Duitse steracteur Fritz Wepper was meer dan Harry Klein uit Derrick

„Ik heb altijd al aan het toneel gewild”, zei de elfjarige Fritz Wepper toen een krant in München hem in 1952 ondervroeg over de rollen die hij in het jeugdtoneel speelde. Sinds hij als negenjarige een toneelvoorstelling had gezien in de schouwburg in München, die ook was gehavend door bombardementen, wist hij: ik wil toneelspeler geworden. En als roodharige scholier werd hij een paar jaar later door een talentscout voor jeugdtoneel gevraagd. Het was het begin van een levenslange succesvolle carrière als acteur in naoorlogs Duitsland.

Fritz Wepper, die volgens de Duitse media maandag 25 maart op 82-jarige in een hospice in Oberbayern is overleden, groeide sinds de jaren zestig uit tot Duitslands populairste film- en tv-acteur. Hij speelde in tv-series die decennia lang doorliepen, zoals de politieserie Derrick, die ook in Nederland erg populair was.

Zijn eerste wereldsucces als jong acteur behaalde Wepper al op zijn zeventiende. In korte broek speelde hij de hoofdrol als schooljongen in de anti-oorlogsfilm Die Brücke uit 1959. In die film melden zeven schooljongens in de laatste dagen van de oorlog zich aan als soldaat in Hitlers leger, opgehitst door nazipropaganda. Ze moeten een onbelangrijke brug bewaken tegen oprukkende Amerikanen, en dat eindigt in een zinloos bloedbad. Alleen Fritz Weppers personage overleeft. De film won een Golden Globe en kreeg een Oscarnominatie.

Wepper kreeg de rol onder meer omdat hij bij proefopnamen goed op commando kon huilen. Dat was voor Wepper niet moeilijk: „Ik dacht aan het lot van mijn vader in de oorlog en mijn moeders verdriet over zijn afwezigheid”, schrijft hij in zijn autobiografie Ein ewiger Augenblick (2021). Weppers vader kwam om als soldaat aan het Oostfront in januari 1945. Fritz en zijn jongere broer, toen 3 en 1, hadden geen herinnering aan hem.

Als jonge, moderne assistent van een oude wijze commissaris kreeg Wepper begin jaren zeventig succes in de Duitse tv-serie Der Kommissar. Maar dat bleek een nog groter internationaal succes in de weg te staan. Want in 1972 had Fritz Wepper een rol in film Cabaret, waarin Liza Minnelli zangeres Sally Bowles speelt in een club in vooroorlogs Berlijn. De film won acht Oscars. Hij raakte bevriend met Minnelli. Maar Wepper mocht van de producent van Der Kommissar niet naar de Oscaruitreiking. En hij torpedeerde ook Weppers Hollywoodcarrière, aldus de acteur in zijn autobiografie.

‘Harry, hol schon mal den Wagen’

De zwart-wit tv-krimi Der Kommissar kreeg met Derrick in 1974 een opvolger in kleur. Wepper speelde daarin opnieuw Harry Klein, dit keer assistent van inspecteur Stephan Derrick, een rol van de 18 jaar oudere Horst Tappert. Tot vreugde van de grote schare internationale fans kon Derrick het niet laten om tussen het oplossen van moorden door, zijn ondergeschikte Harry Klein te pesten met sarcastische opmerkingen. Maar de populaire woorden „Harry, hol schon mal den Wagen” („Harry, haal de auto maar”), die volgens fans de verhouding Derrick-Klein typeert, en die ze Wepper op straat nariepen, is in geen enkele aflevering uitgesproken, aldus de acteur in zijn autobiografie.

Derrick geldt met 281 afleveringen in 25 jaar als een van de succesvolste Duitse tv-series ooit. Hij werd in zo’n 100 landen uitgezonden. Maar noch in Duitsland, noch in Nederland worden de afleveringen nog herhaald. Reden: in 2013, een paar jaar na de dood van Horst Tappert, werd bekend dat die in de Tweede Wereldoorlog soldaat was geweest bij de Waffen-SS, divisie ‘Totenkopf’. (Dat de bedenker en de schrijver van de series Der Kommissar en Derrick, Herbert Reinecker, een actieve nazi-propagandist in dienst van de SS was geweest, was toen al bekend.)

Fritz Wepper was inmiddels al met succes van eeuwige ondergeschikte tot baas gepromoveerd voor het tv-publiek. Hij speelde sinds 2002 burgemeester Wolfgang Wöller van een fictief Beiers dorp Kaltentahl, in de humoristische serie Um Himmels Willen.

Hij heeft het daarin voortdurend aan de stok met een paar eigenwijze nonnen in een klooster uit het dorp. De serie, die 20 jaar liep, werd een van de best bekeken Duitse tv-series. In de laatste afleveringen in 2021 kon Wepper, die aan zijn hart was geopereerd, nauwelijks nog lopen. Daarna werd kanker bij hem vastgesteld, die nog behandeld kon worden. Het boeddhisme (en zijn nieuwe snelle auto), schreef hij in zijn autobiografie die rond zijn 80ste verjaardag verscheen, maakte dat hij al die tegenslagen kon relativeren.