Ecothriller ‘Evil Does Not Exist’ laat nieuwe kant zien van regisseur Canneswinnaar ‘Drive My Car’

Met een titel als Evil Does Not Exist zit je als filmkijker meteen op het puntje van je stoel. Hoezo bestaat (het) kwaad niet? En hoe gaat deze film je daarvan overtuigen? Of, voor mensen die een eenzijdig dieet van conflictgedreven plots gewend zijn: een film zonder slechtheid, zonder schurken, kan dat wel? Alleen al de titel van de nieuwe film van de Japanse regisseur Ryûsuke Hamaguchi roept vragen en vooronderstellingen op, en dat is precies de bedoeling.

Na definitief internationaal te zijn doorgebroken met liefdestrilogie Wheel of Fortune and Fantasy en rouwdrama Drive My Car (beide uit 2021) gooit Hamaguchi (1978) het met Evil Does Not Exist over een andere boeg. Zijn stijl is nog steeds bedachtzaam, maar in plaats van catharsis heeft hij ditmaal een onheilspellend slotakkoord voor ons in petto, waar de hele film naar opbouwt.

Hamaguchi is een meester in het doorbreken van verwachtingspatronen. Alleenstaande vader Takumi voorziet in een natuurgebied even buiten Tokyo met eenvoudige klusjes in zijn levensonderhoud en dat van zijn dochtertje Hana. De rust en natuurlijke orde der dingen worden verstoord door de plannen van een projectontwikkelaar, die een glamourcamping wil bouwen op de plek waar dorpsbewoners én een nabij levende hertenroedel hun water winnen. Hij heeft buiten de waard gerekend. De dorpsbewoners blijken hun eigen ecosysteem een stuk beter te kennen dan hun bescheiden levenswijze doet vermoeden.

Evil Does Not Exist verbergt net als Takumi en Hana een hoop complexiteit onder z’n ogenschijnlijk eenvoudige voorkomen. Na de première van de film op het filmfestival van Venetië vorig jaar waar hij de Grote Juryprijs en de Fipresci-prijs van de Internationale Filmkritiek won, bleek het een film die na het zien tot veel discussie leidt. Wat bedoelde Hamaguchi met dat einde? En wat betekent het in relatie tot de titel? Er wordt weleens gezegd dat in de natuur geen kwaad bestaat, wel geweld, en bruutheid, maar geen wreedheid en slechtheid. En daarin ligt een sleutel voor de eindscène van de film. Het is daarbij goed om te weten dat die scène niet op een conventionele manier tot stand is gekomen. Dat heeft te maken met de ontstaansgeschiedenis van de film. Evil Does Not Exist ontstond namelijk als reactie op een muziekstuk van Hamaguchi’s vaste componist Eiko Ishibashi. Meer uit emotie dan uit plot. In interviews heeft Hamaguchi verteld dat hij er nooit met zijn acteur op de traditionele manier over heeft gepraat of aan gewerkt. Wat we zien ontstond, aldus Hamaguchi, uit intuïtie.

https://www.youtube.com/watch?v=_FbVYyq3xOg