‘De Terugreis’: bekende maar voortreffelijke coming-of-late-age-film

Rocco & Sjuul, Neem me mee, De Beentjes van Sint Hildegard, Mi Vida, Casa Coco, en nu De Terugreis. Nederland vergrijst en je ziet het in de bioscopen. Vier jaar, zes films over ouderen die hun levensgeluk hervinden. Je begint te denken dat ze gemaakt worden voor mensen die de plot van de vorige zijn vergeten.

De Terugreis heeft de formule goed begrepen. Jaap (Martin van Waardenberg) en Maartje (Leny Breederveld) zitten vast in het gerimpelde keurslijf van de Nederlandse senior. Een uitdunnend koor, een luie stoel, een angst voor alles. Het leven bestaat nu uit wat niet meer kan, wat wel nog kan, en erger: wat al is geweest. Als ze horen dat hun oude Spaanse vakantievriend op sterven ligt, is Jaap niet eens zo aangedaan. Het hoort er nu eenmaal bij. Maar Maartje heeft zon en jenever in gedachten: ze wil naar Spanje.

Ze is onverbiddelijk. Dus laat Jaap zich overtuigen: in hun ouwe, rode wagentje – een kreukelzone op wielen – vertrekken ze naar Spanje. Hij heeft nog niet door dat Maartje aan het dementeren is, en meer dan ooit in haar herinneringen leeft.

Onderweg komen ze de clichés van de moderne wereld tegen. Auto’s zonder pook! Elektronische hotelpasjes! Als kijker kan je het soms niet laten met je ogen te rollen. ‘Straks gaan ze nog hun eigen rimpels betasten voor de spiegel.’ En ja hoor!

Maar dan schiet je toch, tegen je zin, in de lach. En dan raakt het je toch als Van Waardenberg zich voorstelt als „Jaap, van Maartje”. En dan loop je na afloop toch snikkend naar buiten.

Moet je een film beoordelen op wat daarvoor kwam? Vrijwel alles in De Terugreis is eerder gedaan. Maar het is voortreffelijk uitgevoerd. Door het tempo en de komische timing van de regie. Maar voornamelijk door de geweldige Van Waardenberg en Breedeveld. Ze geven hun personages persoonlijkheid; een onweerstaanbare Rotterdamse koppigheid. Zo wordt de hotelpasjesscène een van de grappigste van de film. Maartje ‘doet de klink’, Jaap doet de pas: „Je was wéér te laat!” Ja, op papier oubollig. Op het scherm hilarisch.

In al hun scènes samen zie je de grenzeloze tolerantie die Jaap en Maartje voor elkaar hebben na vijftig jaar huwelijk. Maartje spuit hem onder met mayonaise, hij veegt het af en zingt met haar mee in de auto.

Dat maakt die bekende conclusie van De Terugreis tóch weer ontroerend: ouder worden is wreed maar we hebben tenminste elkaar.

https://www.youtube.com/watch?v=mqOmmQuTroU