Acteur en regisseur Marianne Seine wilde de moderne mens een spiegel voorhouden

Ze heette Ida, de krachtige bejaarde vrouw die in „het bejaardenhuis van de toekomst” woonde, ook wel „het hellehuis” genoemd. Marianne Seine vertolkte de rol van Ida in de grootse locatievoorstelling Silo 8 door het reizende gezelschap Vis à Vis. Afgelopen dinsdagochtend 12 maart is Marianne Seine in Bussum in haar slaap overleden; ze werd 63 jaar.

Seine had zich nog zo verheugd de succesvolle voorstelling Silo 8 uit 2010 te hernemen. Samen met haar levenspartner Arjen Anker (1959-2016) en vrienden Marinus Vroom, Stef Avezaat en Dorien Folkers nam Seine het initiatief tot theatergezelschap Vis à Vis, aanvankelijk Hot en Her genoemd. Van begin af aan wilde het gezelschap op wisselende locaties spelen, zoals Oerol, Festival a/d Werf en de Parade. Omdat beeld altijd belangrijker was dan het woord en het visuele spektakel het won van taal, kon Vis à Vis makkelijk over de grens reizen, onder meer in Zwitserland, Australië en Nieuw-Zeeland.

Seine was zowel regisseur als acteur. Het gezelschap debuteerde op Festival a/d Werf met Topolino, een verrukkelijk verhaal waarin Fiatjes 500 ofwel de beroemde Topolino’s de hoofdrol speelden. Het werd een wereldwijde hit, een van de vele, zoals ook Fruits de Mer, Robot, Picnic, Drift en Kooiboys. Niet in alle voorstellingen acteerde Seine, maar ze was met haar ongekende energie, ideeënrijkdom en sprankelende energie een van de kernfiguren van Vis à Vis. Ook was ze betrokken bij de Dogtroep en The Lunatics. Dogtroep (1975-2008) is misschien wel het meest iconische en toonaangevende locatiegezelschap van Nederland geweest, een rol die Vis à Vis geleidelijk overnam.

Sociale engagement

Seine studeerde aan de Academie voor Expressie in Kampen (toen Christelijke Academie voor Expressie door Woord en Gebaar) en de School of Mime in Londen. Met klasgenoten als Marieke Heebink, Anneke Blok, Johanna ter Steege en Alize Zandwijk behoorde ze tot de eerste lichting van aanstormend talent. Mede dankzij haar inspanningen verwierf Vis à Vis sinds 2007 een vaste speelplek op het Almeerderstrand bij Almere Poort. Seine wond de politiek om haar vingers door links en rechts ervan te overtuigen hoe belangwekkend haar gezelschap was.

Haar sociale engagement drukte ze uit in Silo 8 (als actrice) en in Exit (als regisseur) over twee ambachtelijke slagersbroers die vlees zonder dierenleed willen kweken. Het visionaire Silo 8 speelt zich af in 2060. De bejaarden slapen in laden. Douchen gebeurt onder de lopende band en vloeibaar eten krijgen de bewoners via slangen. Het meest inventieve uit de voorstelling, die teruggaat op een Zwitsers origineel door de groep Karl’s kühne Gassenschau, is een machine die het geheugen uitwist, de memory delete. Uiteindelijk komen de bejaarden in opstand.

De meest recente voorstelling Poppy (2023) van de hand van Seine gaat over de klimaatcrisis, gezien door de ogen van een tienjarig kind. Het stuk speelt zich af in een droom, waardoor thema’s als duurzaamheid en recycling mooi accent krijgen.

Het is vooral onder de bezielende leiding van Seine geweest dat Vis à Vis hedendaagse verhalen vertelt die de moderne mens een spiegel voorhouden. Het was haar overtuiging dat de mens van nu volstrekt onbeholpen in de wereld staat, en niet beseft dat hij bijdraagt aan de verwoesting van de aarde en dus zijn eigen leefomgeving. Voor Seine was dat een absurd gegeven, ideaal om daar beeldend theater van te maken.