Opinie | Zelfs de voorzitter van de Indiase Nationale Commissie voor Vrouwen (v) komt niet voor verkrachte vrouwen op

Het begon deze maand met een akelig bericht op sociale media: „Er is me iets overkomen dat ik niemand zou wensen”, aldus een vrouw in het Spaans. Haar gezicht en dat van haar echtgenoot die naast haar zit, is bont en blauw. Zij vertelt vanuit een ziekenhuis in de Indiase deelstaat Jharkhand dat ze tijdens het kamperen is verkracht door zeven mannen, die de tent van haar en haar echtgenoot binnenkwamen. Ze doen aangifte bij de politie.

Indiërs reageerden gechoqueerd – enkele vrouwenrechtenactivisten prezen de toerist vanwege haar openheid, in een land waar spreken over seksueel geweld taboe is. Dat haar video wereldwijd viral is gegaan, zou volgens hen hebben bijgedragen aan het snelle juridische vervolg. De vermeende daders werden binnen enkele dagen opgepakt, het stel kreeg een geldbedrag ter compensatie.

Maar daarna kwam een breder debat op gang, over de veiligheid van vrouwen in India. Indiase vrouwen, buitenlandse bezoekers en expats deelden op sociale media hoe zij worden aangestaard, nageroepen, bedreigd en erger. De meest recente cijfers uit het officiële nationale register van de politie stammen uit 2022: toen werden 31.000 gevallen van verkrachting en 445.858 meldingen van seksueel geweld genoteerd. Volgens activisten geven die data niet de echte omvang van het probleem weer: in ander overheidsonderzoek naar publieke gezondheid werd in 2017 geconcludeerd dat vier op de vijf vrouwen die seksueel geweld meemaken daarover nooit praten, laat staan dat zij naar de politie gaan.

Imagoschade

Rekha Sharma, de voorzitter van de Indiase Nationale Commissie voor Vrouwen, richtte zich echter op een hele andere statistiek: „Zes miljoen toeristen komen ieder jaar naar India – en velen onder hen zijn single vrouwen – die zonder problemen door ons land reizen”, schreef zij als antwoord op het verhaal van een Amerikaanse journalist die een tweet plaatste over de „agressie” die vrouwen die hij kent meemaken. Sharma ging verder, daarbij voorbijgaand aan de drempel die veel Indiase vrouwen zouden voelen bij het doen van aangifte: „Heeft u die gevallen gemeld aan de autoriteiten? Want met uw opmerking zet u in één keer een heel land in een slecht daglicht.”

Dat uitgerekend deze functionaris, die met haar officiële orgaan de nationale overheid adviseert over de maatschappelijke positie van vrouwen, zich blijkens haar reactie vooral zorgen maakte om de ‘imagoschade’ die India zou overhouden deze internationale verkrachtingszaak, schoot veel Indiërs op sociale media in het verkeerde keelgat. „Weet u dan niet dat verkrachting binnen het huwelijk in India nog geaccepteerd wordt?!”, schreef iemand.

Paternalisme en seksisme

De Indiase journalist Kavita Chowdury is niet verbaasd over de reactie van Sharma. Die is volgens haar emblematisch voor de houding van de regering tegenover de vrouwenzaak. Paternalisme en seksisme horen bij het culturele conservatisme van regeringspartij BJP, betoogt zij op het online opinieplatform The Diplomat. Ze beschrijft hoe de overheid omging met een aantal beruchte verkrachtingszaken. De daders van de gangrape van de destijds 21-jarige Bilkis Bano in 2002, die internationaal tot verontwaardiging leidde, kwamen twee jaar geleden vervroegd vrij vanwege ‘goed gedrag’, in de deelstaat Gujarat die geldt als een BJP-bolwerk.

Die zaken, die vanwege het schokkende karakter of de bekendheid van de hoofdrolspeelsters het stilzwijgen doorbraken, tonen volgens de vrouwenrechtenactivist Elsa Marie D’Silva het echte probleem aan. „Zorg dat het juridische systeem werkt voor de slachtoffers”. Op de Amerikaanse publieke radiozender NPR voegde ze eraan toe: „India is niet het enige land waar verkrachting voorkomt – maar we moeten wel beginnen te erkennen dát het gebeurt.”


Lees ook
Video’s van seksueel geweld richten aandacht op bloedig conflict in ‘afgezonderde’ Indiase regio: vrees voor een burgeroorlog

Protest in Manipur afgelopen maandag tegen seksueel geweld tegen vrouwen en tegen het ethnische geweld in de noordoostelijke deelstaat van India.