Kabinet legt zwart op wit vast: geen nieuwe oliewinning op land meer

Boringen Voor gaswinning op land komen geen nieuwe proefboringen, voor oliewinning op land verstrekt de overheid helemaal geen nieuwe vergunningen meer. Het kabinet wil juist meer gaan boren op de Noordzee.

Een boorplatform voor de kust van Hoek van Holland.
Een boorplatform voor de kust van Hoek van Holland.

Foto Peter Hilz/ANP

De overheid geeft geen nieuwe vergunningen meer uit voor oliewinning op land, en ook niet voor nieuwe proefboringen naar gas op land. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd persbericht. Het uitfaseren van de gas- en olieboringen op land was al beleid sinds kabinet-Rutte III, maar in de meest recente ministerraad is besloten om ook de Mijnbouwwet aan te passen.

Nieuwe gaswinning op land is dus in principe nog mogelijk, maar alleen op plekken waar al proefboringen zijn gedaan en onder voorwaarden waar omwonenden nog inspraak over krijgen. Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw, D66) wil daarover ook met de Tweede Kamer in debat, zegt hij in een verklaring.

De Mijnbouwwet gaat nu uit van een „ja, mits”-principe, staat in de besluitenlijst van de ministerraad. Dat wordt „nee, tenzij”. Komend jaar moet meer duidelijk worden over hoe de wet precies moet veranderen.

Waddenzee en noordzee

Gaswinning op de Waddenzee stopt in 2035. Een uitzondering maakt het kabinet voor boringen bij het Friese Ternaard, die tot uiterlijk 2037 mogen doorgaan. Dat project is alleen uitgesteld, en zal de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) met een houdbaarheid van veertien jaar minder geld opleveren.

Op de Noordzee wil het kabinet juist meer naar gas gaan boren, staat in het persbericht: „Om minder afhankelijk te zijn van landen als Rusland, en omdat gas gewonnen in Nederland een lagere broeikasuitstoot heeft dan gas dat uit andere landen vervoerd moet worden.”


Lees ook deze reportage uit Ternaard: In het Friese Ternaard vrezen ze Groningse toestanden