Tv-recensie | Discriminatie raakt ook kinderen van Aziatisch Nederlandsche afkomst

Het bekende spel ‘Wie ben ik?’ heeft ook een Aziatische editie, speciaal gemaakt om witte mensen te leren dat Aziatische Nederlanders niet allemaal op elkaar lijken. Ontwerper Rui Jun Luong speelde in het Achtuurjournaal een potje met de NOS-verslaggever. Zij is ook medeoprichter van Asian Raisings, een belangengroep voor Aziatische Nederlanders. Maandag kwam een UvA-onderzoek uit waaruit blijkt dat die stevig worden gediscrimineerd: een op de drie respondenten had ermee te maken. Bij Chinezen zelfs een op de twee.

Het NOS Journaal (NPO 1) sprak helaas de voornaam van Luong verkeerd uit – een van de krenkingen die Aziatische Nederlanders dagelijks te verduren krijgen. Het Jeugdjournaal had het wél goed: Ree Jun. Ook zij lieten het potje ‘Wie ben ik?’ zien. Het programma had verder vier kinderen met een Aziatische achtergrond die werden gediscrimineerd, wat het onderwerp meteen pregnanter maakte. Andere kinderen gaven hen het gevoel dat ze er niet bij hoorden, zo vertelden ze.

De journaals en in de talkshows konden verder niet om de herverkiezing van de Russische president Poetin heen. Sophie & Jeroen (NPO 2) hadden Derek Sauer van de Moskow Times, de Russische krant in ballingschap. Sauer luidde de noodklok. Nederland moest zich als de donder gaan bewapenen want Poetin staat aan de grens van Europa. Hij vergeleek hem met Hitler: „Zijn hele programma is oorlog.”

Het was ook de dag waarop de terroristische aanslag op een tram in Utrecht werd herdacht. Vijf jaar geleden alweer. Bij de aanslag kwamen vier mensen om het leven, de dader kreeg levenslang. De korte documentaire De tramaanslag (NPO 2) richtte zich vooral op een overlevende en twee nabestaanden. Zij vertellen minutieus hun dag na. Een vader zal zijn 19-jarige dochter Roos nooit meer terugzien. Een zoon zal zijn 74-jarige vader moeten missen. De man stond met zijn auto in de buurt, hij was hardhorend en hij had de schoten niet gehoord, dus was hij niet gevlucht.

De overlevende beseft al te goed hoe dichtbij hij bij de dood is geweest. De dader schoot van dichtbij op zijn achterhoofd maar het pistool ketste. Toen hij de tram uit vluchtte, liet een andere passagier hem voorgaan. Die werd doodgeschoten. De regisseurs Tijmen Beijes en Jeanneau van Beurden, ze studeren nog, brengen alles zeer precies en met de juiste toon in beeld. Ze houden het klein. Veel extreme close-ups, van een tramdeur, een autoruit met een kogelgat erin, een trillende arm met een getatoeëerde naam erop.

Kinderkabinet

Racisme, oorlog, terrorisme – wat een diner van ellende schotelde de televisie weer voor. Gelukkig bood Groep 8 aan de macht (zondag, NPO 3) de oplossing voor alle problemen: voortaan moeten kinderen van twaalf het land besturen. De volwassen Emma Wortelboer en Sahil Amar Aïssa gaven dit keer de macht aan een klas in Raamsdonk.

De kinderen, gekleed in Haagse pakken met rode dassen, hoefden niet meteen de massa-extinctie of de vergrijzing op te lossen, ze begonnen klein, met de verkeersveiligheid in eigen dorp. De klas vergaderde opmerkelijk kort. Een jongen met een indrukwekkende hanenkam hield een persconferentie en toen zette het extraparlementaire kinderkabinet meteen de schouders eronder. Ze verfden een zebrapad voor de school, plantten een nep-agent, een nep-flitspaal en een paar kartonnen verkeersborden. Het resultaat was verbluffend. Scheurden er eerst auto’s met 55 kilometer per uur door het dorp, na de ingreep zakte dit tot onder de maximumsnelheid van 30 kilometer. Het was duidelijk: geef de kinderen van Raamsdonk de macht en Poetin zal snel inbinden.