Kritische Russen kunnen tijdens verkiezingen alleen hopen dat ze twijfel zaaien over Poetin

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat was het idee achter de actie polden protiv Poetina (twaalf uur tegen Poetin), waarmee de Russische oppositie burgers al weken opriep om deze zondag op het middaguur bij stembureaus in de rij te gaan staan. De rijen vormden een vreedzaam en relatief veilig teken van protest tegen Poetins zekere herverkiezing bij de zorgvuldig georkestreerde presidentsverkiezingen, die dit weekend in Rusland werden gehouden. Ze waren bedoeld als teken van Russen onderling, dat zij niet alleen staan in hun afkeer van Poetin, maar ook als teken aan de wereld dat er miljoenen Russen zijn die Poetins wrede regime niet steunen.

En zo ontstonden bij tientallen Russische stembureaus om 12 uur lokale tijd plotseling lange rijen, waar verbouwereerde leden van de kiescommissies niets anders konden doen dan hen te laten stemmen. Onder de wachtenden klonk spanning, vastberadenheid en ook angst. „Er is geen democratie, al onze vrijheden zijn ons afgenomen. Dit is de enige manier om iets te doen”, zei een man in Moskou tegenover de Russische tv-zender Dozjd . „Ik ben net 18 jaar geworden, ik wil positief zijn en mijn stem uitbrengen”, zei een jonge vrouw.

De vooral symbolische protestacties zullen Poetins regime er niet van weerhouden de macht nog zes jaar te houden

Velen zeiden te vrezen dat deze verkiezingsactie wel eens de laatste protestgelegenheid zou kunnen zijn in lange tijd. „Dit is de laatste mogelijkheid, die we nog hebben om te laten zien wat we denken”, zei een ander.

Zelfs voor het ongeldig maken van hun stem, een populaire manier om onvrede te laten blijken, moesten Russen moed verzamelen: de stembussen waren transparant en de meeste stemhokjes hadden geen gordijnen tegen nieuwsgierige blikken. Op sommige plaatsen waren telefoons verboden, om te voorkomen dat mensen hun ongeldig gemaakte stem zouden delen met de wereld.


Lees ook
‘Orwells ‘1984’ wordt in Rusland werkelijkheid’

President Poetin kijkt vanaf gigantisch scherm neer op Moskou. De tekst luidt: „Alleen dankzij de voorbestemming van ons Moederland, van onze wil en onze eenheid gaan wij vooruit.”

Gewelddadiger acties waren er ook, vooral op vrijdag en zaterdag. In enkele Russische steden gooiden demonstranten molotovcocktails bij stembureaus naar binnen. Er vielen voor zover bekend geen slachtoffers. In Moskou stak een vrouw het stemhokje in brand, in Sint-Petersburg gooide een vrouw een explosief naar een school waar twee stembureaus waren ingericht. Op meerdere plaatsen gooiden activisten verf of ‘zeljonka’ in stembussen, een groene inkt die wordt gebruikt om oppositieleden te besmeuren. In de Moldavische hoofdstad Chisinau zou iemand met zowel de Russische als de Moldavische nationaliteit, twee molotovcocktails naar de Russische ambassade hebben gegooid.

Langzame verschuiving

In heel Rusland werden volgens de organisatie OVD-Info op de derde en laatste verkiezingsdag enkele tientallen mensen gearresteerd. In Moskou werd zondag een medewerker van een stembureau aangehouden, die een T-shirt droeg met de naam van de gestorven oppositieleider Aleksej Navalny. Poetin-tegenstanders buiten Rusland hadden beduidend minder te vrezen: in Japan, Australië, Thailand, Armenië, Turkije, Kazachstan en Israël en in tientallen Europese steden, waaronder in Den Haag, stonden tienduizenden Russen voor hun ambassades in de rij.

Dat, vergeleken daarmee, het aantal rijen in Rusland zelf toch lager uitvielen dan sommigen hadden gehoopt, weten commentatoren aan de verlammende angst en moedeloosheid in het land, die werd versterkt door de dood van Navalny, precies een maand geleden in een Siberisch strafkamp. „Diep teneergeslagen” noemde de Russische politiek analist Abbas Galljamov bij de Russische tv-zender Dozjd de stemming onder de oppositie. De verslagenheid was het schrijnendst zichtbaar bij Navalny’s graf, waar stembiljetten werden neergelegd.

Tegelijkertijd benadrukte Galljamov het belang van solidariteit en de grote visuele impact van het protest. „Het gaat niet om de cijfers, maar om het beeld dat achterblijft”, zei de in Israël woonachtige analist. Hij sloot dan ook niet uit dat de protestacties, in combinatie met de grote schok over Navalny’s dood, een langzame verschuiving op gang kunnen brengen de Russische publieke opinie. „Het brengt mensen aan het twijfelen of Poetin wel echt de onbetwiste steun heeft van de bevolking. Want hoe verklaar je dat hij 80 procent van de stemmen krijgt, terwijl zoveel medeburgers hun onvrede laten zien? Zie het als een teken van de tijd, misschien wordt protesteren zelfs wel modieus”, aldus Galljamov.

Geoliede fraudemachine

De geoliede fraudemachine van het Kremlin werkte afgelopen dagen op volle toeren aan het manipuleren van de stembusgang, waarbij met name de online stemprocedure iedere gewenste stemuitslag kan genereren. Ook werden ouderwetse methodes ingezet: stapels vooraf ingevulde stembiljetten werden in bussen gegooid, werknemers werden collectief naar stembureaus gebracht, en in de bezette delen van Oekraïne moesten mensen stemmen in aanwezigheid van gewapende soldaten.


Lees ook
Zo manipuleert het Kremlin de Russische presidentsverkiezingen

Een vrouw poseert woensdag op straat in Moskou bij een kartonnen versie van <strong>president en presidentskandidaat Vladimir Poetin</strong>.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/03/kritische-russen-kunnen-tijdens-verkiezingen-alleen-hopen-dat-ze-twijfel-zaaien-over-poetin-1.jpg”><br />
</a></p>
<p>Waarnemers van de onafhankelijke organisatie Golos, wier directeur Grigori Melkonjants gevangen zit, ontvingen honderden fraude-meldingen. Westerse waarnemers van de OVSE-ODIHR waren in Rusland niet welkom.   Tegen het einde van zondagmiddag lag de door de Kiescommissie geregistreerde opkomst op 70 procent, met regionaal  zelfs 90 procent volgens een kaart van de Russische krant RBK. </p>
<div class=


De vooral symbolische protestacties zullen Poetins regime er niet van weerhouden de macht nog zes jaar – en mogelijk twaalf – in handen te houden en de duimschroeven verder aan te draaien. Dit ondanks oproepen van de oppositie aan westerse regeringen om Poetins presidentschap na deze zondag illegitiem te verklaren.

Poetin zelf stemde vrijdag online. Tot hilariteit van sociale-mediagebruikers drukte hij slechts eenmaal op zijn muisknop, waar er minimaal twee kliks nodig zijn om een stem uit te brengen. Zo kan Poetin na een kwarteeuw zijn vijfde termijn, misschien iets wankeler, maar vol vertrouwen tegemoet zien.