Nigerese junta beëindigt samenwerking met VS, militairen moeten vertrekken

De Nigerese junta heeft de militaire samenwerking met de Verenigde Staten zaterdag per direct beëindigd. Dat heeft kolonel Amadou Abdramane bekendgemaakt op nationale televisie. Volgens Abdramane was de overeenkomst tussen Niger en de VS – getekend in 2012 – aan zijn land opgelegd en daarmee in strijd met „constitutionele en democratische regels”. Hij noemde de samenwerking „oneerlijk qua inhoud” en niet in het belang van het Nigerese volk. De Amerikanen moeten nu vertrekken uit Niger.

Het besluit volgt op een bezoek van een hoge Amerikaanse delegatie aan Niger eerder deze week. Dat bezoek werd een pijnlijke; drie dagen wachtten de Amerikanen tevergeefs op een onderhoud met juntabaas Abdourahamane Tiani. Abdramane zei tijdens de televisietoespraak dat de Amerikaanse delegatie het diplomatieke protocol niet volgde en dat Niger niet op de hoogte was gesteld van de samenstelling van de delegatie en de agenda.

Militaire bases

Nu nog hebben de VS hebben twee militaire bases in Niger, waaronder een dronebasis. Sinds 2018 gebruikt het Amerikaanse leger die om zich te richten op militanten van Islamitische Staat en Jama’at Nusrat al Islam Muslimeen. Laatstgenoemde is een vrij los conglomeraat van jihadistische groepen.

Niger was ooit een belangrijke partner voor de VS in de Sahel, maar de relatie tussen de landen is sterk verslechterd sinds de militaire junta afgelopen juli de macht opeiste – door onder meer de VS bestempeld als een staatsgreep. De VS waren lange tijd met zo’n 1.100 militairen aanwezig in Niger, maar volgens de Amerikaanse president Joe Biden waren er daar afgelopen december nog zo’n 650 van over. De rest was al teruggekeerd naar de VS.


Lees ook
Militaire coupplegers in Sahel willen eigen blok vormen – met hulp van Rusland

Demonstranten in de Nigerese hoofdstad Niamey tijdens Onafhankelijkheidsdag op 3 augustus 2023.

De beëindigde samenwerking met de VS volgt op de eerdere verdrijving van Franse en andere Europese strijdkrachten uit het Afrikaanse land. Militaire heersers in buurlanden Burkina Faso en Mali deden dat de afgelopen jaren ook en wendden zich tot Rusland voor steun. Zaterdag ontkende Abdramane dat Niger en deal met Rusland aan het beklinken is, schrijft persbureau Reuters.