Column | Meer Netflix-kopzorgen voor de Britse royals

De persberichten kwamen op dezelfde maandagochtend in februari binnen: twee verschillende partijen kondigen daarin een productie aan over de gijzeling in de Apple Store aan het Amsterdamse Leidseplein. Videoland en AT5 zouden snel komen met een tweedelige documentaire over de gijzeling, terwijl Netflix een speelfilm van regisseur Bobby Boermans aankondigde. De docu van Roos Gerritsen staat inmiddels alweer eventjes online, de film verschijnt in 2025.

Het verfilmen van recente nieuwsgebeurtenissen is geen nieuw fenomeen, maar er lijkt nu wel sprake van enige overdaad. Zo bekeek ik maandag de trailer van Scoop, een Netflix-film over het interview met de gevallen Britse prins Andrew. In het BBC-interview met Emily Maitlis probeerde Andrew stuntelend zijn reputatie te redden. Het gesprek over zijn vriendschap met de inmiddels overleden zedendelinquent Jeffrey Epstein pakte rampzalig uit voor de prins. Gillian Anderson, die Margaret Thatcher speelde in The Crown, speelt Maitlis. Naast het interview zal een deel van de film zich richten op de onderhandelingen die producent Sam McAlister voerde met Buckingham Palace om Andrew te strikken. Best boeiende materie, maar vooraf krijg je toch het gevoel dat we te maken hebben met een lange bonusaflevering van The Crown.

Het zal moeilijk worden om te tippen aan het originele interview, dat gelukkig nog altijd in zijn geheel op YouTube staat. Daarnaast wordt Scoop niet eens de enige titel over het interview. Amazon maakt momenteel een driedelige miniserie waarin het rampgesprek óók een grote rol speelt, al focust A Very Royal Scandal meer op de journalistieke carrière van Maitlis. Hier wordt ze gespeeld door een andere actrice van formaat: Ruth Wilson (geweldig in The Affair). De concurrerende producties met twee topactrices zijn een mooi compliment voor Maitlis, al brengt het wel wat ongemak met zich mee. Ze is als producent betrokken bij de serie, maar heeft met de film niets te maken. Anderson mocht haar officieel dan ook niet spreken om onderzoek naar haar te doen. Maitlis deelde op sociale media wel de trailer van de film, dus van frictie lijkt geen sprake.

Veel meer spektakel op de socials wordt gecreëerd dankzij het geklungel van het Britse koninklijk huis rondom prinses Kate. Na een operatie verschijnt ze al lange tijd niet meer in het openbaar en mensen struikelen daarom over elkaar heen met complottheorieën. De communicatieafdeling van de royals lijkt niet te weten wat ze met de situatie aan moet. Zeker na het verspreiden van een gemanipuleerde foto van Kate en haar kinderen gaat het internet helemaal los. Mogelijk nieuwe beelden van een bezoekje aan een buurtwinkel brengen, terwijl ik dit schrijf, ook weinig rust in de pr-tent.

Een dramatisering van Kategate voelt onvermijdelijk. Wat mij betreft trekken we de absurdistische lijn van de internetgrappen door. Iemand op Threads speculeert dat de prinses vertrokken is naar Barbieland om een poppenversie van zichzelf door een existentiële crisis te loodsen. Kan iemand Greta Gerwig bellen voor een script?

Thijs Schrik is film- en serierecensent.