dat alle „non-draga’s” (ook wel: vrouwen) daar slechts drie dagen te leven hebben. Binnen 72 uur volgroeien ze van baby tot vruchtbare vrouw tot oud besje. Alleen Katinka heeft om mysterieuze redenen de lange levensspanne van een “drager” (man). „Mijn dochter”, hoort ze in haar visioenen; „trek de wortels uit de ziekte die deze wereld verwoest.” Waarop Katinka door haar knieën zakt en zegt: „Moeder, ik functioneer héél slecht onder druk.”

Een mengeling van Game of Thrones en The Office, zo omschrijft Jip Smit haar theatertrilogie Motherland, waarvan het eerste deel in 2022 verscheen. Het tweede deel dat Smit nu op het toneel brengt – Motherland: Katinka strikes back – is opnieuw een combinatie van epische fantasy en droge humor. In de middeleeuws aandoende sprookjeswereld die Smit fantasierijk heeft uitgedacht, blijft ruimte voor herkenbare kneuterigheid en menselijk ongemak.

Want Katinka is „de uitverkorene”, maar ook een onzekere en kleinzerige jonge vrouw met veel gevoel voor zelfmedelijden. In dit tweede deel moet ze haar leiderschapskwaliteiten meten aan die van de geheimzinnige jager Selwin (Dorien van Gent). Lyrische, bij vlagen archaïsche teksten worden afgewisseld met passief-agressieve onderonsjes zoals je die vandaag de dag in een kantoorsetting zou kunnen horen. Op kritische vragen over haar stuurloze leiderschap, antwoordt Katinka: „Als ik je goed begrijp, wil je dat ik nóg meer input geef – toch?”


Lees ook
Actrice Jip Smit maakt fantasy-theater: ‘In kleine details komen hele werelden tot leven’

Actrice en theatermaker Jip Smit.

Die versmelting van fantasy met moderne humor zou al gauw kunnen vervallen in algehele flauwheid. Maar het lukt Smit een geslaagde balans te vinden tussen de duistere, serieuze elementen van haar fantasiewereld en goed geschreven, vlotte grapjes. Ook de fysieke humor die in de voorstelling is verwerkt zorgt voor luchtigheid zonder daarin door te slaan (met uitzondering van de paar momenten waarop Katinka bijvoorbeeld wel erg lang in een helm blijft spugen).

Daarnaast hebben de spelers (naast Smit en Van Gent is er nog een rol voor Teun Donders als de wraakzuchtige kroonprins Ipsilon) een bewonderenswaardig vermogen om hun personages met een niet-aflatende ernst en overgave te spelen. Zelfs wanneer ze ineens een toch vrij lachwekkende handeling verrichten, zoals Selwin die tijdens een plechtig ritueel water in een stenen kom schenkt vanuit een plastic drinkfles, verliezen ze die gewichtigheid niet. Daardoor stap je nooit buiten de door Smit geschapen werkelijkheid: haar vreemde fantasiewereld overtuigt, en ondanks alle meligheid neem je de thematiek (ongelijkheid, onderdrukking, anders zijn) wel degelijk serieus.

Tel daar de interactieve momenten met het publiek bij op (dat de rol van Katinka’s dierenleger is toebedeeld) én de sappige verhaallijnen vol onthullingen, verraad en cliffhangers, en je komt uit op een mateloos entertainende voorstelling. Na afloop van de anderhalf uur die Katinka strikes back duurt, ben je eigenlijk nog niet klaar om afscheid te nemen van Katinka en haar visioenen. Gelukkig moet het derde deel nog komen.



Delen