Tv-recensie | Strijd in Heel Holland Bakt was spannender dan bij Heel Rusland Kiest

En wie heeft er gewonnen? De Russische president Poetin? Ja, die ook. Maar dat was niet spannend. Nee, Aruna Sitaram-Thakoersingh uit Lelystad! Zondagavond won zij Heel Holland Bakt met een torenhoge bruidstaart. En dat terwijl ze in de nacht voor de finale nog bijna haar pink eraf had gesneden. Ze liet zich hechten zonder verdoving, bang om tijdens de wedstrijd geen gevoel in haar hand te hebben. Presentator André van Duin ontlokte haar tranen door een boodschap te laten zien van haar vader uit Suriname. Een extra punt verdient ze omdat ze vlak voor de bel haar rivaal Tim ging helpen.

Medialogica blikte terug op de campagne van PVV-leider Geert Wilders, winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar. Het programma begon met een prikkelende vraag: „Hebben de media Wilders aan zijn overwinning geholpen?”

Zoals wel vaker ging het grootste deel van het programma op aan het navertellen van het onderwerp zelf, zodat er weinig ruimte was voor het fileren van hoe de nieuwsmedia dit onderwerp aanpakten. Opiniepeiler Peter Kanne (Ipsos I&O) kon onweersproken stellen dat Wilders „eerlijk” en „relatief gematigd” is. Rechts-radicale partijen schaarde hij onder „rechts-conservatief”. Dit laatste is overigens een mediabreed probleem. PVV wordt niet langer radicaal-rechts of extreem-rechts genoemd maar steeds vaker gewoon „rechts”, wat echt iets anders is. Misschien eens een aparte uitzending aan wijden.

Medialogica spitste zich toe op de laatste week van de campagne waarin Wilders het chaotische SBS6-verkiezingsdebat won en waarin de peilingen van de omstreden Maurice de Hond de PVV-leider ineens in de kopgroep plaatsten. Het Achtuurjournaal opende ermee, terwijl het tegen het NOS-beleid is om achter één peiling aan te lopen. De SBS-leiding wilde niet meewerken aan dit programma dus wachtte Dominique van der Heyde, chef Den Haag van de NOS, de ondankbare taak om als kop van Jut te dienen. Van der Heyde koos een bekende verdediging. De invloed van nieuwsmedia werd zwaar overschat, beweerde zij. Hiermee haalde ze eigenlijk het bestaansrecht van Medialogica onderuit.

Gelukkig kon mediawetenschapper Nel Ruigrok gestaafd door onderzoek stellen dat de manier waarop nieuwsmedia de campagne verslaan wél een enorme invloed hebben. Volgens haar bespreken media verkiezingen graag als een paardenrace: wie ligt er aan kop, wie wordt de grootste? Hierdoor is er minder ruimte voor inhoudelijke debatten. Bovendien heeft zo’n benadering invloed op hoe de kiezers kiezen. Gedurende de uitzending zag je mooie beelden van echte paardenrennen.

Beledigingen en bedreigingen

Hierna volgt nog een toetje. Medialogica liet zien hoe Wilders na de verkiezingen twee journalisten op Twitter aanviel waardoor ze een lawine aan rechts-radicale haat over zich heen kregen. NRC-journalist Joep Dohmen stelde dat Wilders heeft bijgedragen aan het harde klimaat waarin beledigingen en bedreigingen endemisch werden. Acht minuten was te kort om dit uit te werken en het is eigenlijk een andere kwestie. Ook de verhouding tussen Wilders en de pers vergt een aparte uitzending.

Ik had eigenlijk gehoopt dat Medialogica de zegetocht van „Milders” zou onderzoeken – de strategie van Wilders om zichzelf als redelijke „premier van alle Nederlanders” te profileren. Hoewel dit frame vanaf het begin ongeloofwaardig was, gingen veel media erin mee. Er was in Medialogica ook geen aandacht voor de extremistische plannen van de PVV – de reden waarom de verkiezingsoverwinning überhaupt het onderzoek waard is. Eigenlijk reduceerde het programma de verkiezingen zelf ook tot rensport. Je zou eigenlijk een aparte aflevering van Medialogica willen over deze Medialogica.